Το ενδεχόμενο αύξησης του τριετούς δανείου σε περίπου 90 δισ. ευρώ ως τριετές πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα μας μελετά αυτή τη στιγμή η ΕΕ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, αυτό είναι ένα από τα σενάρια επί τάπητος ώστε να αντιμετωπιστεί η άποψη του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τρεις μόλις μέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος, πρέπει ή να κουρευτεί ή, εάν αναπροσαρμοστεί (reprofiling) με επιμηκύνσεις των υπαρχόντων δανείων και νέα περίοδο χάριτος, τότε να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν το δάνειο να υπερβεί κατά πολύ τα 90 δισ. (από 82-86 που είχε ανακοινωθεί) όμως νέα στοιχεία δείχνουν ότι η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών δεν θα χρειαστεί 25 δισεκατομμύρια όπως είχε προβλεφθεί στην απόφαση της 12ης Ιουλίου. Συνεπώς μέρος των κονδυλίων μπορεί να διοχετευθεί στη διαχειρισιμότητα του χρέους.
Άλλο ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι του ευρωπαϊκού σκέλους των εταίρων είναι, σε περίπτωση που δεν συμφωνεί το ΔΝΤ για το χρέος, τότε οι στόχοι για το 2020 και το 2022 να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω βάσει του νέου τριετούς προγράμματος ώστε να είναι ρεαλιστικοί, να αντιμετωπίζουν το risk assessment για τις προοπτικές του χρέους και βεβαίως, να αποκλείεται οποιαδήποτε ένδειξη ότι το ελληνικό πρόβλημα χαλαρώνει.
Με άλλα λόγια, ακόμα και στο σενάριο αναθεώρησης των στόχων του χρέους, το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι σφικτό και εμπροσθοβαρές όσον αφορά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγοράς προϊόντων και οι ιδιωτικοποιήσεις, πέντε σημεία στα οποία συγκλίνουν οι σκληροπυρηνικές χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Το τρίτο σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ να διαρκέσουν περισσότερο από τις ευρωπαϊκές, με αποτέλεσμα στην πρώτη αξιολόγηση - συνεπώς στο πρώτο μέρος του προγράμματος - να μην συμμετέχει το ΔΝΤ.
Πάντως, παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων που συγκαταλέγονται στον μετριοπαθή πυρήνα της ευρωζώνης και θέλουν ολοκλήρωση της ψήφισης του πακέτου μέχρι τις 18 Αυγούστου, αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις για το τρίτο δάνειο έχουν ξεκινήσει ατύπως εδώ και πολλές μέρες και ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά (εάν δηλαδή δεν υπάρξει ξαφνικό μπλόκο από συγκεκριμένους κύκλους) τότε το θέμα θα κλείσει μέχρι τις 10 Αυγούστου. Οπως λένε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, με πολλά θέματα να έχουν ήδη κλείσει.
Άγνωστος Χ για όλους, όπως έχουμε προϊδεάσει, παραμένει η στάση του ΔΝΤ που έχουν κάνει θέμα ακόμα και για το ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο executive room ή διαθέσιμη μίνι σουίτα στο Hilton, για να καταλύσουν τα υψηλά κλιμάκια!
Πάντως, η λέξη τρόικα αποτελεί και τυπικά παρελθόν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετονόμασε τους τρεις θεσμούς σε Quadriga, αφού, πρώτον, έχει ενσωματωθεί και εκπρόσωπος του ESM και, δεύτερον, η τρόικα παραπέμπει σε παλιές νοοτροπίες τις οποίες η Κομισιόν επιθυμεί να αποτινάξει.
Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί για την πιθανότητα δεύτερου - μικρότερου - δανείου γέφυρα σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 20 Αυγούστου, απορρίπτεται από την πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να αποφασίζουν για ένα τέτοιο δάνειο, για λόγους αξιοπιστίας.
Ένας άλλος παράγοντας που ξένισε πολλούς Ευρωπαίους ήταν τα διάφορα ελληνικά δημοσιεύματα περί σχεδίου δραχμής και η δραματοποίησή τους που, όπως μας ανέφεραν, το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τις βλέψεις των σκληροπυρηνικών (Σόιμπλε - ΔΝΤ) που πολύ θα ήθελαν να σύρουν τις διαδικασίες στη λύση ενός δεύτερου δανείου γέφυρας ώστε το Εurogroup να απορρίψει τελικά αυτή την επιλογή, φέροντας τη χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων.
Πάντως αρκετοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο δρόμος που ακολουθεί ο κ. Βαρουφάκης είναι... μοναχικός, πως τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν αποτελούν αποκαλύψεις αλλά συρραφή διαφόρων δημοσιευμάτων από εφημερίδες του εξωτερικού και πως το conference call του κ. Βαρουφάκη ήταν εύκολα προσβάσιμο για όποιον το επιθυμούσε.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ μας ανέφερε ότι το αποτέλεσμα δείχνει εκ των πραγμάτων ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών έπρεπε να αντικατασταθεί από τον Μάρτιο, πως είχε τις δικές του βλέψεις που τώρα βγαίνουν στη δημοσιότητα και πως η επιλογή Τσίπρα να αποδεχθεί τη συμφωνία έστω και στο και... ένα αποδεικνύει ότι η κάθε κυβέρνηση μπορεί μεν να είναι προετοιμασμένη για τα πάντα, όμως οι αποφάσεις είναι αυτές που μετράνε στο τέλος.
«Καλό είναι πάντως εν όψει των συνομιλιών, να μην ρίχνετε μόνοι σας λάδι στη φωτιά αφού ακόμα υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης που πρέπει να γεφυρωθεί» συμπλήρωσε με νόημα...