Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπεσαν οι υπογραφές με την EBRD

Η συμφωνία ενεργοποιεί την εκκίνηση της δραστηριότητας της EBRD στην Ελλάδα. Το ύψος της χρηματοδότησης, έως και το 2020, μπορεί να ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ρευστότητα.

Έπεσαν οι υπογραφές με την EBRD

«Συμφωνία Έδρας» μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας (EBRD), η οποία ενεργοποιεί ουσιαστικά την εκκίνηση της δραστηριοποίησής της στη χώρα μας, υπογράφηκε σήμερα στην Τιφλίδα της Γεωργίας από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, και τους εκπροσώπους της τράπεζας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η τράπεζα με την αριθμό 177/27-2-2015 Απόφαση του Συμβουλίου των Διοικητών της είχε αποφασίσει να αποδώσει στην Ελλάδα καθεστώς αποδέκτριας χώρας, προσωρινά και έως το 2020. Το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην ενίσχυση τόσο της ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜμΕ, όσο και της απασχόλησης, τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε πως "δύο μήνες μετά το πράσινο φως που έδωσε η EBRD και έξι από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογράφεται με βάση πληροφορίες σήμερα το πλαίσιο συμφωνίας με βάση το οποίο η χώρα μας γίνεται αποδέκτρια χώρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται στην Τιφλίδα της Γεωργίας όπου πραγματοποιείται η ετήσια γενική συνέλευση της EBRD.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα θα μπορεί να αντλεί δάνεια στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ ετησίως ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά, τα οποία θα είναι ανακυκλούμενα.

Σύμφωνα με τις προ διμήνου δηλώσεις του προέδρου της τράπεζας Suma Chakrabarti, η χρηματοδότηση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020. Δηλαδή σε βάθος πενταετίας εκτιμάται ότι θα διοχετευθούν από την EBRD σε επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα κεφάλαια άνω των 2,5 δισ. ευρώ τα οποία μέσω μόχλευσης μπορούν να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Πάντως ο ισχυρός άνδρας της EBRD στις προ διμήνου δηλώσεις του είχε κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο το οποίο μπορεί να λάβει η Ελλάδα, και πως το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τα projects που θα προταθούν για χρηματοδότηση.

Εν τω μεταξύ, το επόμενο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, να αδειοδοτηθεί η EBRD ώστε να αποκτήσει και φυσική παρουσία στη χώρα ανοίγοντας γραφείο στην Ελλάδα ακόμη και εντός του έτους.

Ωστόσο σημείο αγκάθι της όλης συμφωνίας είναι το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της διασφαλίζει προνόμια και ειδικούς όρους προστασίας των συμφερόντων της στις χώρες που χρηματοδοτεί. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν παράγοντες από το υπουργείο Οικονομίας ο κ. Σταθάκης θα επιχειρήσει να υπάρξουν προβλέψεις στο σχέδιο της συμφωνίας.

Αν θα βρει ευήκοα ώτα στην Τιφλίδα απομένει να το δούμε...".

EBRD: Σε βαθιά ύφεση η Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δημιουργεί τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα σε «βαθιά ύφεση», ενώ θα εμπόδιζε την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη στην κεντρική Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα η EBRD.

Με βάση τις νέες οικονομικές της προβλέψεις, που για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την Ελλάδα, η EBRD εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ αβέβαιη».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η EBRD προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, ύστερα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% πέρυσι, και ανάπτυξη 2% για το 2016. Οι προβλέψεις της, που είναι πιο απαισιόδοξες από των Βρυξελλών για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος, τελούν υπό την αίρεση συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

«Αυτές οι προβλέψεις θα είναι απολύτως άκυρες» στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν καταβάλει μια πληρωμή για το χρέος της, εισαγάγει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές αναλήψεις» ή ακόμα και ανεπίσημους τίτλους αναγνώρισης χρέους, γνωστούς ως IOU, ενός είδους δηλαδή εικονικού νομίσματος με στόχο να πληρωθούν οι συντάξεις ή οι μισθοί των δημοσίων υπαλληλων, εκτιμά η τράπεζα στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε με αφορμή της ετήσια γενική της συνέλευση στην Τιφλίδα.

«Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ενδεχομένως θα επέστρεφε σε βαθιά ύφεση, της οποίας το εύρος και τη διάρκεια είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς» προσθέτει.

«Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί σοβαρά από τους φόβους για αθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας των πληρωμών του εξωτερικού χρέους ή για το ακραίο σενάριο μιας εξόδου από την ευρωζώνη» αναφέρει ακόμη η EBRD.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v