Εχοντας διασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης (πλην του ΚΚΕ που δεν την έδωσε και της Χρυσής Αυγής που δεν ρωτήθηκε) ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη μάχη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο ευρωζώνης.
Το όπλο του είναι το «όχι» του 61% στο δημοψήφισμα, αλλά η αχίλλειος πτέρνα παραμένουν οι κλειστές τράπεζες μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει μεν ως έχει τον ELA αλλά να προχωρήσει σε («χαλαρό» προς το παρόν) κούρεμα των ενεχύρων.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με όλους τους «παίκτες» στην ευρωζώνη αλλά και με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φέρεται να μην απέκλεισε την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ υπό την προϋπόθεση ότι θα το ζητήσει η ελληνική πλευρά.
Διαμεσολαβητής ο Ολάντ...
Σε ρόλο «διαμεσολαβητή» στο μεταξύ για το θέμα του χρέους εμφανίσθηκε ο Φρ.Ολάντ («γνωρίζω τι ζητάς και ποιες είναι οι αντοχές του Βερολίνου» λέγεται ότι είπε στον πρωθυπουργό) θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να εμφανίσει η Αθήνα «ρεαλιστικές προτάσεις με διάρκεια και βιωσιμότητα».
Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και η Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο Παρίσι για το «ελληνικό ζήτημα» δήλωσαν ότι η πόρτα των διαβουλεύσεων παραμένει ανοικτή – σε αντίθεση με την προ δημοψηφίσματος θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η οποία πάντως χθες, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης), περιμένει να δει τις νέες «αξιόπιστες ελληνικές προτάσεις».
Το μεγάλο όπλο πάντως της ελληνικής πλευράς στη νέα φάση της διαπραγμάτευσης είναι η έκθεση του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους 30% και 20ετή περίοδο χάριτος. Αυτό μαζί με τη χρηματοδότηση και το αναπτυξιακό-επενδυτικό πακέτο θα προωθηθούν ως το ενιαίο ελληνικό πακέτο.
«Δεσμευθείτε με κοινό ανακοινωθέν»
Ο κ. Ολάντ φέρεται να συνέστησε στον Προκόπη Παυλόπουλο (με τον οποίον συνομίλησε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο) να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών στο οποίο να γίνεται σαφής η δέσμευσή τους για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και να μην ερμηνεύεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη.
Δεδομένου ότι και οι δύο επισημάνσεις είχαν ήδη γίνει από τον κ. Τσίπρα 12 ώρες νωρίτερα, στο νικητήριο διάγγελμά του, το κοινό ανακοινωθέν εξεδόθη χωρίς πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το θέμα της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα (όπως προέκυψε από το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας αργότερα) εκτιμήθηκε ως «ανεκτό».
Δάνειο-γέφυρα
Στο μεταξύ, μία ενδιαφέρουσα πρόταση έπεσε στο τραπέζι χθες από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών: να δοθεί στην Ελλάδα «επειγόντως» ένα δάνειο-γέφυρα ως ανάσα μέχρι να βρεθεί η τελική λύση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤην πρόταση την υπέβαλε ο πρόεδρος της Ομάδας Τζάνι Πιτέλα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ, συνοδευόμενη από το αίτημα για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, αναδιάρθρωση του χρέους και ελληνική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις.
Μόσχα καλεί Κριστίν
Στο παζλ των τηλεφωνικών επαφών προστέθηκε κι αυτό του Βλαντιμίρ Πούτιν στον κ.Τσίπρα. Επισήμως, συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «και την ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση».
Λίγες ώρες αργότερα όμως έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με την κ. Λαγκάρντ, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι «συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας Ρωσίας και ΔΝΤ στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα, σχετικά με τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, από τους διεθνείς πιστωτές».
Και ότι «εκφράστηκε η ελπίδα πως η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, θα συνεχισθεί, λαμβάνοντας υπόψη, τα συμφέροντα όλων των πλευρών».
Το γεγονός ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, στις διεθνείς επαφές του, απευθύνεται συχνά και στον Βλ. Πούτιν» έκανε «ενδιαφέρον» το βράδυ κατά τον Ρώσο αξιωματούχο Κ. Κοσατσόφ...
Κόψε-ράψε πάλι
Το επιτελείο του Μαξίμου, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης διαμορφώνουν τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, η οποία, κατά τις πληροφορίες, αποτελεί ένα «πάντρεμα» των ελληνικών θέσεων και του «πακέτου» Γιούνκερ με τις βελτιώσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.
Ετσι, από το νέο μείγμα επιχειρείται να μείνει εκτός η αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση-ξενοδοχεία (σ.σ. γίνεται λόγος για εξαίρεση «πλούσιων» περιοχών), η διατήρηση του ΕΚΑΣ, η μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (σ.σ. ήταν στους όρους που έθεσε η κυβέρνηση στην τελευταία... ειρηνευτική προσπάθεια τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα), οι εργασιακές βελτιώσεις (συλλογικές διαπραγματεύσεις-κατώτατος μισθός), η απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων και η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις για κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για το 2014.