Με μια ανακοίνωση το EFSF γνωστοποιεί ότι η λήξη του προγράμματος τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης ή 01:00 ώρα Ελλάδας) τελειώνει η παράταση με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα διαθέσιμα για την χώρας μας κονδύλια (1,8 δισ. η δόση που δεν καταβλήθηκε και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).
Αναλυτικά η ανακοίνωση του EFSF:
Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λήγει σήμερα το βράδυ στις 12.00 η ώρα κεντρικής Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση των 1,8 δισ. ευρώ του EFSF δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF για την κάλυψη του πιθανού κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή της τραπεζικής εκκαθάρισης στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Γενικός Διευθυντής του EFSF ανέφερε: «Eίναι λυπηρό για την Ελλάδα που το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα χωρίς μια νέα συμφωνία και τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Λόγω των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα του EFSF, η χώρα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς μια ισχυρή ανάπτυξη ως το δεύτερο μισό του 2014. Οι πολλές θυσίες που έπρεπε να κάνει ο ελληνικός λαός έφερναν αποτελέσματα. Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της . Η χώρα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές και είδε την υψηλή ανεργία να αρχίζει να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν ένας πρωταθλητής μεταρρυθμίσεων ως και το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές για την ανάπτυξη. Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων εντός της ευρωζώνης».
Το πρόγραμμα του EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Ήταν αρχικά προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος τις 31ης Δεκεμβρίου, αλλά παρατάθηκε δύο φορές μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περιελάμβανε 48,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους της τραπεζικής εκκαθάρισης και ανακεφαλαιοποίησης. Από το ποσό αυτό τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF δεν χρειάστηκαν και επιστράφηκαν στον EFSF. Συνεπώς, η ποσότητα του δανείου ανέρχεται στα 130,9 δισ. ευρώ. Αυτό καθιστά την Ελλάδα το μεγαλύτερο πιστωτή μέχρι τώρα.
Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας ήταν μοναδικό από πολλές πλευρές. Λόγω της σοβαρότητας της δομικής αδυναμίας της χώρας και της αναγκαίας προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF και του ESM.
Ηταν επίσης μακράν οι καλύτεροι όροι δανεισμού που εγκρίθηκαν ποτέ από τον EFSF και τον ESM για ένα κράτος. Περιελάβανε PSI με αξιοσημείωτες ζημιές για τους ιδιώτες επενδυτές. Η Ελλάδα επωφελείται από μέσο όρο ωρίμανσης δανείων άνω των 30 ετών. Η χώρα δεν πληρώνει τόκους ούτε λήξεις από το ευμεγέθες μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2023.
Αυτοί οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης εξασφάλισαν στην Ελλάδα εξοικονομήσεις άνω των 16 δισ. ευρώ αθροιστικά για το 2013 και το 2014. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από 4% του ΑΕΠ για κάθε ένα από τα δύο χρόνια.