Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι έξι επιλογές για τη χρηματοδότηση-γέφυρα

Ποιες επιλογές εξετάζει το EuroWorking Group για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας ύψους 12 δισ. ευρώ. Η λύση που προωθούν Κομισιόν-Γαλλία και γιατί αντιστέκεται η Βρετανία.

Οι έξι επιλογές για τη χρηματοδότηση-γέφυρα

Οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν έξι επιλογές για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους 12 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι η άντληση πόρων από EFSM, κίνηση στην οποία αντιστέκεται σθεναρά η Βρετανία, γράφουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, σύμφωνα με υπόμνημα που έχει στα χέρια της, οι επιλογές θα συζητηθούν στο σημερινό EuroWorking Group.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δισ. ευρώ μέχρι τη Δευτέρα, εν μέρει για να πληρώσει τα 3,5 δισ. ευρώ που χρωστά στην ΕΚΤ. Αν η Αθήνα αθετήσει αυτή την πληρωμή, τότε η ΕΚΤ ίσως αναγκαστεί να σταματήσει τον ELA.

Η ιδέα της χρήσης των υπολοίπων 11 δισ. ευρώ από το ύψους 60 δισ. ευρώ πανευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSM) στηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία. Η Βρετανία νόμιζε πως υπήρχε συμφωνία το 2012 να μην ξαναχρησιμοποιηθεί αυτό το Ταμείο, όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η συμφωνία είναι πολιτική και όχι νομική. Έτσι, θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι από το Ταμείο αυτό με σταθμισμένη πλειοψηφία χωρών της ΕΕ.

Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται, σύμφωνα με το υπόμνημα, περιλαμβάνουν:

- διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης 

- μεταφορά 3,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, είτε ως δάνειο στην Αθήνα είτε ως χορηγία.

- μεταφορά «μαξιλαριών» από τα εθνικά ταμεία κυβερνήσεων της ευρωζώνης,

- τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων,

- χρήση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων ανάπτυξης για τους οποίους η Αθήνα είναι μεν επιλέξιμη, όμως κανονικά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Ντάισελμπλουμ: Συνεχίζουμε τη δουλειά

Συνεχίζουμε τη δουλειά και κοιτάμε όλα τα εργαλεία, δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις. 

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε πως η ομάδα εργασίας διευρευνά αυτήν την ώρα τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, σχολιάζοντας ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα αν υπήρχε συμφωνία ήδη από το Φεβρουάριο. 

Αρνείται χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού η Βρετανία

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν απέκλεισε κάθε συμμετοχή της χώρας του σε μία χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ.

Ο Όσμπορν μίλησε χθες με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς αυτοί επρόκειτο να αναζητήσουν τρόπους για να χορηγήσουν στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο. Η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού είχε σκοπό να μη χρησιμοποιηθεί ο ΕΜΧΣ - όπως προβλέπει μία από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται στις Βρυξέλλες - για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο ΕΜΧΣ ιδρύθηκε το 2010 και χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Οι συνάδελφοί μας της Ευρωζώνης έλαβαν το μήνυμα δυνατά και καθαρά, ότι δεν θα ήταν αποδεκτό να εξετασθεί και πάλι το θέμα της βρετανικής στήριξης για βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η επιλογή του ΕΜΧΣ είναι «πολύ απίθανο να κερδίσει έδαφος» και πιθανόν δεν θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. 

Το 2011, η Βρετανία είχe αρνηθεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ο ΕΜΧΣ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η απόφαση για τη χρήση του ΕΜΧΣ λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ - απαιτείται συμφωνία από 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της - και επομένως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η αντίθεση του Λονδίνου. Ωστόσο, οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι πρόθυμοι να εξοργίσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ που θα γίνει το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v