Την επίμαχη συνομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη με τον ερευνητή του «The Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF)» όπου ο τέως υπουργός εξιστόρησε τα σχέδιά του περί plan b, "χακάρισμα" των ΑΦΜ και παράλληλο τραπεζικό σύστημα έδωσε στη δημοσιότητα το OMFIF.
Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο από το φόρουμ της 16ης Ιουλίου, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει λέξη - λέξη το περίφημο σχέδιο Β, σύμφωνα με το Skai.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και ακούστε όλη τη συνομιλία.
Ακούστε στο ηχητικό της συνομιλίας (στο 8.21) την απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στον συνομιλητή του ότι «θα αρνηθεί την εντολή για χακάρισμα αν αποκαλυφθεί» όταν αυτός του επισημαίνει ότι αυτά που λέει τα ακούνε και άλλοι.
Τα επίμαχα σημεία στο ηχητικό:
4': Αρχίζει να αναλύει το Plan B.
4'58'': Πώς θα δημιουργούνταν εναλλακτικοί λογαριασμοί σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμη και μέσω apps στα κινητά. Με νέα pin που θα δημιουργούσαν έναν παράλληλο μηχανισμό πληρωμών.
6'.06'': Κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα που θα έδινε μια δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναπνεύσει από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες.
6'40'': Κάνει λόγο για τα προβλήματα και για το ρόλο της Σαββαΐδου της οποίας τον έλεγχο, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, είχαν οι Βρυξέλλες.
7'.24'': Κάνει λόγο για τον φίλο που θα τον βοηθούσε να σπάσει τους κωδικούς.
8'32'': «Αποφασίσαμε να χακάρουμε το software που κατείχε η Τρόικα», αναφέρει ο πρώην ΥΠΟΙΚ.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, αλλά να διαπραγματευθεί με το Eurogroup και την ΕΚΤ για μια βιώσιμη λύση, με τη χώρα εντός ευρωζώνης.
Είναι δύσκολο, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, όταν βρίσκεται εντός της νομισματικής ένωσης, να προετοιμάσεις ένα δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο έξόδου από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτη συνέχεια της συνομιλίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου (δέκα μέρες, δηλαδή, μετά την παραίτηση του κ. Βαρουφάκη από το θώκο του υπουργείου Οικονομικών), τίθεται το ερώτημα εάν τελικά η Ελλάδα είχε «plan B».
Ο κ. Βαρουφάκης ξεκινά την απάντησή του, λέγοντας ότι, πριν ακόμα τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν.
Περιγράφοντας τι σχεδίαζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο Γ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.
Δημιουργώντας «αναπληρωματικούς» λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.
Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να «αναπνεύσει», κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.
Eπιβεβαιώνει το χακάρισμα ο Γ. Βαρουφάκης
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε εχθές το... χακάρισμα της ΓΓΠΣ προκειμένου να αντληθούν τα ΑΦΜ όλων των Ελλήνων ώστε να πραγματοποιηθεί μετάβαση από το ευρώ σε άλλο νόμισμα "με το πάτημα ενός κουμπιού", σύμφωνα με την Telegraph.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο βασικός κορμός του περίφημου plan B, όπως τον περιέγραψε ο ίδιος σε στελέχη ξένων hedge funds, στο πλαίσιο διεθνούς forum που έλαβε χώρα στις 16 Ιουλίου, περιελάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ από έναν παιδικό φίλο του, όπως ο ίδιος είπε, τον οποίο είχε διορίσει στο υπουργείο Οικονομικών ειδικά για να παρακάμψει την "ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες" Κατερίνα Σαββαΐδου. Πώς θα πετύχαινε την υποκλοπή των ΑΦΜ; Με... χακάρισμα (hacking) της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κύριος Βαρουφάκης θα δημιουργούσε με τους συνεργάτες του μυστικούς λογαριασμούς, συνδεδεμένους με το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν» όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, έτοιμους να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, υπό άκρα μυστικότητα. «Με το πάτημα ενός κουμπιού» το σύστημα θα ήταν σε θέση να αποστείλει ένα ειδικό pin σε κάθε φορολογούμενο που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό, παράλληλο λογαριασμό μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές, δημιουργώντας έτσι ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ενόσω οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Σε δηλώσεις του στην Telegraph, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνει όσα φέρεται να έχει πει στο συνέδριο, τονίζει όμως ότι κάποια ελληνικά ΜΜΕ διαστρέβλωσαν τις θέσεις του, κάνοντας τον να φαίνεται ότι σχεδίαζε εξαρχής μια επιστροφή στη δραχμή. "Το γενικό πλαίσιο είναι ότι θέλουν να με παρουσιάσουν σαν έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και να με κατηγορήσουν για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρώσουν τους πρώτους πέντε μήνες της κυβέρνησης και να τη βάλουν στο σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας", είπε στη βρετανική εφημερίδα.
"Διαστρεβλώνεται πλήρως ο σκοπός μου για την επιθυμία παράλληλης ρευστότητας. Πάντοτε ήμουν αντίθετος σε διάλυση του ευρώ, γιατί ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σκοτεινές δυνάμεις θα απελευθερώνονταν στην Ευρώπη".
Ο στόχος της υποκλοπής ήταν να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να κάνει ψηφιακές συναλλαγές με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι πληρωμές, τονίζει η Telegraph, θα ήταν IOUs βασισμένα στο πείραμα της Καλιφόρνιας μετά την κρίση της Lehman.
"Αυτό ήταν πολύ καλά ανεπτυγμένο. Πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones, και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Φυσικά, αυτό θα ήταν στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε νέα δραχμή", φέρεται να δηλώνει ο πρώην υπουργός.