Κυβέρνηση μειοψηφίας και εκλογές με τα... πρωτοβρόχια

Ποιοι μπαίνουν, ποιοι φεύγουν με τον ανασχηματισμό. Γιατί ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» που του πέταξαν οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί απορρίπτει σενάρια διακομματικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Ζητείται από τη Ζωή να παραιτηθεί.

Κυβέρνηση μειοψηφίας και εκλογές με τα... πρωτοβρόχια

Ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» που του πέταξαν οι 39 βουλευτές του, ξεκαθάρισε σε «κύκλους» εντός κι εκτός της χώρας ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, ουσιαστικά, προανήγγειλε εκλογές μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών», ανέφερε στο επιτελείο του, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ χθες.

Κατά τις πληροφορίες δε, τη θέση του τη γνωστοποίησε με επιστολή του στο σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σακελλαρίδης, Ν. Φίλης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Χ. Μαντάς και, από πλευράς ΑΝΕΛ, ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ.

Σήμερα μάλιστα θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να είναι σαρωτικός και να μην περιορισθεί στην κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν από τους υπουργούς οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Η... αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση

Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης που μετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα της... αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης που παρουσιάζει το ένα τρίτο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ.

Συμφώνησαν επίσης στη θέση πως δεν θα «υποκύψουν» στις πιέσεις που ασκούνται («από τη διαπλοκή») για συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας υπό τον κ. Τσίπρα.

Ως εκ τούτου, δεν θα προχωρήσει (ακόμα, τουλάχιστον) η ηγεσία του κόμματος σε διαγραφές των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή είναι... η προαπαιτούμενη κίνηση για την απώλεια της δεδηλωμένης και την υποχρεωτική, πλέον, κυβερνητική σύμπραξη με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ - ή τμήμα τους.

«Θεωρείτε ακόμα πλαστό τον εκβιασμό;»

Την ίδια στιγμή, όμως, κάλεσαν τους 39 βουλευτές «και όσους σκέφτονται να τους μιμηθούν», να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Τσίπρας, υπενθύμισε χθες ότι την Τετάρτη, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, ζήτησε από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κάθε μέλος της ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα εάν ο εκβιασμός (σ.σ. των εταίρων) είναι αληθινός ή πλαστός.

«Ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί: αν είναι πλαστός, να ψηφίσουμε όλοι ΟΧΙ, αν όμως αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, να μοιραστούμε όλοι μαζί την ευθύνη», είπε.

Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν...»

Κατόπιν τούτων, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους και σε πρώτο ενικό πρόσωπο πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».

Το διά ταύτα; Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «έωλη» τη στήριξη που παρείχαν φραστικά «στην πρώτη στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς» και στον ίδιον οι 39 βουλευτές (με πρώτον τον Παναγιώτη Λαφαζάνη). Και κατέστησε σαφές: «Είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

Όπερ σημαίνει εκλογές σε περίπου δύο μήνες...

«Ζωή, παραιτήσου»

Κατά τις πληροφορίες, γίνεται «σοβαρή συζήτηση» με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής. Σε μία τέτοια περίπτωση, συζητείται να τη διαδεχθεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Εάν η ίδια επιμείνει να παραμείνει στη θέση της «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον της».

Σαρωτικός ανασχηματισμός

Όσο για τον ανασχηματισμό που αναμένεται να γίνει σήμερα, θα υπάρξουν πολλές αλλαγές ρόλων και ένταξη νέων προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο - όχι κατ' ανάγκην από την κοινοβουλευτική δεξαμενή.

Στο νέο σχήμα δεν θα μετέχουν, φυσικά, τα «σκληρά» στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας (σ.σ. γίνονται συζητήσεις με «διαλλακτικούς»), ενώ θα αντικατασταθούν οι μετέχοντες στην κυβέρνηση Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος, Χουντής και η Νάντια Βαλαβάνη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας (καθώς το νομοσχέδιό του για τις εργασιακές βελτιώσεις θα μείνει στο συρτάρι) και θεωρείται πολύ πιθανό να αντικαταστήσει τον κ. Βούτση στο Εσωτερικών (αν δεν μετακινηθεί εκεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος) ή τον κ. Λαφαζάνη στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Για το Εργασίας συζητείται ο Σάββας Ρομπόλης, αν και είχε διαφωνήσει με τη διενέργεια δημοψηφίσματος και με το «όχι».

Ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος συζητείται για αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (στη θέση του Κώστα Ήσυχου) και ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο υπουργείο Οικονομικών, στη θέση της κ. Βαλαβάνη.

Για το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται δημοσιογράφος (με πρώτο τον Νίκο Φίλη).

Βέβαιη θεωρείται και η μετακίνηση του Θοδωρή Δρίτσα από το Ναυτιλίας καθώς, παρότι υπερψήφισε τα μέτρα, διαφωνεί με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v