Τα τελείως απαραίτητα επέλεξε να καλύψει ο πρωθυπουργός στον ανασχηματισμό. Απομάκρυνε τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που ψήφισαν «όχι» στη συμφωνία και «πριμοδότησε» με έναν επιπλέον υπουργικό θώκο (Παύλος Χαϊκάλης) τους Ανεξάρτητους Ελληνες που ως τώρα πέρασαν τις ψηφοφορίες χωρίς διαρροές.
Σε αντίθεση με σενάρια που έκαναν λόγο για ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, για ένα δηλαδή δομικό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός ακολούθησε την πεπατημένη, δείγμα σύμφωνα με αναλυτές, ότι έχει ορίζοντα την ολοκλήρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων από το φθινόπωρο, με βασικό σενάριο την προσφυγή στις κάλπες.
Η κίνηση του πρωθυπουργού να αντικαταστήσει τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν έμεινε αναπάντητη. Σχεδόν άμεσα αναρτήθηκε στο iskra.gr κείμενο με τον δεικτικό τίτλο «Ανασχηματισμός χωρίς πλατφόρμα», στο οποίο δεικτικά αναφέρεται πως «μοναδικός στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απομάκρυνση από την κυβέρνηση των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ήσυχου και η αντικατάσταση της παραιτηθείσας, για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους, Βαλαβάνη», ενώ τονίζεται πως «η απομάκρυνσή τους να έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία με αυτονόητο πολιτικό πρόσημο».
Επικαλούμενο μάλιστα «συνεργάτες του Παναγ. Λαφαζάνη» σημειώνει ότι «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του η κυβέρνηση, δεν πρέπει να παγιδευτούν σε έναν ολισθηρό "μονόδρομο" που προδιαγράφει η απαράδεκτη συμφωνία με τους "θεσμούς" αλλά να βρουν τη δύναμη να καταστήσουν προσωρινές τις πολιτικές αναδιπλώσεις και να αποτρέψουν πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αναίρεση και ακύρωση τις ριζοσπαστικές προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης».
H πρώτη απάντηση ήρθε από τον Δημ. Παπαδημούλη με tweet: «Η Iskra επικρίνει τον Τσίπρα, γιατί άλλαξε τους Υπουργούς που ψήφισαν Όχι στο κυβερνητικό Νομοσχέδιο. Σωστά. Όφειλαν να παραιτηθούν οι ίδιοι...», έγραψε ο ευρωβουλευτής.
Σφοδρή πάντως ήταν και η αντίδραση της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ να βλέπει πίσω από τον ανασχηματισμό «εμφανή τα σημάδια της καταστροφικής σκέψης για εκλογές» και το Ποτάμι να υποστηρίζει ότι «η χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή προχωράει με μια αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων», αφήνοντας μάλιστα «χοντρά» υπονοούμενα για την τοποθέτηση Χαϊκάλη.
Τα επόμενα μέτωπα
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πέσει αμέσως στα βαθιά. Και αυτό γιατί άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο οι οποίες στοχεύεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Οι δανειστές επανέρχονται στην Αθήνα και στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν σκληρά μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.
Τα κριτήρια
Η ανάγκη να αποφασιστούν επώδυνα μέτρα, το «βραχύβιο» της κυβέρνησης αλλά και οι εσωτερικές ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτά που καθόρισαν, όπως φαίνεται, και τις επιλογές.
Πρακτικά αποχώρησαν τα μέλη της Αριστερης Πλατφόρμας (Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Στρατούλης, Κ. Ησυχος) ενώ αντικαθίσταται οι Ν. Χουντής και Νάντια Βαλαβάνη που είχαν παραιτηθεί. Παράλληλα ο Γ. Σακκελαρίδης αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη θέση του Θ. Πετράκου που είχε ψηφίσει όχι στο νομοσχέδιο της προηγούμενης εβδομάδας. Από την πλευρά των ΑΝΕΛ θέση υφυπουργού αναλαμβάνει ο Παύλος Χαϊκάλης.
Η νεα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ανήκει στους «ρεαλιστές» του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται κοντά, πολιτικά, στον Γιώργο Σταθάκη. «Αλλαξε» θέση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μαζί με τον Νίκο Φίλη και τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.
Ο Παύλος Πολλάκης, που αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανήκει στους «αριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως δεν είναι ενταγμένος σε κάποια από τις «τάσεις». Προτάσσει την ανάγκη να ψηφιστούν οι νόμοι που αφορούν στην διαπλοκή και αυτή την προϋπόθεση έθεσε για να υπερψηφίσει τα προαπαιτούμενα στη Βουλή την Τετάρτη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤόσο ο κ. Πολλάκης όσο και ο κ. Τριανταφυλλίδης εξελέγησαν για πρώτη φορα βουλευτές τον Ιανουάριο.
Η μάχη κατά της διαφθοράς
Ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί και το άνοιγμα ενός παράλληλου μετώπου από την κυβέρνηση. Όπως ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Πάνος Καμμένος έχουν δηλώσει η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κινηθεί δυναμικά στο μέτωπο της διαφθοράς, επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει ένα «αντίβαρο» στα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει.
Αυτός είναι και ο λόγος που παράλληλα με τον ανασχηματισμό ανακοίνωσε την δημιουργία «Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς» υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν οι Τρύφων Αλεξιάδης, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Τέρενς Κουίκ.
Οι αλλαγές στο σχήμα
Ο μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή (μεταβαίνει στην Ευρωβουλή) καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης αντίστοιχα.
Τη θέση της παραιτηθείσας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Τρύφων Αλεξιάδης.
Τη θέση του Κώστα Ήσυχου, ως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας. Τέλος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.