Σκληρή κόντρα στη Βουλή για το δημοψήφισμα

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οργανωμένο σχέδιο να βρεθούμε εκτός Ευρώπης λέει η ΝΔ, φοβάστε το δημοψήφισμα απαντά η κυβέρνηση. Ανήθικη και καταστροφική η πρόταση λέει το Ποτάμι.

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για το δημοψήφισμα

Σε υψηλούς τόνους και με σκληρές κόντρες συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή πριν την ψηφοφορία στις 12 το βράδυ επί της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρεθούμε εκτός Ευρώπης λέει η ΝΔ, φοβάστε το δημοψήφισμα απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε όχι στις εισαγόμενες προτάσεις λένε οι ΑΝΕΛ, ενώ το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που θέλουν να τον παρασύρουν μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης.

Δ. Καμμένος: Να πούμε ένα βροντερό όχι

«Πρέπει να πούμε ένα βροντερό "όχι"», τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

«Λέμε "ναι" στις ελληνικές προτάσεις, λέμε "όχι" στις εισαγόμενες» ανέφερε, τονίζοντας ότι «το δίλημμα δεν ήταν ποτέ για το ευρώ, είμαστε υπέρ του ευρώ και θέλουμε το μέλλον των παιδιών μας στο ευρώ». Και συμπλήρωσε: «Λέμε "όχι" στο αλλοδαπό δίκαιο και στο Μνημόνιο που μας κατέστρεψε».

Ο κ. Καμμένος άσκησε έντονη κριτική στη στάση των τριών Θεσμών απέναντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για «προσπάθεια απόλυτης ταπείνωσης», για να προσθέσει ότι οι δανειστές, μέσα από τα μνημόνια, επιδίωξαν τη φτωχοποίηση της χώρας και «μάς επέβαλαν τη στρατηγική να τρώμε τις σάρκες μας».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και ότι σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα που παίρναμε πήγαιναν για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους. Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά από έγραφα σχετικά με το θέμα αυτό.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την άποψη ότι «το δημοψήφισμα είναι παράνομο γιατί έχει προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, ποιος θα πει "ναι" σε σκληρά μέτρα;», ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αναρωτήθηκε: «Έχουμε τρελαθεί; Δηλαδή, τι θα κάνουμε; Θα πηγαίνουμε στα σπίτια μας και θα λέμε ψέματα;»

Γεροβασίλη: Δεν θα επιτρέψουμε η ψήφος του λαού να αλλοιωθεί

«Δεν θα επιτρέψουμε η ψήφος του λαού μας και η προσωπική μας ψήφος να αλλοιωθεί, ούτε να στρεβλωθεί και να υποκλαπεί από την παραπληροφόρηση» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.

«Τα κράτη, οι λαοί δεν είναι εταιρείες και οι κυβερνήσεις δεν είναι διευθύνοντες σύμβουλοι και η λαϊκή εντολή δεν προσφέρεται για αδιαφανή χρήση, στρέβλωση και κακοποίηση» είπε η κα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός θα μας στείλει με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και διαμήνυσε: «Δεν θα επιτρέψουμε την καλλιέργεια του κλίματος ανασφάλειας και την τρομοκράτηση εκ μέρους των εγχώριων υποστηρικτών τους».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όταν τον Ιανουάριο ο λαός ψήφισε την κυβέρνησή του, καταψήφισε τις μνημονιακές πολιτικές και είπε «όχι» στη λιτότητα.

Καραθανασόπουλος: Να κλείσει ο λαός τα αυτιά στις σειρήνες

Να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που θέλουν να τον παρασύρουν μεταξύ της Σκύλας και της Χάρυβδης, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών Θεσμών.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η Σκύλα είναι η πρόταση καρμανιόλα των δανειστών, ενώ η Χάρυβδη είναι η πρόταση λαιμητόμος της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο να πουν «το μεγάλο όχι στην πρόταση βαρβαρότητας της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και στην πρόταση της κυβέρνησης και το μεγάλο ναι στην κατάργηση των μνημονιακών και των εφαρμοστικών του νόμων».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Επιπλέον, ο εισηγητής του ΚΚΕ περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως εξής: Από τη μια το φιλοκυβερνητικό μπλοκ που λέει ότι θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη και στην ΕΕ υπό τη λογική ότι θα επιστρέψει στις αξίες της, ενώ, όπως είπε, «η ΕΕ αποτελούσε πάντοτε τη φυλακή των λαών». Και από την άλλη, το αντιπολιτευτικό μπλοκ που κάνει λόγο για παραμονή στο ευρώ και στην ΕΕ με κάθε θυσία. Όμως, όπως επισήμανε, «η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική».

Εξάλλου, ο κ. Καραθανασόπουλος κάλεσε το λαό να συνταχθεί με το ΚΚΕ για να αποκρούσει τα νέα μέτρα και να διαμορφώσει τον μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού που, όπως σημείωσε, είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λυκούδης: Ανήθικη και καταστροφική η πρόταση

«Ο ελληνικός λαός θα αρνηθεί να παίξει στη ρώσικη ρουλέτα που τον καλείτε να παίξει», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, χαρακτηρίζοντας παραπλανητική την πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

«Σηκώνουμε το γάντι στην ανήθικη και καταστροφική πρόκληση. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα αλλά από εθνική συνεννόηση. Αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ της πρότασης, εμείς θα δώσουμε τη μάχη για το ευρώ, για το μέλλον των παιδιών μας, για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης, και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ζητάτε από τον ελληνικό λαό να πατήσει τη σκανδάλη. Σχέδιο διαπραγμάτευσης δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό που υπήρξε ήταν μια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Έφτασε η ώρα που η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα, έβαλε την τελευταία σφαίρα στη θαλάμη μιας ιδιόρρυθμης ρώσικης ρουλέτας που παίζει από καιρό, και πατάει τη σκανδάλη στην τελευταία σκηνή μιας σαπουνόπερας».

Παράλληλα, ο εισηγητής του Ποταμιού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κυνηγούσε Χίμαιρες και άφησε, όπως είπε, «με περισσή έπαρση να κυλήσουν από τα χέρια του τα χρήματα, να χάσει φίλους και υποστήριξη η χώρα και να σηκώσει κεφάλι η συμμορία της δραχμής».

«Η αδιαλλαξία των δανειστών δεν αθωώνει την κυβέρνηση. Η χώρα πληρώνει και θα πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα της αλαζονείας και της επικοινωνιακής αναίδειας της κυβέρνησης. Ουδόλως ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για την τύχη της χώρας, την οποία οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση και σε ένα λογαριασμό αριστερής λιτότητας, στο δικό της επαχθές επονείδιστο μνημόνιο για να υφαρπάσει την εξουσία», επισήμανε ο κ. Λυκούδης.

Ακόμα, απέρριψε το περιεχόμενο της πρότασης για δημοψήφισμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι "ευρώ και Ευρώπη ή μπανανία". Αν ο ελληνικός λαός θα παραμείνει στο σπίτι του, στην Ευρώπη, ή να δοκιμάσει άλλες λύσεις. Το ερώτημα είναι αν θέλουν οι Έλληνες πολίτες, έστω και με δυσκολίες, να γυρίσουν τη χώρα μπροστά ή να τη γυρίσουν στη νεολιθική εποχή. Ένα από τα εγκλήματα της κυβερνητικής στάσης και της διαπραγματευτικής πορείας της συντελέστηκε σε συνθήκες πολέμου. Όσο όμως σκληρή και αν είναι η στάση των δανειστών δεν παύει να είναι ο μόνος δρόμος για να ξαναχτίσουμε τον μέλλον της Ελλάδας και δεν θα συμπαρασύρετε τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Λυκούδης μίλησε ακόμα για παράλογο κατήφορο στον οποίο οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν θα το επιτρέψει αυτό.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είπατε ότι η καμπάνα θα χτυπήσει γι' άλλους. Προσέξτε μην γίνεται ο μοιραίος πρωθυπουργός της καταστροφής της χώρας. Δεν θέλω να το σκεφτώ αυτό. Δεν έχετε το δικαίωμα να παίξετε στα ζάρια το μέλλον της χώρας. Παίξτε το δικό σας μέλλον», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

Βούτσης: Η ΝΔ είναι ταγμένη στη στήριξη της απαράδεκτης πρότασης

«Αντί να συνεχίσουμε μια διαπραγμάτευση φθοράς και εξαθλίωσης τη θέτουμε στη Βουλή και ο λαός να δώσει τη δικιά του σφραγίδα στη διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, απαντώντας στον εισηγητή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη. «Γιατί το φοβάστε;» ρώτησε και τον κατηγόρησε ότι δεν βρήκε να πει μισή κουβέντα για ευθύνες, τακτικές και επιλογές των δανειστών της χώρας απέναντι στη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης, ο κ. Βορίδης αποκάλυψε στην κορύφωση της τοποθέτησής του «πως μαχητικά το κόμμα του θα πει ναι» καταλήγοντας πως είναι «ταγμένοι στη στήριξη αυτής της απαράδεκτης πρότασης».

Προηγουμένως, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ρώτησε τον κ. Βορίδη αν επιθυμεί να διευκρινίσει προς το Σώμα, τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε σε απόσυρση της προτάσεως που περιέχεται στο δημοψήφισμα και μάλιστα ανταλλάσσοντας επιβεβαιωτικές καταφάσεις με τους βουλευτές της ΝΔ.

Ο εισηγητής της ΝΔ απάντησε μονολεκτικά με ένα «όχι».

Βορίδης: Εκτελείτε οργανωμένο σχέδιο για Grexit

«Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα», αυτή θα είναι η απάντηση της Κυριακής από όλους τους Έλληνες πατριώτες, τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο να βρεθεί η χώρα μας εκτός Ευρώπης.

«Εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις ρητορείες της αντινεοφιλελεύθερης Ευρώπης, της άλλης Ευρώπης που οραματίζονται και του δήθεν ευρωπαϊσμού. Στην πραγματικότητα μάς οδηγούν σε μία ψήφο που νομίζουν ότι θα πραγματώσουν το γνωστό σχέδιό τους. Πιο σχέδιο αυτό; Να βρεθούμε εκτός Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Βορίδης διεμήνυσε: «Σας λέμε, λοιπόν, ότι ο κόσμος σας κατάλαβε πάρα πολύ καλά. Και την Κυριακή θα δώσει την απάντησή του. Και η απάντησή του θα είναι: «Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε προς τους παριστάμενους υπουργούς το ερώτημα «γιατί δεν απέρριψε η ίδια η κυβέρνηση την πρόταση των εταίρων αφού είχε την εντολή;», «τι είναι εκείνο που την ανάγκασε, αφού είχε την εντολή, να μην εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, ποιος την εμπόδισε;». «Σας έλειπαν τα χρήματα, τα 12 δισ. που ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα και άλλα 22 δισ. που ήταν οι ανάγκες της χώρας. Αλλά το ξέρατε από την αρχή. Και από κει που ιπτάμεθα στον ωραίο κόσμο της Αριστεράς, φτάσαμε στο απόλυτο αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Βορίδης.

Και τώρα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση ζητάει στην πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό να εγκρίνει την έξοδό του από την Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, διερωτήθηκε τι σημαίνει η αναφορά του πρωθυπουργού «θα σεβαστώ το αποτέλεσμα;», για να συνεχίσει «αν πει δηλαδή ναι στη συμφωνία, θα έρθετε εδώ να την ψηφίσετε; Πώς θα το κάνετε αυτό;», και να προσθέσει «Όχι, κύριοι. Τις παραιτήσεις σας, εδώ».

Τέλος, ο κ. Βορίδης είπε πως δύο είναι τα ζητούμενα του δημοψηφίσματος, που ουδόλως σχετίζονται με συμφωνίες ή μη: «Ναι στην Ευρώπη, όχι στην κυβέρνηση».

Κασιδιάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τον λαό

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό προσπαθώντας να υποκρύψει την απόλυτη αποτυχία και αδυναμία του να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ενώ χαρακτήρισε κίβδηλο το ερώτημα της πρότασης για δημοψήφισμα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να πει όχι στην μνημονιακή πολιτική, στα δεσμά του μνημονίου και στους εκβιασμούς των θρασύτατων δανειστών και τοκογλύφους, γιατί δεν πιστεύει στην λαϊκή κυριαρχία», τόνισε ο κ. Κασιδιάρης και πρόσθεσε:
«Δύο πρέπει να είναι τα πραγματικά ερωτήματα: Να γίνει καταγγελία του μνημονίου και να διαγραφεί το παράνομο χρέος . Το μείζον ζήτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να πει όχι στις μνημονιακές πολιτικές και στις πραγματικές εκβιαστικές προτάσεις των τοκογλύφων».
«Είστε υποκριτές, ανέφερε,εμείς λέμε όχι στους εκβιασμούς , καταγγέλλουμε τη κυβέρνηση για την άθλια πολιτικής της. Λέμε ναι στην πρόταση που θα έχει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός να πει όχι στους δανειστές, στους τοκογλύφους και στους εκβιαστές της χώρας.Ταυτόχρονα να πει όχι στη μνημονιακή πρόταση των 8 δις ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», κατέληξε ο κ. Κασιδιάρης.

Βίτσας: Ο λαός με θάρρος να ψηφίσει "όχι"

"Να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος να ψηφίσει ¨όχι¨", κάλεσε το λαό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πρόταση των τριών θεσμών.

Όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας "θα εργαστούμε ώστε ο λαός να δηλώσει ελεύθερα τη βουλησή του. Θα μπούμε φραγμός στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και καλούμε το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος, σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης να ψηφίσει όχι¨.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, οι δανειστές έκαναν πως δεν κατάλαβαν, πως υπήρξαν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και μια νέα εντολή. Οι εκλογές όμως, όπως εξήγησε, δεν αλλάζουν απλά πρόσωπα, επιλέγουν πολιτικές. Παρ' όλα αυτά, οι δανειστές επέμειναν στις θέσεις τους και νόμιζαν οτι η κυβέρνηση μπλοφάρει.Η εντολή μας, όμως, ήταν ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Δεν έχουμε εντολή για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν έχουμε εντολή να υπογράψουμε την καταστροφή της ελπίδας για δημοκρατία στην πράξη¨.

Εξάλλου, αναρωτήθηκε: ¨Ποιός έχει την ευθύνη; Αυτός που προσπαθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση; αυτός που μια λέει το κείμενο της ελληνικής πλευράς ως καλή βάση συζήτησης και μια το διαγράφει;. Ποιός έχει την ευθύνη; Αυτός που επιλέγει τη δημοκρατική διαδικασία ή αυτός που διαστρέφει το ερώτημα;¨

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Νωρίτερα απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το δημοψήφισμα ,μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας δι' εγέρσεως ψηφοφορίας. Με αφορμή αναφορές στο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση της ένστασης η Πρόεδρος της ΒουλήςΖωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος «είναι θεσμικά ενήμερος για όλη τη διαδικασία από την Πρόεδρο της Βουλής και σε θεσμική επικοινωνία για τη δρομολόγηση των δημοκρατικών, συνταγματικών διαδικασιών που έχουν εκκινηθεί».

Την ένσταση ανέπτυξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης συνιστά θεσμική εκτροπή και πάσχει από πρόδηλες αντισυνταγματικότητες. Ιδίως διότι δεν είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος που ορίζει ότι δημοψήφισμα δεν μπορεί να προκηρυχθεί για νομοσχέδια που ρυθμίζουν δημοσιονομικά (σ.σ. η Κυβέρνηση ζητεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα). Ο κ. Βενιζέλος έθεσε επίσης θέμα με τις προθεσμίες και με τον περιορισμένο χρόνο ο οποίος υπάρχει για να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος γύρω από το θέμα του δημοψηφίσματος.

Προσχηματικά χαρακτήρισε τα επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. Για το αν το δημοψήφισμα εμπίπτει στον περιορισμό του Συντάγματος περί δημοσιονομικών, είπε ότι το θέμα είναι εθνικό. Το ζήτημα του χρέους,είπε, συναρτάται αναπόσπαστα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας και συνιστά το εθνικό μείζον θέμα των ημερών.Η απαγόρευση του Συντάγματος για δημοψήφισμα δε ανάγεται, όπως είπε, μόνο σε δημοσιονομικά ζητήματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου. Ως προς τις προθεσμίες, είπε ότι θα γίνει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα πρακτικά προβλήματα που έχει να επιλύσει το υπουργείο θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης είπε ότι στερείται βάσεως η ένσταση αντισυνταγματικότητας διότι το δημοψήφισμα αφορά ένα μείζον εθνικό θέμα που αφορά την αξίωση καταστροφής των πιστωτών. Επεφύλασσε δε προσωπική αναφορά στον κ. Βενιζέλο λέγοντας πως προκαλεί εντύπωση που ο υπότροπος με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα.

Από τη ΝΔ ο Θεόδωρος Φορτσάκης ανέφερε πως για τη ΝΔ υπάρχει σαφώς θέμα συνταγματικότητας της διαδικασίας. «Εάν θέλει η Κυβέρνηση να βάλει ένα δίλημμα στο λαό, αυτό είναι θέλουμε ή δεν θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη.Διαφορετικά το καλύτερο ήταν να πάτε σε εκλογές», είπε ο κ. Φορτσάκης και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν αύριο το πρωί η πρόταση των εταίρων αλλάξει σε κάποιες σε παραγράφους. Ποια πρόταση θα τεθεί σε δημοψήφισμα; Είναι επείγον να αποσυρθεί αυτή η διαδικασία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι αναρωτήθηκε αν αυτό που συζητάμε σήμερα είναι μια κίνηση, η οποία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα μας ενδυναμώσει ή είναι μια κίνηση που θα μας αποδυναμώσει. Τόνισε επίσης ότι το να μετατραπεί ένα κρίσιμο πολιτικό θέμα, σε ένα θέμα ερμηνείας του Συντάγματος, είναι μια συνήθης πρακτική του πολιτικού συστήματος αλλά δεν είναι αυτού του είδους η διαδικασία που κάνει καλό στο συζητούμενο θέμα. «Αυτή τη στιγμή κρίνεται ένα τεράστιο θέμα. Μέσα σε 5 ημέρες θα δώσουμε μια απάντηση που θα κρίνει τη ζωή πέντε γενεών. Δεν είναι ώρα για να κρυβόμαστε ούτε για να βραδυπορούμε», είπε και τόνισε ότι το μείζον είναι να δούμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε τώρα, την 11η ώρα μπροστά μας.

Η Κυβέρνηση καλεί σε δημοψήφισμα τον ελληνικό λαό να απορρίψει την πρόταση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και να υιοθετήσει την πρόταση της κυβέρνησης.Αυτή είναι η ουσία και οι δύο προτάσεις περιέχουν βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, είπε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η ουσία σήμερα. Ο κ. Παφίλης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του προτείνει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να τεθούν δύο ερωτήματα. Πρώτον, όχι στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Δεύτερον, αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων.

«Δεν είναι εθνικό θέμα να σου λένε ότι δεν θα διαθέσεις χρήματα για την εθνική σου άμυνα την εθνική σου ακεραιότητα;», αναρωτήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νίκος Νικολόπουλους και αναρωτήθηκε αν είναι ή όχι εθνικό θέμα να οδηγήσουμε τους Έλληνες σε αφανισμό.

Ο ρόλος Παυλόπουλου

Κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας έγιναν αναφορές στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ειδικότερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι εγγυητής του συντάγματος και εγγυητής της παρακαταθήκης του Κ. Καραμανλή οφείλει να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως υπάρχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα σεβαστεί τη γνώμη της Βουλής και ότι δεν προβάλει προσκόμματα στην έκφραση της λαϊκής γνώμης, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ο Θεόδωρος Φορτσάκης είπε ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σημαντικός και πρόσθεσε: «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη τόσο στις γνώσεις του καθηγητού και δημοσιολόγου έγκριτου, Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και στη συνείδηση του ρόλου που επιτελεί στις κρίσιμες αυτές στιγμές». «Ας αφήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει την συνταγματικότητα και εμείς ας ασχοληθούμε με την ουσία», είπε η Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να ενημερώσει το Σώμα «για να μην σέρνεται ο υπαινιγμός ότι θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», ότι «είναι θεσμικά ενήμερος για όλη τη διαδικασία από την ίδια και σε θεσμική επικοινωνία για τη δρομολόγηση των δημοκρατικών, συνταγματικών διαδικασιών που έχουν εκκινηθεί».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v