Να μην καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ζητούν οι θεσμοί, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και πρόταση για αντίστοιχη πρόβλεψη ρήτρας βιωσιμότητας και στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Η κυβέρνηση, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να συζητήσει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιμένοντας στη... βαθιά κόκκινη γραμμή του ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη.
Το βάρος των διαπραγματεύσεων πέφτει στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τους δανειστές να επιμένουν ότι άμεσα πρέπει να κλείσει οποιαδήποτε πόρτα πρόωρης εξόδου πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμάι παρέμβαση που να θίγει όχι μόνο τα θεμελιωμένα αλλά και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Βέβαια, πληροφορίες θέλουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο να αφορούν τη σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2020 έως και το 2025. Δεν αποκλείεται βέβαια η χρυσή τομή να βρεθεί στην αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2017 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις κάποιων ειδικών ομάδων ασφαλισμένων, όπως είναι αυτοί με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, τα ΑμεΑ, οι τρίτεκνοι κ.ά.
Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας στις Βρυξέλλες παρουσίασαν στους εκπροσώπους των δανειστών αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες είναι αντισυνταγματική η κατάργηση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Με βάση τα στοιχεία 120.000 ασφαλισμένοι έχουν πιάσει τόσο τα έτη ασφάλισης, όσο και το όριο ηλικίας (θεμελιωμένα δικαιώματα), ενώ περίπου 100.000 άτομα έχουν τα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας.
Ειδικοί στο ασφαλιστικό εκτιμούν πως από αυτούς περίπου 80.000 έχουν ώριμα δικαιώματα, δηλαδή μπορούν να αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επαναφέρουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το αίτημα για αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από 4.500 σε 6.000 ή έστω σε 5.500 που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης όμως αποκλείει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι κύριες συντάξεις
Ανοικτό μένει και το θέμα των κύριων συντάξεων, όπου το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τρόπο υπολογισμού τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στο πάγωμα της εφαρμογής του νόμου 3863/2010, γνωστού και ως νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη που προέβλεπε σταδιακά την εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού και μάλιστα για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2015 (ακόμα και αν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα νωρίτερα και επέλεξαν να παραμείνουν στην εργασία τους).
Σημαντικό ζήτημα πάντως στις διαπραγματεύσεις θεωρείται αυτό της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα, το οποίο χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή και επισημαίνει ότι τα ισοδύναμα για την τρύπα των 326 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα βρεθούν: 136 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, 100 εκατ. από τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας και 100 εκατ. από τη ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, σε περίπου 150 εκατ. ευρώ σε σταθερή μηνιαία βάση εκτιμώνται τα έσοδα των ταμείων από τα ανείσπρακτα χρέη που θα ενταχθούν σε ρύθμιση.