Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός για να κλείσει η συμφωνία

Χρέος και «μείγμα» μέτρων κομβικά για το Μαξίμου στην πρόταση που «συνδιαμορφώνεται». Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την ελληνική πρόταση. Οι φήμες για... παραίτηση Τσίπρα και η (ακόμα μία) διάψευση. «Βοήθειες» από ΗΠΑ, ΔΝΤ και... Κίνα βλέπει η κυβέρνηση.

Συναγερμός για να κλείσει η συμφωνία

Η Αθήνα έστειλε στον ESM το επίσημο ελληνικό αίτημα για χορήγηση στήριξης διά χειρός Ευκλείδη Τσακαλώτου, η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών ήταν θετική και οι σύμβουλοι έπιασαν δουλειά για να «συνδιαμορφώσουν» την ελληνική πρόταση.

Το συγκεκριμένο ρήμα δεν προβλήθηκε τυχαία, καθώς η εμπειρία των τελευταίων δραματικών εβδομάδων επέβαλε σε όλες τις πλευρές «αγαστή συνεργασία» στη συγγραφή της πρότασης προς αποφυγή... νέων εκπλήξεων. Στα ευρωπαϊκά επιτελεία δεν έχει κατακάτσει ακόμη η σκόνη που σήκωσε το δημοψήφισμα – τόσο από την κυβερνητική απόφαση για τη διεξαγωγή του όσο (και κυρίως) από το αποτέλεσμα.

Ηδη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα που θα στείλει η κυβέρνηση στους δανειστές. Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα το βράδυ, ή το αργότερο αύριο το πρωϊ προκειμένου να εξεταστούν από τους θεσμούς και εν συνεχεία από το EWG και το Eurogroup, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα θα συνεδριάσει το Σάββατο το μεσημέρι.

Νωρίτερα σήμερα έγινε μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μσξίμου με το οικονομικό επιτελείο, ενώ εκεί βρέθηκε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εξερχόμενος δήλωσε πως θα «έχουμε συμφωνία».

Στην κυβέρνηση τα νεύρα είναι τεντωμένα όπως φαίνεται και από την χαρακτηριστική δήλωση του Π. Λαφαζάνη ότι δεν θέλει η κυβέρνηση να προσθέσει ένα τρίτο πακέτο που δεν θα δώσει καμία προοπτική.

Από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από το Στρασβούργο επισκέφθηκε αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, δέχθηκε στο Μαξίμου τον Σταύρο Θεοδωράκη και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Φώφη Γεννηματά.

Η ενημέρωση αφορούσε τις συζητήσεις και το κλίμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, αλλά επικεντρώθηκε στο αίτημα για χορήγηση στήριξης και στην ελληνική πρόταση.

Νωρίτερα, είχαν κυκλοφορήσει «φήμες» ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να παραιτηθεί απο πρωθυπουργός «μη μπορώντας να σηκώσει το βάρος των μέτρων», οι οποίες... οργίασαν όταν έγινε γνωστό ότι από το αεροδρόμιο θα πήγαινε κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ολα για το «μείγμα»

Πηγές του Μαξίμου τις διέψευσαν, ωστόσο εξακολουθούν να προβάλλονται ως πιθανό ενδεχόμενο στην περίπτωση που η συμφωνία περιλαμβάνει τέτοια μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με το «όχι» του 61%.

Κατά τους... διαρροείς (που δεν ανήκουν στη συμπολίτευση απαραιτήτως) μία τέτοια εξέλιξη δεν θα οδηγήσει σε εκλογές αλλά σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό» - δηλαδή στο σενάριο που προωθείται ξανά και ξανά από εγχώριους και ευρωπαϊκούς κύκλους, ειδικά μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος...

Κυβερνητικά στελέχη, πέραν των διαψεύσεων, εστιάζουν αυτή τη στιγμή στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης και, κυρίως, στο περίφημο «μείγμα» των μέτρων. Ωστε, όπως λένε, να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για βαθιές (και επώδυνες, σε κάποια σημεία) μεταρρυθμίσεις χωρίς να «προδοθεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Σήμερα από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ντόρα – Θεοδωράκης στις Βρυξέλλες

Η προσπάθεια παραμένει δύσκολη και οι πτήσεις προς Βρυξέλλες... αυξάνονται. Σήμερα νωρίς το πρωί επρόκειτο να βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα «κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ» υπό την Ντόρα Μπακογιάννη (σ.σ. οι Κωστής Χατζηδάκης και Μανώλης Κεφαλογιάννης) για επαφές που θα διευκολύνουν τη συμφωνία. Οπώς έγινε γνωστό στη συνέντευξη τύπου της Κομισιόν, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. σήμερα και αύριο με τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

«Μέχρι στιγμής αυτά που αποφασίσαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση. Θα ξαφνιαστώ αν έχουμε άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής του Ποταμιού, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Απών από την ενημέρωση επέλεξε να μείνει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή ή το Συμβούλιο Αρχηγών «αλλά με τήρηση πρακτικών», θέτοντας έτσι θέμα εμπιστοσύνης προς τον κ. Τσίπρα. Η Βουλή δεν θα συγκληθεί και ο κ. Μεϊμαράκης προτίμησε να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο.

«Γεωπολιτικό λάθος μία ελληνική κατάρρευση»

Κι ενώ η «συνδιαμόρφωση» της πρότασης βρίσκεται σε εξέλιξη, το ελληνικό ζήτημα έχει προκαλέσει... παγκόσμιο συναγερμό προκειμένου να λήξει επιτυχώς και να αποκλεισθεί το Grexit.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δήλωσε επισήμως και δημοσίως, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings, ότι «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο» και ότι «το ΔΝΤ σωστά επικεντρώνεται σ΄αυτό το θέμα», ενώ μίλησε για την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία διότι, μεταξύ άλλων, «πολύ απλά δεν χρειαζόμαστε το γεωπολιτικό λάθος μίας ελληνικής κατάρρευσης».

Επιμένει στο χρέος

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε, από το ίδιο βήμα, τη θέση του Ταμείου ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της. Υπενθυμίζεται πως όταν την προηγούμενη Πέμπτη (τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα) δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Ταμείου για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Β. Σόιμπλε επιχείρησε να την υποβαθμίσει ως μία από τις πολλές εκθέσεις που διενεργούνται.

Σύσκεψη υπό Ομπάμα και... Κίνα

Αργά τη νύχτα (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο έκτακτη σύσκεψη «για την Ελλάδα» με απόφαση του προέδρου Ομπάμα, στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν και ο Τ. Λιου.

Είχαν προηγηθεί οι (προχθεσινές) τηλεφωνικές επαφές του προέδρου των ΗΠΑ με τους Ολάντ-Μέρκελ-Τσίπρα, όπου εκφράσθηκε η θέση να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Ετσι κι αλλιώς, η «βουτιά» του χρηματιστηρίου της Κίνας, που εκτίναξε τους φόβους διεθνώς για οικονομική αποσταθεροποίηση, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ωστόσο συνδέθηκε με την κρίση στην ευρωζώνη λόγω του επαπειλούμενου Grexit.

Κι ο πυρετός ανεβαίνει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v