Με μια λιτή ανακοίνωση το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει και ζήτησε περισσότερη δουλειά. Παράλληλα, όμως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι χρήματα θα δοθούν αφού υπάρχει η συμφωνία με προχωρήσει η εφαρμογή από την Αθήνα, αφήνοντας παράλληλα όμως παράθυρο για υποδόσεις με σταδιακή εφαρμογή. Οπως πάντως είπε χαρακτηριστικά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος το πιθανότερο είναι ότι η εφαρμογή θα σταματήσει οπότε και η εκταμίευση θα πάει προς τα πίσω.
Αναλυτικά το ανακοινωθέν:
«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαρκών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.
Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας έκανε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
To Εurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει ένα έγκυρο πλαίσιο για τις συζητήσεις.
Μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των πόρων που απομένουν από την τρέχουσα συμφωνία».
Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει ταχύτερη πρόοδος
Στην συνέντευξη τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι υπάρχει ταχύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι έχουν συζητηθεί σημαντικά θέματα.
Μοσκοβισί: Υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να επεξεργαστούμε
Μετά τη Ρίγα έγινε πρόοδος. Εχουμε μια μέθοδο, όχι τέλεια αλλά πιο δημιουργική, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Εχουμε πρόοδο σε ότι αφορά την στρατηγική σε τομείς όπως ο ΦΠΑ, η ανεξαρτησία της φορολογικής αρχής και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος, αν και υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν συμφωνήσουμε. Σε αυτά ανήκουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως είπε. Για αυτά θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει εναλλακτικές προτάσεις, σημείωσε.
«Η Κομισιόν θέλει την καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά αυτό χρειάζεται συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα», τόνισε.
Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να έχουμε συμφωνία πολύ πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου.
Ντάισελμπλουμ: Κοινό συμφέρον να κλείσουμε το γρηγορότερο
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσος χρόνος απομένει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να κλείσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ελπίζουμε και έχουμε κοινό στόχο να κλείσουμε τη συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος και πριν προκύψει πρόβλημα ρευστότητας, τόνισε.
Αναφορικά μάλιστα με τη ρευστότητα δήλωσε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνηση να τη χειριστεί.
Αργότερα η συζήτηση για την επόμενη μέρα
Για να συζητήσουμε για την επόμενη ημέρα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την παρούσα αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup και επανέλαβε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το αν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
«Δεν υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τώρα για την επόμενη μέρα. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα που ουσιαστικά αντανακλά και στην επόμενη ημέρα, τα δημοσιονομικά, την εικόνα του χρέους».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί συμφώνησε ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει βήμα-βήμα. Πρώτα ολοκληρώνουμε το παρόν σχέδιο και μετά βλέπουμε τι θα γίνει. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο, τόνισε, και ορίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει.
Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για λογαριασμό της
«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει τι θα κάνει για την περίπτωση της Ελλάδας αφού εξετάσει την κατάσταση», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις για να πούμε στην ΕΚΤ τι θα κάνει, συμπλήρωσε.
Το σχόλιο για Βαρουφάκη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι υπουργός Οικονομικών και πλήρες μέλος του Eurogroup, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επισήμανση στο ανακοινωθέν ότι η αλλαγή στο μοντέλο διαπραγμάτευσης βοήθησε. Στάθηκε επίσης στο νέο τρόπο λειτουργίας του Brussels Group. Σημείωσε πάντως ότι το ανακοινωθέν είναι γραμμένο σε «διπλωματική γλώσσα».