Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριήμερος πυρετός και... τελευταίοι σπασμοί

Ουάσιγκτον και Μέρκελ έδωσαν «θετικό σήμα», κατά το Μαξίμου. Eπίκειται τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ. Απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής στο BG για ΦΠΑ και εργασιακό. Σκέψεις για κάλπες πριν την ψήφιση της συμφωνίας εάν δεν αποδίδει η κομματική πειθαρχία.

Τριήμερος πυρετός και... τελευταίοι σπασμοί

"Πυρετός το τριήμερο" (του Αγίου Πνεύματος) είναι ο τίτλος για την εικόνα που επικρατεί στο Μαξίμου και στα κέντρα των "θεσμών".

Η σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης ξεκίνησε στις 12.00 κράτησε σχεδόν οκτώ ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει στη συνέχεια νέα τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τους συνεργάτες του πάντως δεν έχει αποφασιστεί η δια ζώσης συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ την Δευτέρα, αλλά δεν αποκλείουν την τηλεδιάσκεψη.

Η εικόνα που μεταφέρει το κυβερνητικό επιτελείο είναι θετική, ως προς την δυναμική της "πολιτικής παρέμβασης" από πλευράς ΗΠΑ και Μέρκελ.

Αναδεικνύουν δηλαδή:

* Τη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου αργά χθες το βράδυ "όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν κάτω με καλή πίστη και να φτάσουν σε μία συμφωνία που να καλύπτει τις ανησυχίες τους ώστε να αποτραπούν αχρείαστες αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές».

* Το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo ότι η Μέρκελ επιθυμεί άμεση λύση στα επόμενα 24ωρα.

Ηλεκτροσόκ σε ΦΠΑ

Παρά ταύτα, κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούν με αγωνία ... "τους τελευταίους σπασμούς" των τεχνικών διαβουλεύσεων, καθώς, παρότι «το Brussels Group δεν έχει να προσφέρει πολλά πράγματα ακόμη» (όπως διατείνονται) παρουσιάζονται συνεχώς "εξοργιστικές" απαιτήσεις.

Οπως η μεταφορά της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ (με το επιχείρημα ότι... θα είναι διασφαλισμένη η εισπραξιμότητά του).

Επίσης, το αίτημα στην κυβέρνηση να "υπογράψει" (μέσω της συμφωνίας) ότι δεν θα νομοθετήσει στα επόμενα δύο χρόνια επί των βελτιώσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο Σκουρλέτη. Δηλαδή, της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων...

Πάντως όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές από το Brussels Group οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, ενώ κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Πέραν τούτων, βρίσκεται σε εξέλιξη και μία παράλληλη διαπραγμάτευση για το χρέος, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να έχει την ευθύνη από ελληνικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εάν...

Το Μαξίμου πάντως επιμένει στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι "η συμφωνία θα κλείσει μέσα στην εβδομάδα" και όχι "στις 30 Ιουνίου" που θέλει το σκληρό "κέντρο Σόιμπλε".

Για τον λόγο αυτό άρχισε ήδη η προετοιμασία για την "τύχη" της στη Βουλή, καθώς όλα τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν πλέον ότι θα είναι "ανεκτή στα όρια".

Ο υπουργός Επικρατείας και "δεξί χέρι" του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, έριξε ήδη το σύνθημα περί κομματικής πειθαρχίας, ενώ σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης θεώρησε εκ των ων ουκ άνευ την προσφυγή στις κάλπες εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη κατά την ψηφοφορία (έχει δηλαδή πάνω από 12 διαρροές βουλευτών της στο σύνολο των 162 που διαθέτει).

Ομως: οι πληροφορίες μιλούν για "ραγδαίες εξελίξεις" πριν από την ψηφοφορία, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να την περάσει από τη Βουλή με ψήφους της αντιπολίτευσης και μετά να παγιδευτεί στο γνωστό αίτημα για "νέα κυβέρνηση" χωρίς τον... μισό ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Οπερ σημαίνει, εάν ο πρωθυπουργός λάβει αρνητικά μηνύματα από τους βουλευτές του, θα προκηρύξει εκλογές με διακύβευμα τη συμφωνία (ως άμεση διέξοδο) και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για τη συνέχεια...

Ο πονοκέφαλος Παναρίτη

Εν τω μεταξύ πάντως γκρίνιες προκαλεί και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναθέσει στην Ελενα Παναρίτη την θέσης της εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ.

Υπήρξε αντίδραση από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω facebook: Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κας Παναρίτη για την εκπροσώπησή μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν.

Ανοιχτά αντέδρασε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα μέσω twitter.  «Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια» έγραψε η κ. Σακοράφα για να συνεχίσει με δεύτερο «Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v