Πρώτη δόση 25 δισ. με βαρύ πακέτο προαπαιτούμενων

Δέκα δισ. προκαταβολή για τράπεζες και 5 δισ. για άμεση εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων διεκδικεί η κυβέρνηση με την ψήφιση νέας δέσμης προαπαιτούμενων. Επισήμως τα νέα προαπαιτούμενα διαψεύδονται αλλά με τέτοιο μέγεθος πακέτου είναι σαφές πως είναι απλώς προ των πυλών.

Πρώτη δόση 25 δισ. με βαρύ πακέτο προαπαιτούμενων

Αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα εκταμίευσης των πρώτων κεφαλαίων από το νέο δάνειο χωρίς να είναι απαραίτητη η ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο, το μέγεθος του «πακέτου» που διεκδικεί η ελληνική πλευρά έως τις 20 του μήνα κόβει με το μαχαίρι τις όποιες σκέψεις απαλλαγής από τη βάσανο της κοινοβουλευτικής δοκιμασίας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους επικεφαλής των Θεσμών πρώτη δόση της τάξεως των 25 δισ. ευρώ, η οποία είναι πλέον απολύτως σαφές ότι θα συνοδεύεται με την ψήφιση δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό αποφασιστικής υλοποίησης του νέου Μνημονίου.

Στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, αθροίζει δανεικά 3,2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, 10 δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση του πρόσφατου δανείου- γέφυρα και επιπλέον 5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία.

Οι δανειστές από την πλευρά τους, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν πράσινο φως για εκταμίευση τέτοιου μεγέθους αν δεν συνοδεύεται από προαπαιτούμενα τα οποία θα δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη συμφωνία την οποία υπέγραψε.

Η φορολόγηση των αγροτικών κερδών και οι πρόωρες συντάξεις, θεωρούνται από τους θεσμούς ιδανικό πεδίο δοκιμασίας της κυβερνητικής αποφασιστικότητας εφαρμογής της συμφωνίας, αν αποφασιστεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο ότι απαιτούνται τέτοιου μεγέθους τεσταρίσματα.

Το ακριβές περιεχόμενο των προαπαιτούμενων βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιλογές παρέχει άπειρες η συμφωνία η οποία έχει προηγηθεί, αναφορικά με τα επικείμενα μέτρα του Μνημονίου.

Από τις πρόωρες συντάξεις και το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από το επόμενο έτος με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς έως τη μείωση του ακατάσχετου ορίου (υπό διαπραγμάτευση) και τις αλλαγές στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Το χρονοδιάγραμμα

Όπως έδειξε η χθεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών, η Quardiga δεν θα αφήσει λεπτό να πάει χαμένο. Η εξάωρη συνάντηση Ευκλείδη Τσακαλώτου –Γιώργου Σταθάκη με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM), στο ξενοδοχείο Χίλτον και η συνάντηση αμέσως μετά στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον Διοικητή Γ. Στουρνάρα, αποτελούν προάγγελο ενός καυτού δεκαημέρου αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων.

«Έτσι φαίνεται ότι θα πάμε τις επόμενες ημέρες, ο χρόνος πιέζει» έλεγε κυβερνητική πηγή διατηρώντας την αισιόδοξη προσέγγιση της υπογραφής και ψήφισης του νέου Μνημονίου πριν τις 20 Αυγούστου, οπότε πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ.

Σήμερα το κουαρτέτο των θεσμών συναντάται με εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Το σενάριο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων σε όλο τους το φάσμα έως τις 11-12 Αυγούστου, ώστε να υπάρξει περιθώριο ψήφισης του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων πριν τις 20 Αυγούστου, φαντάζει υπερβολικά αισιόδοξο σύμφωνα με πηγές οι οποίες μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Δεδομένου όμως ότι η διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο αποτελεί ξεκάθαρα ευρωπαϊκή υπόθεση» έλεγε χθες πηγή των Θεσμών, «θα μπορούσε να συμβεί». Μετά το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από το ΔΝΤ (δεν πρόκειται να υπάρξει νέο δάνειο μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους), η παρουσία του κλιμακίου του στις διαπραγματεύσεις δεν έχει τη βαρύτητα του παρελθόντος. Η σκληρή Ρουμάνα Βελκουλέσκου, φροντίζει ότι το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα ταιριάζει με τις προδιαγραφές του Ταμείου αλλά θα έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της στη συνέχεια να βάλει πρόσθετες προϋποθέσεις όταν θα συντάσσεται το «δικό της» Μνημόνιο (το γνωστό ως MEFP), το οποίο θα συνοδεύει το νέο δάνειο από το ΔΝΤ .

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v