Την καταδίκη του πρώην διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Σμπώκου, του αναπληρωτή του Αντώνη Κάντα καθώς και του πρώην στελέχους της διεύθυνσης Ν. Λεονταρίτη για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Καρκαμπούνα.Αξίζει να σημειωθεί οτι κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν και ο Ζ. Ανδρουλάκης, πρώην στέλεχος της διεύθυνσης εξοπλισμών, ο οποίος ωστόσο απεβίωσε με αποτέλεσμα να παυθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του.
Η εισαγγελέας, κατά την πολύωρη εισήγησή της, αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος Ερμής, για το οποίο ακόμα και μάρτυρες έχουν υποστηρίξει πως δεν λειτουργούσε.
Είπε χαρακτηριστικά: "Δεκαέξι χρόνια μετά, το σύστημα δεν λειτουργεί. Είναι μια σειρά μισοτελειωμένου, άχρηστου, μη-λειτουργικού και αναχρονιστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε χρήση του; Όχι, κύριε πρόεδρε. Ποιόν ενδιέφερε, άλλωστε; Τον κύριο Τσοχατζόπουλο και τους συνεργούς του; Προφανώς όχι".
Μιλώντας δε, για το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν μίζες σε διάφορα προγράμματα που ζημιώνουν το Δημόσιο, η εισαγγελέας Εφετών είπε "το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να λύσει τα φαινόμενα διαφθοράς, μπορεί όμως να τα καταστείλει".
Το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης, Άκη Τσοχατζόπουλου, αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά την εισαγγελική εισήγηση, αφού σύμφωνα με την κατηγορία, αυτός τέλεσε την απιστία, ωστόσο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για το εν λόγω αδίκημα, καθώς, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχει παραγραφεί.
"Ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους" υποστήριξε η εισαγγελέας, εξηγώντας στη συνέχεια πως οι κατηγορούμενοι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης, μερίμνησαν προκειμένου η σύμβαση να γίνει για τη Siemens με επωφελείς διατάξεις, έτσι ώστε να ζημιωθεί η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.
"Είναι υπεύθυνοι -ανέφερε η εισαγγελέας- γιατί εισηγήθηκαν την υπογραφή μιας μη επωφελούς σύμβασης. Η Siemens λειτουργούσε ως το αόρατο χέρι που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός".
Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, ο λόγος που επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί ενός διεθνούς διαγωνισμού, ήταν γιατί "αν γινόταν το δεύτερο, το Δημόσιο θα είχε πετύχει πολύ καλύτερες τιμές και θα ήταν δυνατή η επιλογή ενός καλύτερου συστήματος.
Τέλος, αναφορικά με τα 500.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντ. Κάντας, από τον Πρόδρομο Μαυρίδη της Siemens, μέσω της offshore Martha Holdings, η εισαγγελέας στράφηκε κατά του κατηγορούμενου, αφού είναι μία από τις πράξεις που αρνείται ότι διέπραξε:
Εισαγγελέας: Προσπαθεί (σ.σ. ο Αντ. Κάντας) πάση θυσία να μην συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει εξασφαλίσει και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ...