Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στο παράλληλο νόμισμα ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά την πρόταση για 5ετές Grexit επανήλθε προτείνοντας τη χρήση παράλληλου νομίσματος από την Ελλάδα. Η αναφορά του Β. Σόιμπλε στα IOUs έγινε χθες σε συζητήσεις με άλλους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Επιμένει στο παράλληλο νόμισμα ο Σόιμπλε

Μετά το σάλο που προκλήθηκε με το θέμα του πενταετούς Grexit ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας oυσιαστικά επανήλθε στο ίδιο θέμα, προτείνοντας την έκδοση IOUs από την Ελλάδα για την κάλυψη μέρους των εσωτερικών υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt (που επικαλείται πηγές που συμμετείχαν στη συζήτηση) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε σε συζητήσεις του με άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης η Ελλάδα να εκδώσει IOUs ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.

Ο Σόιμπλε πρότεινε τη Δευτέρα η Αθήνα να χρησιμοποιήσει τα IOUs για να εξυπηρετήσει μέρος των εσωτερικών υποχρεώσεών της, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως τα IOUs αποτέλεσαν και πάλι θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Oι υπουργοί Οικονομικών κατήρτισαν επίσης και μία λίστα με διαφορετικές επιλογές για χρηματοδότηση-γέφυρα προς την Ελλάδα, την οποία τώρα θα ελέγξουν οι ειδικοί. Όπως έμαθε η Handelsblatt από εκπροσώπους της ευρωζώνης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα στη λίστα: Η επανενεργοποίηση του ταμείου διάσωσης EFSM. Το ταμείο αυτό διαθέτει ακόμα €11,5 δισ. Καθώς όμως πρόκειται για τμήμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε., θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη. Όσα δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, όπως η Μ. Βρετανία, αντιτίθενται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για αυτό το θέμα μάλιστα o υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne μίλησε τηλεφωνικά  με τους συναδέλφους του. «Οι συνάδελφοί μας της ευρωζώνης έλαβαν ξεκάθαρα και με σαφήνεια το μήνυμα, ότι δεν είναι αποδεκτό, σε αυτήν την υπόθεση να καταφύγουν εκ νέου σε υποστήριξη από τη Βρετανία», αναφέρθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου στο Λονδίνο. «Η ιδέα ότι χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν στη συμφωνία με την Ελλάδα, δεν πρόκειται να βρει ανταπόκριση», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ως δεύτερη επιλογή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τόκους, τα οποία η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει από ελληνικά ομόλογα. Αυτά, για το 2014 και το 2015, φτάνουν συνολικά τα €3,2 δισ. Θα ήταν επίσης δυνατό, ορισμένες χώρες να παράσχουν διμερή δάνεια – εδώ κύριος υποψήφιος είναι η Γαλλία. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για κάτι τέτοιο. Ένα δάνειο θα ήταν πιθανότατα το πολύ ένα συμπλήρωμα σε άλλα μέτρα.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v