Με το... καλημέρα της διαπραγμάτευσης βγαίνουν τα μαχαίρια από τις σκληροπυρηνικές πτέρυγες του Eurogroup, μετά και τις δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ενδέχεται οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο δάνειο να μην ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου και έτσι η Ελλάδα να χρειαστεί ένα ακόμα (μικρότερο) δάνειο-γέφυρα για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις στην ΕΚΤ.
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος του Eurogroup που συνομίλησε με το Εuro2day.gr ανέφερε ότι «η πλειονότητα των χωρών μελών αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συζήτηση για δεύτερο δάνειο-γέφυρα». Προειδοποίησε μάλιστα ότι αρκετές χώρες δηλώνουν πως δεν θα διστάσουν να τραβήξουν την πρίζα εάν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης δεν ολοκληρωθούν μέχρι τις 18 Αυγούστου και ότι η πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 θα πρέπει να γίνει εντός του πλαισίου του νέου δανείου μέσω του ΕΣΜ.
Το Euro2day.gr είχε προειδοποιήσει ότι οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι θα προσπαθήσουν να βάλουν εμπόδια στην όποια διαδικασία για το νέο δάνειο. Ήδη όπως παραδέχθηκε κορυφαίο στέλεχος της Κομισιόν, η Επιτροπή δέχθηκε βροχή παραπόνων από τις σκληροπυρηνικές χώρες που υποστήριξαν ότι οι θέσεις του Π. Μοσκοβισί ίσως ερμηνευθούν από την ελληνική κυβέρνηση ως χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων και απαίτησαν να ενημερωθεί η Ελλάδα σε ανώτατο επίπεδο ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί καθυστερήσεις πέραν της 20ής Αυγούστου.
Τα πράγματα περιπλέκονται μετά και τη συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις που δήλωσε άγνοια για το πότε θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.
Και παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι τα κλιμάκια επιστρέφουν σύντομα, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από την ΕΚΤ (μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ) έλεγαν στο Euro2day.gr ότι οι βαλίτσες των ελεγκτών είναι έτοιμες, υπάρχουν όμως ακόμα εκκρεμότητες που εμποδίζουν την επιστροφή τους.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν περισσότερο διαδικαστικά θέματα όπως το πώς και πού θα γίνονται οι συζητήσεις και οι έλεγχοι και τι πρόσβαση θα έχουν οι ελεγκτές. Εάν δεν διευθετηθούν οι εκκρεμότητες αυτές, οι ελεγκτές θα αναμένουν με τις βαλίτσες στο χέρι.
Όπως προειδοποίησε συγκεκριμένη πηγή, το θέμα αφορά εξ ολοκλήρου την ελληνική πλευρά και πρέπει να λυθεί σύντομα αφού η επίτευξη της συμφωνίας για το δάνειο και το MoU που θα τη συνοδεύει πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου το αργότερο, ώστε να δοθεί χρόνος στα εθνικά κοινοβούλια να περάσουν τη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου. Μόνο η γερμανική βουλή θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις.
«Όσο καθυστερεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και τόσο γιγαντώνεται η πιθανότητα αδιεξόδου» ανέφερε η ίδια πηγή.
Πολλές χώρες είναι ακόμα καχύποπτες για τις προθέσεις και την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης και θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα.
Η ομολογία παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι κάποια μέλη της ευρωζώνης ζητούν επιπρόσθετα μέτρα μέσα στον Αύγουστο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για το τρίτο δάνειο επιβεβαιώνεται από τις πηγές του Eurogroup.
Όπως όμως αναφέρουν, αυτό δεν είναι το σημαντικό εμπόδιο αυτήν τη στιγμή και ότι ναι μεν κάποιες χώρες θα ήθελαν να δείξουν στη Βουλή τους περισσότερες δεσμεύσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς πριν ζητήσουν την έγκριση του τρίτου πακέτου, όμως τα μέτρα μπορούν τελικά να μπουν στο MoU που θα συνοδεύουν το τρίτο δάνειο.
Αυτό που προέχει για την ΕΕ είναι να ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις για το τρίτο δάνειο που δεν αναμένονται και ιδιαίτερα εύκολες και να ξεκαθαριστεί στην ελληνική πλευρά ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πριν τεθεί και πάλι στο τραπέζι ένα ενδεχόμενο default ή Grexit από τη γερμανική πλευρά και τους δορυφόρους της.
Η Κομισιόν, παρά την πρόθεση για δεύτερο δάνειο-γέφυρα, βρίσκεται προς το παρόν τουλάχιστον, πλήρως απομονωμένη. Ακόμα και επίτροποι δεν συμφωνούν με την τοποθέτηση Μοσκοβισί.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδειξαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή να αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι κύκλοι στην ΕΕ επιδιώκουν το ναυάγιο. Αυτό που ίσως να μη γίνεται αντιληπτό είναι ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία εντός των χρονοδιαγραμμάτων, οι μετριοπαθείς φωνές και σύμμαχοι της Ελλάδος δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για να ζητήσουν νέα πίστωση χρόνου. Αφήνοντας έτσι τις εξελίξεις στον σκληρό πυρήνα.
Ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δώσει εξουσιοδότηση στους Β. Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί να επιβλέπουν τις διαπραγματεύσεις, όμως οι δύο αξιωματούχοι δεν κινούνται ακριβώς στην ίδια γραμμή. Το γεγονός ότι η Κομισιόν μπορεί να έχει τις δικές στις «συγχύσεις» επί του θέματος, τη στιγμή μάλιστα που κλείνει για διακοπές μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, δεν βοηθά την Ελλάδα.
Αρνητική θεωρείται και η παρουσία της Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ που θεωρείται το alter ego του Πολ Τόμσεν και της απόλυτα σκληρής γραμμής που ακολουθεί το Ταμείο. Η ίδια δεν δίστασε να παρουσιάσει σχέδιο φτωχοποίησης της δικής της χώρας, της Ρουμανίας, κάτι που ανέφερε με περισσή περηφάνια όταν διαπραγματευόταν το πακέτο στήριξης της Κύπρου, όπου κάποια στιγμή ζήτησε οι μισθοί στη Μεγαλόνησο να υποχωρήσουν όσο στη Ρουμάνια.
Για να λάβει την πληρωμένη απάντηση από Κύπριο υπουργό «γι' αυτό και η μισή Ρουμανία έχει μεταναστεύσει στην Κύπρο».