Τσίπρας: Πρέπει να περάσουμε αυτό τον κάβο

Κάλεσμα το κόμμα να δείξει συνευθύνη και αλληλεγγύη την κρίση στιγμή ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Είμαστε κοντά σε συμφωνία, κάνουμε υποχωρήσεις αλλά δεν θα δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις. Σκληρή επίθεση σε εγχώρια ολιγαρχία και «παράγοντες του εξωτερικού» που βάζουν νάρκες.

Τσίπρας: Πρέπει να περάσουμε αυτό τον κάβο

Δεν θέλουμε μια προσωρινή συμφωνία με ξευτιλισμένους όρους, ζητάμε λύση μακράς πνοής, όσοι (εντός κι εκτός) δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συμβάλλουν, ας σιωπήσουν.

Μ´αυτές τις φράσεις, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε τα μηνύματά του στο εσωτερικό του κόμματός του ("αριστερές" τασεις), της χώρας (πρώην κυβερνώντες, "ολιγάρχες"), σε "τμήμα των δανειστών (ΔΝΤ) και σε "ευρωπαίους αξιωματούχους" (Σόιμπλε).

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ώρα της "λύσης" πλησιάζει, ο πρωθυπουργός "έδειξε" τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς της "πρώτης αριστερής κυβέρνησης στον πυρήνα της Ευρώπης", ενώ ταυτόχρονα "προετοίμασε" το εσωκομματικό του ακροατήριο για τους συμβιβασμούς που προτίθεται να κάνει ...ή ήδη κάνει για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Μένει να φανεί εάν η Αριστερή Πλατφόρμα θα κρίνει αυτούς τους συμβιβασμούς "ανεκτούς" ή εάν θα προωθήσει ψήφισμα με το πλαίσιο της "έντιμης συμφωνίας". Κατά τις πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ενημερώθηκε (όπως και άλλα κεντρικά στελέχη) απο τον κ.Τσίπρα για τις συναντήσεις στη Ρίγα και την πολιορκία στο Brussels Group.

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

--- «Αυτό που απαιτείται είναι συνευθύνη, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας» είπε στα στελέχη του βάζοντας το μεγάλο στόχο: Ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύτηκε την αριστερά για να αλλάξει το κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη. Εχουμε την ηθική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα και θα το κερδίσουμε.

Προϋπόθεση να περάσουμε τον κάβο...

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία η οποία θα πρέπει να είναι ένας «αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός». Με αυτό το δεδομένο κάλεσε τους εταίρους να κάνουν τα βήματα που τους αναλογούν, να απομονώσουν φωνές που δυναμιτίζουν τη συζήτηση και να βγάλουν από το μυαλό τους ότι μπορεί η κυβέρνηση να αποδεχτεί μια εξευτελιστική συμφωνία που θα σπάει τις κόκκινες γραμμές. «Δεν υποχωρούμε σε παράλογες απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα έκανε σε «ορισμένους» που βάζουν νάρκες στη διαπραγμάτευση με διαρροές και δηλώσεις για καταστροφές που γίνονται πάντα όταν βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή (κατά ορισμένους φωτογραφίζοντας τον Φ. Σόιμπλε). Παράλληλα, και στη σκιά των πιέσεων να υπάρξει συμφωνία και με το ΔΝΤ κάλεσε την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και προς το ΔΝΤ: οι υπεύθυνοι του Ταμείου που ήταν οι αρχιτέκτονες του προγράμματος που απέτυχε ζητούν παράλογα πράγματα για να κρύψουν την αποτυχία τους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, έδωσε το μήνυμα ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις. Πρέπει να περάσουμε τον κάβο είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στο ότι αυτό είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η κυβέρνηση της αριστεράς στην υλοποίηση του προγράμματός της και να πετύχει το μεγάλο στόχο της που είναι η αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας.

Οριοθέτησε ως μεγαλύτερο εχθρό και από τους δανειστές την ολιγαρχία της χώρας που επιτίθεται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην κυβέρνηση για να μην χάσει τα κεκτημένα της. Κάπου εκεί επιχείρησε να βάλει τέλος σε όποια σενάρια εκλογών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έτσι ή αλλιώς» και ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση θα παραμείνει και θα τους πολεμήσει.

Απαράδεκτη η ασφυξία

«Δεν ήταν εύκολη περίοδο για κανένα, ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για τον ελληνικό λαό», παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.

«Η διαπραγμάτευση προχωρά χωρίς να έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χρηματοδότηση. Μια χρηματοδότηση που έχει διακοπεί από τον Αύγουστο του 2014».

Όπως είπε «αυτό δεν είναι δική μας επιλογή. Αυτή η μη κανονικότητα δεν είναι επιλογή μας, δεν συνάδει με τους κανόνες και είναι απαράδεκτο ότι συμβαίνει. Σημείωσε με έμφαση ότι κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι μια διαπραγματευτική τακτική για να μας αναγκάσουν να υποχωρήσουμε. «Αν είναι η τακτική τους να ξέρουν ότι δεν είναι αποτελεσματική».

Ο λαός θέλει λύση

«Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζητά λύση όχι συμφωνία. Αυτός είναι ο λόγος που παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία συστημικών μέσων ενημέρωσης, που πολλές φορές είναι η φωνή των δανειστών, ο λαός μας στηρίζει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Στηρίζει γιατί αντιλαμβάνεται ότι διαπραγματευόμαστε για αυτό και καταλαβαίνει ότι στις συζητήσεις υπάρχουν πια δυο πλευρές: από τη μια πλευρά μια ομάδα που στηρίζει τα συμφέροντα των ολιχαρχών και των δανειστών και από την άλλη μια ομάδα που παλεύει για το λαό».

Δεν υποχωρούμε σε παράλογες απαιτήσεις

Κάποιοι με όπλο την ασφυξία επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Εμείς τη σεβόμαστε και περιμένουμε το ίδιο από τους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις σε ΦΠΑ, αγορά εργασίας και ασφαλιστικό», τόνισε συμπληρώνοντας ότι οι αρχιτέκτονες του ποιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ επιμένουν σε ακρότητες για να μην φανεί η αποτυχία τους.

Υποχωρήσεις ναι, αλλά όχι υφεσιακά μέτρα

Εχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Απαιτούμε από τους εταίρους μας ανάλογο σεβασμό και υποχωρήσεις. Εμεις έχουμε κάνει το χρέος μας είναι η ώρα και η Ευρώπη να κάνει το δικό της, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να βοηθήσουν ή να σιωπήσουν

Στη σκιά των πιέσεων να τα βρούμε και με το ΔΝΤ αλλά και των εμπρηστικών δηλώσεων Σόιμπλε ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην Ευρώπη να παίζουν ρόλο πρόσωπα που αποδεδειγμένα κινούνται ενάντια στο ευρωπαϊκό όραμα».

Οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων στις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και υψώνουν διαχωριστικές γραμμές εκεί που υπάρχει ανάγκη για διάλογο, σημείωσε.

«Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι ένα παιχνίδι δύναμης αλλά η ίδια η πορεία της Ευρώπης».

«Δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους παίζουν με τη φωτιά και με σχέδιο εξωθούν στα πράγματα σε ρήξη», προειδοποίησε. «Οσους διακινούν σενάρια καταστροφής, αρχικά 'εμπιστευτικά' και με διαρροές και στη συνέχεια δημοσίως».

Αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν τη συμφωνία όσοι μπορούν να βοηθήσουν να κάνουν. Αλλιώς να σιωπήσουν...

Κερδίσαμε ήδη πολλά

«Κάναμε βήματα αλλά έχουμε και κόκκινες γραμμές. Δεν θα τις υπερβούμε για λόγους επιβίωσης και προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Χάρη σε αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε κερδίσει πολλά».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός άλλαξε το βασικό σενάριο με τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Σήμερα όλοι δέχονται χαμηλούς στόχους για το 2015 και το 2016 και υψηλότερους αλλά λογικούς για τα επόμενα έτη και μάλιστα υπό την αίρεση της ανάπτυξης.

«Γλιτώνουμε 10 δισ. ευρώ σε εισπρακτικά μέτρα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τίθεται εκ των πραγμάτων το θέμα του χρέους που εξαρτάται από τα πλεονάσματα».

Θα ανοίξει το ασφαλιστικό αλλά με δικούς μας όρους

«Με επίπονες διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίσαμε ότι δεν συζητάμε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αλλά και ότι είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε συμβάσεις και διαιτησία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπαρας.

Όπως είπε διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους ότι δεν δεχόμαστε περικοπή συντάξεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και το πρόβλημα της βιωσιμότητας. Αυτό δεν θα γίνει με όρους εξαναγκασμού αλλά μετά από αναλογιστικές μελέτες και με όρους ενίσχυσης του συστήματος και με αναδιανομή. Κρίσιμη είναι η μείωση της ανεργίας και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

«Αυτοί που μας κάνουν υποδείξεις είναι αυτοί που κατέστρεψαν το σύστημα με τις επιλογές τους και το PSI», σημείωσε.

Μας πολεμά η ολιγαρχία

Το πρόγραμμα που μας έφερε εδώ είχε στόχο μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου προς όφελος μιας ολιχαρχίας. Να δημιουργήσει μια κοινωνία ασύδοτης κερδοσκοπίας. Δεν ήταν απλά ένα κακό πρόγραμμα αλλά η συνειδητή επιλογή μιας ολιγαρχίας με τις πλάτες των δανειστών που φόρτωσε τα βάρη της κρίσης στους αδύνατους, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας

Θέλουμε ανάπτυξη που θα προστατεύει τα δικαιώματα. Αυτό είναι το ιστορικό στοίχημα για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Για να το καταφέρουμε πρέπει να περάσουμε αυτό τον κάβο. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Η συμφωνία για να είναι ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός πρέπει:

1) Να έχει χαμηλά πλεονάσματα τα δυο πρώτα χρόνια

2) Εσοδα από μεταφορά των βαρών στον πλούτο με αναδιανεμητικό προσανατολισμό και όχι μέτρα περικοπών μισθών-συντάξεων

3) Αναδιάρθρωση χρέους

4)Γενναίο επενδυτικό πακέτο για υποδομές και νέες τεχνολογίες

«Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να ξεκινήσει η μεγάλη μάχη στο εσωτερικό για να αλλάξουμε την πατρίδα».

Ο εχθρός είναι εντός των τειχών

Ο μεγάλος αντίπαλος βρίσκεται εντός των τειχών. Εκτός από την τρόικα των ξένων υπήρξε το λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας των ξένων. Είναι δυνάμεις και συμφέροντα που ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν την τελευταία 25ετία και είδαν την εξουσία τους να αυξάνεται την 5ετία του Μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από την διαπραγμάτευση με τους έξω υπάρχει και ένας παράπλευρος αγώνας όπου θα κριθεί η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκει θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της αριστερής κυβέρνησης. Είναι ένας αγώνας για αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου.

Εχει ξεκινήσει και βρίσκει λυσσαλέα αντίδραση στο εσωτερικό, υποστήριξε. Όχι από την αντιπολίτευση αλλά από τις δυνάμεις που εκπροσωπεί που κινούνται χωρίς πολιτικά προσωπεία. Είναι οι γνωστοί ολιγάρχες που λυμαίνονται τη χώρα. Βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται και γι' αυτό είναι επιθετικοί απέναντί μας. «Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δεχόμαστε από ορισμένα ΜΜΕ» είπε και έστειλε το μήνυμα: ας το καταλάβουν οι ολιγάρχες: ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν φόρους, να επιστρέψουν τα δάνεια τους, να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Εχουμε τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες...

« Το δίκαιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι είτε αλλιώς: έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης πλην τέσσερις μήνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους ολιγάρχες.

«Ηδη σε τέσσερις μήνες καταφέραμε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στη διαπλοκή», τόνισε. «Καταλογίσαμε το πρώτο μέρος των χρεών των τηλεοπτικών σταθμών. Θα δημοσιοποιήσουμε το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και θα προχωρήσουμε σε διασταυρώσεις στοιχείων στις λίστες φοροδιαφυγής που έχουμε».

Πετύχαμε πολλά

Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να δώσει το στίγμα της κυβέρνηση και να αντικρούσει τα επιχειρήματα ότι έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όλες δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας. Όπως είπε στις 100 ημέρες:

* Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

* Πέρασε ο νόμος για την επανεκκίνηση της οικονομίας με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Εκανε μάλιστα αναλυτική περιγραφή της μεγάλης προσέλευσης από φορολογουμένους-ασφαλισμένους.

* Ψηφίστηκε διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές και προχωρά η ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων στα τελωνεία και τις εφορίες.

* Πέρασε ο πρώτος νόμος για τη δημόσια διοίκηση, ενώ αποκαταστάθηκαν μερικές από τις αδικίες, όπως οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες.

* Καταργήθηκε το 5ευρω για τα νοσοκομεία και προωθούνται 4.500 προσλήψεις στην Υγεία.

* Επανασχεδιάζονται τα προγράμματα για την ανεργία με στόχο να επωφελούνται οι δικαιούχοι και όχι τα κέντρα κατάρτισης, ενώ σχεδιάζονται δράσεις με τη βοήθεια και του πακέτου Γιούνκερ των δυο δισεκατομμυρίων μέσα στο 2015.

* Αρχισε η εξεταστική για τα Μνημόνια

* Τέθηκε σε ανώτατο επίπεδο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ενώ επανεξετάζονται υποθέσεις όπως ο συμβιβασμός για τη Siemens

* Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις φυλακές και συζητείται το νομοσχέδιο για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς

* Εχει μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, τις συμβάσεις και το συζητούμε και με τον ILO.

Η ΕΡΤ

Ειδική αναφορά με σαφείς αιχμές και προς το εσωτερικό του κόμματος του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της ΕΡΤ, στη σκιά των αντιδράσεων για τη νέα διοίκηση αλλά και της συζήτησης που θα γίνει για αυτή στη Βουλή, η οποία ας σημειωθεί μετατέθηκε για τη Δευτέρα.

Όπως είπε «δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για μια νέα ΕΡΤ. Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί, έχουμε καθυστερήσει, έχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι για να λειτουργήσει χωρίς άλλη κωλυσιεργία».

Εκείνη την στιγμή παρενέβη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης ο οποίος είπε ότι ανοίγετε την ΕΡΤ χωρίς να λογαριάζετε τους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η ΕΡΤ δεν επαναλειτουργεί για να βρουν κάποιοι την δουλειά τους, αλλά προκειμένου ο ελληνικός λαός να έχει το αγαθό της δημόσιας τηλεόρασης, της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

*Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v