Η λέξη «διαπραγμάτευση» ξαναμπήκε στο τραπέζι από την ευρωπαϊκή πλευρά την οποία η Ουάσιγκτον καλεί να αναγνωρίσει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ η Αθήνα, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το δημοψήφισμα και με capital controls στις τράπεζες, ζητά, ουσιαστικά, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.
Τα «νταούλια» ηχούν ήδη εκκωφαντικά από όλους προς όλους και οι εξελίξεις τρέχουν με ξέφρενους ρυθμούς.
Σ΄αυτή την πρωτόγνωρη, για τη χώρα και την ευρωζώνη, κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία 24ωρα, εκδηλώθηκαν χθες τρεις σημαντικές κινήσεις:
Τσίπρας: «επανακατέθεσα πρόταση»
Ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωση-διάγγελμα στις 8μμ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε εκ νέου την πρόταση για ολιγοήμερη παράταση του δανειακού προγράμματος, την οποία απέρριψε το Eurogroup το Σάββατο.
Αποδέκτες αυτή τη φορά είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 18 αρχηγοί των κρατών της Ευρωζώνης, καθώς και οι επικεφαλής της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το επίσημο επιχείρημα της επανακατάθεσης είναι η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος καθώς, όπως ανέφερε, η απόρριψη της πρότασης από το Eurogroup «οδήγησε σήμερα (σ.σ. χθες) την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις».
Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο σημειώνουν ότι «σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όλα μπορούν να συμβούν»...
Λιου για «ελάφρυνση του χρέους»
Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους ομολόγους του Β.Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τους κάλεσε να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο διάστημα μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος εντάσσοντας στις συζητήσεις την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – την οποία έθετε η κυβέρνηση ως προϋπόθεση για να κλείσει τη συμφωνία.
Σ΄αυτή τη βάση, είπε, η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει «δύσκολες μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να καταλήξει σε ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της.
Και όχι μόνο: ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ανάγκη να αναληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στον δρόμο προς το δημοψήφισμα...
Ταυτόχρονα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Ανγκελα Μέρκελ, συμφώνησαν ότι είναι «καθοριστικά σημαντικό» να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη.
Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη
Αμέσως μετά, το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε την Τετάρτη το βράδυ να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα...
Το πρώτο ελληνικό σχόλιο επ' αυτού προήλθε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη: "Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη μπορεί να οδηγήσει σε έντιμο συμβιβασμό και αποφυγή του Grexit».
Δίαυλο επικοινωνίας άνοιξε (εκ νέου) ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας μέσω twitter πως η πόρτα είναι ακόμα ανοικτή σε διαπραγματεύσεις πάνω στην τελευταία πρόταση της Κομισιόν, ενώ η κυβέρνηση περιμένει την τοποθέτηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αργότερα σήμερα.
«Ξεχάστε μεταβατική κυβέρνηση α λα 2011»
Εν μέσω όλων αυτών, κυβερνητικές πηγές «διαμηνύουν προς κάθε κατευθυνηση εντός κι εκτός της χώρας», όπως λένε, πως δεν τίθεται θεμα σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή «α λα 2011».
Εκτιμούν ότι το έναυσμα το έδωσε, μετά τον Αντώνη Σαμαρά, ο Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι με την κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να γίνει πλέον συζήτηση.
Παραπέμπουν επίσης σε χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού (επί Σημίτη) Αλέκου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες: το επόμενο διάστημα πρέπει να κλείσει το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα με μία συμφωνία και αμέσως μετά την ψήφισή της, να σχηματισθεί από αυτή την Βουλή μία κυβέρνηση που θα αρχίσει τη διαδικασία συζήτησης για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα.