Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένα λόμπι και πολιτικές σκοπιμότητες καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι

Κλιμακώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Μειώθηκε 70% ο ρυθμός κρατήσεων την τελευταία εβδομάδα λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης. «Λόμπι» χωρών και ομίλων πίσω από την επιμονή για το ΦΠΑ, υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου.

Ξένα λόμπι και πολιτικές σκοπιμότητες καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι

Στην εκτίμηση πως οι εταίροι δανειστές της χώρας επισείουν το ακραίο μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό και τα νησιά στο 23% από την 1η Ιουλίου, με στόχο να εκθέσουν πολιτικά την κυβέρνηση και να δρομολογήσουν άμεσα αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα συνέκλιναν μιλώντας στο Euro2day.gr κορυφαίοι παράγοντες του ελληνικού τουρισμού.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης εκτίμησε πως «ο τουρισμός κινδυνεύει να αποτελέσει την παράπλευρη απώλεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές».

Υποστήριξε, μάλιστα, πως σε περίπτωση που οι εταίροι επιμείνουν στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, και μάλιστα από την 1η Ιουλίου, τότε η φετινή χρονιά τελειώνει και οι επιχειρήσεις θα απειληθούν άμεσα με κατάρρευση.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών είναι, ήδη, ορατές.
Αποτυπώθηκαν στα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας (Destatis) για το πρώτο τετράμηνο και επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία αφίξεων σε βασικούς προορισμούς της χώρας όπως η Κρήτη και η Ρόδος για το Μάιο.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση της εικόνας των κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι. Μιλώντας στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως την τελευταία βδομάδα η μείωση του ρυθμού κρατήσεων έφθασε το 70%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υποστήριξε πως ωφελημένοι από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στον ελληνικό τουρισμό θα είναι πρωτίστως η Ισπανία και στη συνέχεια οι άλλοι ανταγωνιστές της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δηλαδή Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία αλλά και η Τουρκία.

«Θέλω να πιστεύω πως η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις, δεν θα δεχθεί το συγκεκριμένο ακραίο μέτρο» τόνισε ο Α. Ανδρεάδης.

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν την επιμονή των εταίρων σε ΦΠΑ 23% στον ελληνικό τουρισμό, ισχυροί επιχειρηματίες του χώρου εκτιμούν πως πίσω από τις πιέσεις βρίσκεται ένα ισχυρό λόμπι χωρών και ομίλων που αναμένουν να επωφεληθούν.

Το λόμπι αυτό, όπως υποστηρίζουν, συγκροτούν ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας όπως η Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία αλλά και ισχυροί όμιλοι που καραδοκούν να αποκτήσουν αντί πινακίου φακής, τον έλεγχο δημόσιων φιλέτων αλλά και γνωστών εγχώριων τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες θα πιεστούν ασφυκτικά το επόμενο διάστημα.

Σενάρια πολιτικών εξελίξεων

Σύμφωνα με γνωστούς επιχειρηματίες του χώρου, οι εταίροι γνωρίζουν πως η αύξηση του ΦΠΑ σε αυτά τα επίπεδα ισοδυναμεί με καταστροφή του ελληνικού τουρισμού και, συνακόλουθα, της εθνικής οικονομίας καθώς αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων και κύριο πυλώνα της απασχόλησης στη χώρα μας στη συγκεκριμένη συγκυρία.

«Αν οι εταίροι επιδιώκουν να «εξαφανίσουν» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, τότε η εμμονή στην επιβολή ΦΠΑ 23% στον τουρισμό ίσως αποδειχθεί ο πιο ισχυρός μοχλός πίεσης για να το πετύχουν...» ανέφερε στο Euro2day.gr ένας εκ των ισχυρότερων Ελλήνων ξενοδόχων.

Σε τμήμα της ξενοδοχειακής ελίτ της χώρας διαμορφώνεται η εκτίμηση πως οι εταίροι ενδέχεται να έχουν αποφασίσει να «κάψουν» τη φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις που θα τους επιτρέψουν, σε δεύτερο χρόνο, να εμφανιστούν ως σωτήρες της χώρας.

«Γνωρίζουν πως με αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να επιβιώσει ο ελληνικός τουρισμός. Επειδή, όμως, προέρχεται από μια διετία αλλεπάλληλων ρεκόρ, σε κύκλους των Βρυξελλών φαίνεται πως υπάρχει η άποψη ότι οι ισχυρότερες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα αντέξουν μια καταστροφική χρονιά (φέτος) πληρώνοντας από την τσέπη τους μέρος από τα αυξημένα έσοδα της προηγούμενης διετίας».

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στους κόλπους των επιχειρηματιών του χώρου τις τελευταίες ώρες, οι δανειστές οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα δίλημμα «Grexit ή αποδοχή ΦΠΑ 23% στον τουρισμό και τα νησιά». Σε μια τέτοια περίπτωση, εξηγούν στελέχη του χώρου, οι πολιτικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες με τα σενάρια να κάνουν λόγο για την προκήρυξη εκλογών για τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε βουλευτές που εκλέγονται σε τουριστικές περιοχές οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στον τουρισμό και τα νησιά και θα μπορέσουν να εμφανιστούν εύκολα στις εκλογικές τους περιφέρειες...» ανέφερε με νόημα γνωστός ξενοδόχος.

Με βάση αυτό το σενάριο, η επόμενη κυβέρνηση, εφ' όσον τυγχάνει της αποδοχής των δανειστών, θα αρχίσει νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αυτή τη φορά να είναι διατεθειμένοι να αμβλύνουν το εξοντωτικό πακέτο μέτρων που πρότειναν στη σημερινή κυβέρνηση.

Σ' αυτό το σενάριο φαίνεται πως ποντάρουν αρκετοί επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς ελπίζουν στον εξευμενισμό των δανειστών οι οποίοι θα επιτρέψουν να διοχετευτεί ρευστότητα στην ελληνική αγορά και κατ' επέκταση στις τουριστικές επιχειρήσεις από το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v