Η HSBC χαρακτηρίζει την απόφαση για το ελληνικό δημοψήφισμα «παιχνίδι με τη φωτιά». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μετά από μια έντονη συζήτηση στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου, η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος την 5 Ιουλίου για το κατά πόσον η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την τελευταία δέσμη προτάσεων από τους πιστωτές. Η κυβέρνηση προτείνει την απόρριψη τους.
Μια δημοσκόπηση το Σάββατο έδειξε ότι το στρατόπεδο του «Ναι» προηγείται και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις επιθυμίες του πληθυσμού. Αλλά από τη σκοπιά του Eurogroup, το αποτέλεσμα από το δημοψήφισμα είναι άσχετο με το σημερινό ελληνικό πρόγραμμα και τα σχετικά με την επίσημη χρηματοδότηση, αφού δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα μετά την Τρίτη το βράδυ, όταν το τρέχον το πρόγραμμα τελειώνει.
Μπορεί ο Ελληνας υπουργός οικονομικών να ισχυρίστηκε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι για Grexit, αλλά το Eurogroup πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή των 18 υπουργών της Ευρωζώνης που επικεντρώθηκε στη διατήρηση της Ένωσης, όπου και συμφώνησαν "να κάνουν πλήρη χρήση των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της της ακεραιότητας και της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ ".
Αυτό σημαίνει ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη είναι, πράγματι, μια συγκεκριμένη δυνατότητα. O πρόσεδρος του Eurogroup τόνισε τα διάφορα μέτρα, τα πλαίσια και τα θεσμικά όργανα που έχουν θέσει σε λειτουργία μετά την κρίση, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική ένωση είναι «σε πολύ ισχυρότερη θέση» και ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης προτίθενται να "κάνουν πλήρη χρήση των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ ". Ο κ. Dijsselbloem σχολίασε επίσης και την προοπτική περαιτέρω βοήθειας για την Ελλάδα λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αν και όταν χρειαστεί."
Η HSBC προσδοκά ότι αυτό θα ισχύσει ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα μένει ή φύγει από το ευρώ.
Πάντως, η μη επίτευξη συμφωνίας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει την καταβολή του 1,55 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ από την Τρίτη και δεδομένων των συνθηκών, το ΔΝΤ "αμέσως" θα κοινοποιήσει στο συμβούλιο του το γεγονός, προκαλώντας τον ESM να ζητήσει επίσης πρόωρη εξόφληση όλων των χρεών με αποτέλεσμα τη σταυροειδή αθέτηση (cross default) των υποχρεώσεων και σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin