Κανείς φυσικά επιχειρηματίας δεν προτιμά τη ρήξη της Ελλάδας με τους δανειστές της από μια ενδιάμεση συμφωνία.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση βασικού μετόχου εισηγμένης όταν ρωτήθηκε για το πόσο θα επηρεαζόταν η εταιρεία του στην περίπτωση ενός Grexit: «Η εταιρεία έχει απαιτήσεις από πελάτες που υπερβαίνουν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Πόσοι άραγε από αυτούς τους πελάτες θα τηλεφωνήσουν την επόμενη μέρα ενός Grexit για να μας διαβεβαιώσουν πως δεν θα πρέπει να φοβόμαστε, γιατί θα πληρώσουν στην ώρα τους;».
Ωστόσο, οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα επέλεγαν έναν -έστω και «δύσκολο»- συμβιβασμό που θα αντιμετώπιζε άμεσα και δραστικά το ζήτημα της αβεβαιότητας, από μια συμβιβαστική λύση που απλά θα μετέφερε το πρόβλημα λίγους μήνες αργότερα. Αυτό προκύπτει από συνομιλίες που είχε το Euro2day.gr με σειρά παραγόντων της εγχώριας αγοράς.
Δεν είναι τυχαίο πως η Standard & Poor's στην πρόσφατη έκθεσή της θεωρεί πιθανότερη μια ενδιάμεση συμφωνία και έτσι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CCC, προχωρώντας μάλιστα και πρόβλεψη για ύφεση 1,5% μέσα στο 2015. Ειδικότερα, ο ξένος οίκος θεωρεί πιθανότερο το σενάριο μιας προσωρινής τρίμηνης συμφωνίας που θα φέρει μεν κάποια χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία, ωστόσο «η εμπιστοσύνη και η επενδυτική δραστηριότητα θα παραμείνουν αδύναμες και οι προοπτικές για ανάπτυξη υποτονικές».
Επιχειρηματίες με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day.gr βρίσκουν αρκετούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θα ήθελε να επιλέξει τώρα μια ενδιάμεση λύση, καθώς μεταξύ άλλων:
Πρώτον, τα μέτρα που θα κληθεί να περάσει από τη Βουλή στο άμεσο χρονικό διάστημα θα είναι περισσότερο ήπια, διατηρώντας κάποιες... βαθιά κόκκινες γραμμές της είτε έως τον Σεπτέμβριο, είτε έως τον προσεχή Μάρτιο.
Και δεύτερον, γιατί η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να είναι σε θέση να κερδίσει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες κάτι το ιδιαίτερα χειροπιαστό σε ότι αφορά την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, οπότε δεν θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και το σχετικό όφελος.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση αβεβαιότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη και πως κάθε νέα ημέρα που έρχεται είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Τα αρνητικά δεδομένα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και η κατάσταση κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.
«Η μόνη διέξοδος προς τα μπροστά θα είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια καθαρή λύση, η οποία με τη σειρά της θα άρει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία και θα αφήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να προγραμματίσουν την πορεία τους με σχετική ασφάλεια. Αν γίνει αυτό, τότε θα ανεβεί η κατανάλωση, θα έρθουν επενδύσεις, θα επιστρέφουν χρήματα στις τράπεζες και θα αρχίσουν να δίνονται δανειοδοτήσεις.
Αν αντίθετα δούμε μια συμφωνία που απλά θα δίνει κάποια λεφτά και θα συνοδεύεται από μπαράζ φόρων, τότε θα μεταφέρουμε χρονικά το πρόβλημα για κάποιους μήνες, καταφέρνοντας να πληρώνουμε ενδιάμεσα μισθούς δημοσίου και συντάξεις. Συμφωνία που δεν θα περιορίζει δραστικά την αβεβαιότητα, ελάχιστα πράγματα θα προσφέρει στην οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας.
Γενικότερα, παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας συμφωνούν ότι οι μέχρι τώρα επιπτώσεις της αβεβαιότητας και της αδράνειας είναι μεν εμφανείς, ωστόσο οι παρενέργειες θα πολλαπλασιαστούν μέσα στους επόμενους μήνες αν δεν μεταβληθεί η τρέχουσα κατάσταση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΧαρακτηριστική είναι η άποψη υψηλόβαθμου στελέχους εισηγμένης εταιρείας: «Το πρώτο φετινό τρίμηνο, η οικονομία κράτησε αρκετά καλά λόγω της ευνοϊκής συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και του χαμηλότερου πετρελαίου. Από εκεί και μετά, μήνα με το μήνα βλέπουμε την κατάσταση να επιδεινώνεται: Μέτριος, ο Απρίλιος, μετριότατος ο Μάιος, ακόμη χειρότερος ο Ιούνιος. Και πέραν αυτών ακούμε πως ανάλογη είναι η κατάσταση και στα δημόσια οικονομικά. Κάτι ορισμένα έκτακτα κονδύλια και κάτι η χρονική υστέρηση των εσόδων του ΕΣΠΑ είχαν κρατήσει τα νούμερα του τετραμήνου σε μια σειρά. Φοβάμαι ότι τα νούμερα θα επιδεινωθούν στο μέλλον, αν δεν υπάρξει άμεσα μια αλλαγή κλίματος και προσδοκιών.
Αν επίσης δεν υπάρξει μια ουσιαστική συμφωνία που δεν θα αφήνει πλατιά παράθυρα αβεβαιότητας, τότε μικρό μέρος των καταθέσεων θα επιστρέψει σύντομα στα γκισέ των ελληνικών τραπεζών».