Σερί 29 μηνών τρέχει ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα

Στο -2,2% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014. Ερώτημα παραμένει η επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ. Πού έπεσαν και πού αυξήθηκαν οι τιμές.

Σερί 29 μηνών τρέχει ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα

Επί 29 μήνες συνεχίζεται ο αποπληθωρισμός, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από τη σύγκριση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή (Γ∆ΤΚ) Ιουλίου προς τον αντίστοιχο ∆είκτη του Ιουλίου 2014, προκύπτει µείωση 2,2%, έναντι πτώσης 0,7%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013. 

Παράλληλα, O Γενικός ∆είκτης κατά τον Ιούλιο 2015 σε σύγκριση µε τον Ιούνιο 2015, παρουσίασε µείωση 1,3%, έναντι υποχώρησης 1,2%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ο µέσος ∆είκτης του δωδεκαµήνου Αυγούστου 2014-Ιουλίου 2015 σε σύγκριση προς τον ίδιο ∆είκτη του δωδεκαµήνου Αυγούστου 2013-Ιουλίου 2014 παρουσίασε κάμψη 1,9%, έναντι µείωσης 1,5%, το αντίστοιχο προηγούµενο δωδεκάµηνο.

Επισηµαίνεται ότι οι ανατιµήσεις των προϊόντων, ως αποτέλεσµα των από 20/7/2015 αλλαγών στους συντελεστές ΦΠΑ, έχουν συµπεριληφθεί εν µέρει στην εξέλιξη του ∆ΤΚ Ιουλίου 2015. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ∆ΤΚ είναι µια δειγµατοληπτική στατιστική που έχει σκοπό τη µέτρηση των µεταβολών των τιµών κατά τη διάρκεια του µήνα. Για πρακτικούς λόγους, η πλειοψηφία των τιµοληψιών διενεργείται γύρω στα µέσα του µήνα.

∆εδοµένου ότι οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ έγιναν µετά τη συλλογή των τιµών του Ιουλίου, η επίδραση των µεταβολών του ΦΠΑ στις τιµές θα περιλαµβάνεται κυρίως στον ∆ΤΚ του Αυγούστου 2015, µε εξαίρεση ορισµένες κατηγορίες δαπανών, π.χ. των διδάκτρων φροντιστηρίων των οποίων οι τιµές καθορίζονται σε ετήσια βάση στην αρχή του σχολικού έτους (Σεπτέµβριος) και των οποίων η επίπτωση θα καταγραφεί στον µήνα που για πρώτη φορά εφαρµόζονται.

Σύγκριση Ιουλίου 2015 µε Ιούλιο 2014

Η µείωση του Γενικού ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή κατά 2,2% τον µήνα Ιούλιο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο ∆είκτη του Ιουλίου 2014 προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες µεταβολές: 

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,3% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω µείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 7,4% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρµανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.

γ) Κατά 2,3% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα έπιπλα και διακοσµητικά είδη, στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις µεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικές ή µη, και στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

δ) Κατά 1,4% της οµάδας «Υγεία», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των φαρµακευτικών προϊόντων.

ε) Κατά 3,5% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνη) και της συντήρησης και επισκευής εξοπλισµού προσωπικής µεταφοράς. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια συνδυασµένων µεταφορών επιβατών, µεταφοράς επιβατών µε αεροπλάνο, µεταφοράς επιβατών µε πλοίο και µεταφοράς επιβατών µε ταξί.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

στ) Κατά 1,7% της οµάδας «Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό-υπολογιστές, θέατρα και είδη για παιχνίδια και αθλητισµό.

ζ) Κατά 3,1% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και µεταδευτεροβάθµιας µη τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).

η) Κατά 0,4% της οµάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ξενοδοχεία.

θ) Κατά 4,4% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ειδών ατοµικής φροντίδας και της ασφάλισης οχηµάτων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,9% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στο ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, καφές, αποξηραµένα φρούτα και ξηροί καρποί. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθµίστηκε από τη µείωση κυρίως των τιµών στα νωπά λαχανικά, ψωµί, ζάχαρη κοινή και µεταλλικό νερό- αναψυκτικά-χυµοί φρούτων.

β) Κατά 2,1% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα τσιγάρα.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v