Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... περίμενε η βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Δυστοκία στην ανακοίνωση των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Οι προτάσεις για το μέτρο της "διακοψιμότητας" κατατέθηκαν, αλλά η εφαρμογή του σκοντάφτει στη χρηματοδότηση. Ανησυχία εργαζομένων, ενώ έκλεισε ακόμη μία βιομηχανία στη Θεσσαλονίκη.

Στο... περίμενε η βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Μετά από τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής που θα επεξεργαζόταν προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι περιμένουν στο ακουστικό τους.

Την επιτροπή συνέστησε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης στις 7 Απριλίου στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου, της βιομηχανίας (ΕΒΙΚΕΝ), της ΔΕΗ και των εργαζομένων (Ομοσπονδία Μετάλλου). Έθεσε δε χρονικό όριο τριών εβδομάδων για την κατάθεση προτάσεων στο υπουργείο, «ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων και να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Κύριο αντικείμενο της επιτροπής ήταν η διατύπωση μεθοδολογίας συμβατής με τους κοινοτικούς κανόνες για την αξιοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών (υψηλής και μέσης τάσης), τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εξαγωγών και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης.

Ωστόσο από την τελευταία συνάντηση της επιτροπής στις 6 Μαΐου και αφού κατατέθηκαν προτάσεις και εισηγήσεις βασισμένες στην ισχύουσα νομοθεσία, δεν υπήρξε συνέχεια. Το ανησυχητικό δε, σύμφωνα με την πλευρά των εργαζομένων, είναι ότι διαπιστώνεται διάθεση για τρενάρισμα στην όλη διαδικασία, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις φορέων ως προς το προτεινόμενο μοντέλο χρηματοδότησης του μέτρου.

Την ανησυχία της αυτή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου - ΠΟΕΜ τη διατυπώνει σε επιστολή που έστειλε στο υπουργείο στις 8 Μαΐου, δύο μέρες μετά την τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας.

Σε αυτήν σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για τη μείωση του κόστους της ενέργειας στη βιομηχανία, μας δημιουργήθηκε η εντύπωση της παρελκυστικής τακτικής. Αυτό θα έχει, κατά τη γνώμη μας, αυξημένες καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο μας, στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στις εξαγωγές, στην ίδια την προοπτική της χώρας». Επιπλέον η ΠΟΕΜ επισημαίνει την προγραμματική πρόταση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα τιμολόγια ηλεκτρικού, σύμφωνα με την οποία ως κυβέρνηση θα εξασφαλίσει «φθηνό ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά και στις χαλυβουργίες».

Σημειώνεται ότι λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία και ιδίως στις χαλυβουργίες, αλλά και της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας, αυξάνονται τα λουκέτα σε παραγωγικές μονάδες, με τελευταίο αυτό της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη, που σήμανε την απώλεια ακόμη 200 θέσεων εργασίας.

Πάντως από την πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ δεν συμμερίζονται τις θέσεις της ΠΟΕΜ περί κωλυσιεργίας στην ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, σύμφωνα με όσα λέει στο Euro2day.gr ο εκπρόσωπός της, Αντώνης Κοντολέων.

Η εκκρεμότητα με την εφαρμογή της διακοψιμότητας ωστόσο προκαλεί και επιπλέον παρενέργειες. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η μη αξιοποίηση του μέτρου έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών για τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2015.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το τρέχον έτος η ΔΕΗ εφαρμόζει τα τιμολόγια που ίσχυαν το 2014 και έως ότου υπογραφούν οι νέες συμβάσεις. Ωστόσο με δεδομένο ότι η εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, είναι φυσικό η ΔΕΗ να αναμένει την οριστικοποίησή του, προκειμένου να προχωρήσει σε προτάσεις τις οποίες και θα διαπραγματευτεί με τους πελάτες της μεγάλους καταναλωτές.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ζητώντας να έχει τις θέσεις του για το θέμα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v