Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζιν: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν ήδη παρθεί

Απογοητευμένος φαίνεται ο Γερμανός οικονομολόγος με το γεγονός ότι κανείς δεν ακούει τις προτάσεις του για το Grexit. Δηλώνει φίλος της Ελλάδας, προτείνει άλλου είδους βοήθεια και πιστεύει ότι στο τέλος θα δικαιωθεί.

Ζιν: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν ήδη παρθεί

Ίσως ο διασημότερος εν ζωή Γερμανός οικονομολόγος, ο διευθυντής του Ινστιτούτου ifo του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Εκεί, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που διαδραματίζονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών όλοι περιμένουν από τον Ζιν να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα.

«Μία έξοδος της Ελλάδας θα σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη», δηλώνει ο Ζιν στην εφημερίδα Die Welt. Το κόστος της ελληνικής διάσωσης γίνεται όλο και μεγαλύτερο για την Ε.Ε., όσο περισσότερο διαρκεί η διάσωση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

«Οι Έλληνες πολίτες δανείζονται από τις τράπεζές τους χρήματα, τα οποία στην πραγματικότητα χρηματοδοτούνται από την ΤτΕ μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA. Στη συνέχεια στέλνουν αυτά τα χρήματα στο εξωτερικό, σε ασφαλείς λογαριασμούς», λέει ο Ζιν, προσθέτοντας, ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αποδέχεται την εν λόγω διαδικασία, αλλά την υποστηρίζει. Κι αυτό γιατί «μέσω των εμβασμάτων αυτών προκύπτουν ανοιχτές θέσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες είναι πιθανόν να μην κλείσουν ποτέ». Όσα περισσότερα χρήματα από την υπόλοιπη Ευρώπη «μπαίνουν στην φωτιά για την Ελλάδα, τόσο καλύτερη γίνεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της», τονίζει.

Η μοναδική ορθή κατάληξη αυτής της εξέλιξης θα έπρεπε να είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Οι πιστώσεις της Ελλάδας από τον ELA πρέπει να σταματήσουν. Έτσι η Ελλάδα θα αναγκαζόταν αμέσως να επιβάλει capital controls, για να αποφευχθεί η περαιτέρω εκροή κεφαλαίων. Και στην αμέσως επόμενη φάση θα έπρεπε να επανεισαχθεί η δραχμή ως μέσο πληρωμών. Μόνο αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και η δραχμή υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ, μπορεί η χώρα να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να τερματίσει την ανθρωπιστική κρίση. Το Grexit, είναι η μόνη ευκαιρία για τη χώρα να εξυγιανθεί οικονομικά».

Ο Ζιν έχει πει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι το ενιαίο νόμισμα είναι ατελώς σχεδιασμένο, αλλά το υποστηρίζει για πολιτικούς λόγους, καθώς εξασφαλίζει την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη. Η ειρήνη στην ήπειρο, λέει, είναι σημαντικότερη από τους οικονομικούς υπολογισμούς. «Υποστηρίζω απολύτως το στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», τονίζει, «αλλά η παρούσα πολιτική των διασώσεων οδηγεί σε διαίρεση της Ευρώπης, γιατί βάζει τα κράτη σε έναν διαρκή καυγά για χρήματα».

Ο Ζιν δε θέλει να θεωρείται εχθρός της Ελλάδας: Ακόμα και μετά από μια έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα θα χρειαζόταν τη βοήθεια της Ευρώπης, λέει – «αλλά παρακαλώ χωρίς απαιτήσεις και όρους, μόνο ως μέτρο βοηθείας και αλληλεγγύης». O Ζιν θεωρεί εαυτόν ως φωνή λογικής εν μέσω μιας πολιτικής διαμάχης – ακόμα κι αν η πολιτική δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τις παρατηρήσεις του:

«Οι αποφάσεις έχουν παρθεί εδώ και καιρό, δεν έχω καμία ψευδαίσθηση». Αλλά ακόμα κι έτσι ο Ζιν υποστηρίζει πως υπάρχει λόγος για να εκφράζει τις απόψεις του: «Πιστεύω στο ρόλο της λογικής στη δημόσια συζήτηση». Οι σημαντικές ανισσοροπίες στις μεταβιβάσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης ήταν κάτι που διέγνωσε πρώτος αυτός, και οι κεντρικές τράπεζες απέρριψαν στην αρχή τους ισχυρισμούς του. Τώρα τα ευρήματά του είναι αποδεκτά διεθνώς. Το ίδιο πιστεύει ότι θα ισχύσει και στην περίπτωση της Ελλάδας: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι έχω δίκιο κι ότι κάποια στιγμή αυτό θα το δουν και οι άλλοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v