H Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα για να υποστηρίξει την περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει πιθανή εξέγερση από το περίπου ένα τρίτο των βουλευτών της, αναφέρει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο κυβερνητικών παραγόντων, η Α. Μέρκελ θα απευθυνθεί στους βουλευτές της αφού η Ελλάδα και οι πιστωτές φτάσουν σε μια συμφωνία με όρους που θα θεωρήσει αρκετούς ώστε να μπορεί να τους παρουσιάσει στο γερμανικό κοινοβούλιο και στη γερμανική κοινή γνώμη. Θα ισχυριστεί ότι η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμοι, καθώς οι σχετικές συνομιλίες γίνονται εμπιστευτικά.
H επιθυμία της Α. Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη δε στερείται πάντως πολιτικό ρίσκο, ιδιαίτερα με την αγανάκτηση που επικρατεί στη Γερμανία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ύστερα από τέσσερις μήνες πολιτικών παιχνιδιών. Ενώ όμως κάποιοι πολιτικοί ιθύνοντες στη Γερμανία έχουν σκληρύνει τη στάση τους αναφορικά με την ελληνική βοήθεια, κάποιοι άλλοι επιθυμούν μεγαλύτερη ευελιξία, για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση.
«Θα έπρεπε στα σοβαρά να πηγαίνουμε και να λέμε στους Έλληνες με λεπτομέρειες τι πρέπει να ξοδεύουν και τι έσοδα πρέπει να έχουν;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Thomas Steffen σε συνέντευξη. «Εγώ λέω όχι. Είναι το ευρύτερο πλαίσιο που πρέπει να είναι ξεκάθαρο».
Επικεφαλής κομματικών οργανώσεων του CDU συζητούν με τους αντιφρονούντες βουλευτές, λέγοντάς τους ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια για να αποτρέψουν χρεοκοπία, ακόμα κι αν η Ελλάδα αρνηθεί να εφαρμόσει όλες τις αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές, σύμφωνα με άλλους τρεις παράγοντες του κόμματος. Η Α. Μέρκελ έχει ήδη καλέσει μικρά γκρουπ αντιτιθέμενων βουλευτων στην καγκελαρία για να τους το ανακοινώσει, είπε ένας από αυτούς. Όλοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι.
H προσπάθειά της να παρακινήσει το κόμμα της για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει την άποψή της ότι το να αφεθεί η χώρα αβοήθητη θα αποτελούσε ένα ευρύτερο πισωγύρισμα στην ευρωπαϊκή ενότητα και επιρροή. Ενώ λοιπόν έχει υποστηρίξει κατά καιρούς πολλά προγράμματα στήριξης από τότε που η ευρωπαϊκή κρίση εξαπλώθηκε με αφετηρία την Ελλάδα το 2010, αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερό τεστ μέχρι σήμερα για την ικανότητά της να πείθει τη βουλή.
Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, η Α. Μέρκελ και ο Φ. Ολάντ συναντήθηκαν χτες στο Βερολίνο και πίεσαν τον Α. Τσίπρα να συμφωνήσει μέχρι τις 31 Μαΐου στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση. Μία συμφωνία με την Ελλάδα ίσως και να περιλαμβάνει το ένα τρίτο από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για αλλαγές οικονομικής πολιτικής, δήλωσε άλλος παράγοντας της γερμανικής κυβέρνησης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποδεχτεί όσα πρέπει να κάνει για να τερματίσει το αδιέξοδο, είπε μέλος του κόμματος της Α. Μέρκελ επαναλαμβάνοντας λόγια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η καγκελαρία αρνήθηκε να σχολιάσει σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Μέρκελ και τις συζητήσεις της με βουλευτές για τα θέματα της Ελλάδας. Κάθε ουσιώδης αλλαγή στις προϋποθέσεις του προγράμματος 240 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα χρειαστεί την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
Μέχρι και 100 από τους 311 βουλευτές του κόμματος της καγκελαρίου μπορεί να αντιταχθούν σε αυτό, παρ' όλα αυτά η Α. Μέρκελ μέχρι τώρα έχει κερδίσει την υποστήριξη της Bundestag σε όλα τα προγράμματα από την κρίση χρέους του 2010 και μετά, πολλές φορές και με τη βοήθεια των κυβερνητικών της εταίρων ή και με ψήφους της αντιπολίτευσης των Πρασίνων.