Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο το πρώτο «μακροβούτι» Τσακαλώτου

Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης που θα παρουσιάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών. Ποιες είναι οι ημερομηνίες κλειδιά του Ιουλίου. Εξασφάλισε τις πληρωμές 15νθμέρου η κυβέρνηση αλλά ο μήνας δύσκολα... βγαίνει.

Κρίσιμο το πρώτο «μακροβούτι» Τσακαλώτου

Στα «βαθιά» πέφτει από σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας πάντως διακομματική στήριξη μετά το ισχυρό «όχι», το οποίο τον οπλίζει με δύναμη να αντεπεξέλθει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Περιθώρια για νέες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν, λόγω της οριακής ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και του ίδιου του κράτους, που θα πρέπει την επόμενη Δευτέρα να πληρώσει μισθούς στο Δημόσιο.

Ο κ. Τσακαλώτος που προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με τη νέα του ιδιότητα, μπορεί να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις από τη «θητεία» του δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτό όμως δεν φθάνει για να αντιμετωπίσει τον «πυρετό» των διαβουλεύσεων με τους εταίρους.

Πρέπει να παρουσιάσει πειστική και βιώσιμη πρόταση που να ικανοποιεί όχι μόνο την παράμετρο του χρέους, αλλά και τις απαιτήσεις των δανειστών να προέλθει η δημοσιονομική προσαρμογή κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το σκέλος των δαπανών του κράτους.

Στη σημερινή πρώτη του συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, με τους 18 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ο νέος υπουργός, καλείται να αναπτύξει το κείμενο των ελληνικών θέσεων με περισσότερη ευκρίνεια και λιγότερη δόση «δημιουργικής ασάφειας».

Κεντρικό σημείο αυτού του κειμένου που θα κομίσει ο Ελληνας υπουργός θα είναι η πρόταση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους (317 δισ. ευρώ) υποβοηθούμενη από την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κρίνει απαραίτητη την αναδιάρθρωσή του για να τελεσφορήσει το όποιο νέο πρόγραμμα.

«Ψηλά» στο ίδιο κείμενο βρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα ξεκινούν από τη φορολογική διοίκηση, τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, μέχρι την αγορά εργασίας, το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τον τραπεζικό τομέα, τα κλειστά επαγγέλματα και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Εκτός από μεταρρυθμίσεις η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει και μέτρα που φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016. Είναι αυτά που θα ανοίξουν τη «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης για να μπορέσει η χώρα να πάρει το νέο «πακέτο» βοήθειας από τον μηχανισμό στήριξης.

Η Αθήνα- σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση- χρειάζεται 30 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2017.

Μόνο για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 12,335 δισ. ευρώ, ενώ σε 7,191 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες για το 2016 και σε 9,619 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.

Μετά την αθέτηση πληρωμής της δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 1,630 δισ. ευρώ, η χώρα έχει μπροστά της την αποπληρωμή ποσού περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 13 του μηνός.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ακολουθεί στις 20 Ιουλίου το πρώτο «ακούρευτο» ομόλογο αξίας 3,45 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ημερομηνία που είναι το κλειδί για την Ελλάδα, ενώ στις 20 Αυγούστου ακολουθεί αντίστοιχο ομόλογο 3,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να μαζέψει τα λεφτά για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για το πρώτο 15νθήμερο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τα 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των μισθών του πρώτου δεκαπενθημέρου Ιουλίου, έχουν εξασφαλιστεί.

Με βάση πληροφορίες, οι πληρωμές θα γίνουν στις 9 Ιουλίου ώστε να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 13 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος, υπολείπονται σημαντικά των στόχων, λόγω των καθυστερήσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα.

Και αν η εξασφάλιση των κονδυλίων για το 15νθήμερο φαίνεται εφικτή, τα πράγματα είναι δύσκολα για το τέλος του μήνα, καθώς απαιτείται 1,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v