Την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς τιμούν και σήμερα τα συνδικάτα με καθιερωμένες συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.«Η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της» δήλωσε από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
«Με το λαό δίπλα μας ξέρουμε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε λόγο για μια συμφωνία συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Στην πορεία στην πλ. Κλαυθμώνος συμμετέχουν επίσης η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Εν τω μεταξύ, με μια φωτογραφία από την εξέγερση της Πρωτομαγιάς του 1886 στο Σικάγο και ένα λιτό σχόλιο ο πρωθυπουργός στο twitter αναφέρθηκε στον σημερινό εορτασμό.
Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά «κόκκινες», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στα Προπύλαια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και δυνάμεις της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα τους στη θέα των δυνάμεων των ΜΑΤ, πέταξαν μολότοφ για να απαντήσουν οι αστυνομικοί με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια οι νεαροί αποχώρησαν.
Απεργίες και συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε στην Πάτρα η Εργατική Πρωτομαγιά.
Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και συμμετείχαν το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχοι, τοπικές οργανώσεις κομμάτων κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές ζήτησαν μεταξύ άλλων την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και την εύρεση νέων πόρων για τη στήριξή του.
Ακόμη, ζήτησαν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ όπως τόνισαν «με ενότητα και αγώνα διεκδικούμε και αντιδρούμε για τα δίκαια αιτήματά μας και τη διασφάλισή τους».
Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργάνωσε τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές κ. ά.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΌπως τόνισαν οι ομιλητές, «δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας και την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας». «Οι εργαζόμενοι» όπως πρόσθεσαν, «δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων».
Επίσης, στην ίδια συγκέντρωση μετείχε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι «καμιά άλλη λύση δεν υπάρχει από την αντίσταση και τους διαρκείς αγώνες των πολιτών».
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η συμμετοχή κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄ότι τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με τριήμερη αργία.
Στο Αγρίνιο, το ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο οργάνωσαν συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου.
Συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά έγιναν σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Μεσολόγγι, στο Αίγιο κ.ά.
Στον Πύργο της Ηλείας, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ από την πλευρά του το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε στις 9.30 το πρωί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Αμαλιάδας και ακολούθησε στις 11.30 συγκέντρωση στον Πύργο.
Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Συγκέντρωση από μέλη του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη σημερινή μέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ κλειστή είναι η Εγνατία.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Με εικοσιτετράωρη απεργία, αλλά και με στάσεις εργασίας, μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Αναλυτικά, δεν πραγματοποιείται κανένα δρομολόγιο στα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ οι συρμοί του μετρό τερματίζουν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας». Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στην ιστοσέλιδα trainose.gr.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ) οι εργαζόμενοι συμμετέχουν με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί.Τα λεωφορεία θα κινηθούν, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ από τις 8.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Έτσι, τα πλοία όλων των κατηγοριών μένουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας την Παρασκευή 1η Μαΐου, με έναρξη 00:01 και λήξη στις 24:00.
Υπό αυστηρά μέτρα οι συγκεντρώσεις στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την απαγόρευση της πορείας συνδικαλιστικών οργανώσεων που επέβαλαν οι αρχές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ, την οποία έχουν αποκλείσει χιλιάδες αστυνομικοί.
Έπειτα από την πρόσκληση των δύο μεγάλων αριστερών συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Μπεσίκτας και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα.
"Η πλατεία Ταξίμ είναι η πλατεία της Πρωτομαγιάς", "Ζήτω η 1η Μάη", "Μαζί ενάντια στο φασισμό," φώναζαν, ενώ μπροστά τους βρίσκονταν παρατεταγμένες μονάδες της αστυνομίας, εξοπλισμένες με αντλίες νερού. Η αστυνομία έχει αποκλείσει από τα ξημερώματα κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ.
Όπως τα τελευταία δύο χρόνια, έτσι και φέτος ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε κάθε διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων στην πλατεία, αναφέροντας ότι η πλατεία "δεν είναι κατάλληλη για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς".
Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απαγορεύσει συστηματικά τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Ταξίμ, που ήταν το επίκεντρο, τον Ιούνιο του 2013, ενός πρωτοφανούς κύματος διαδηλώσεων κατά της πολιτικής του.
Ωστόσο τα συνδικάτα διεκδικούν κάθε χρόνο την πρόσβαση στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της Πρωτομαγιάς του 1977. Εκείνη την ημέρα, άγνωστοι είχαν ανοίξει πυρ στην πλατεία, προκαλώντας πανικό στον κόσμο και τον θάνατο 34 ανθρώπων.
"Το 1977 έγινε μια σφαγή. Εμείς θέλουμε απλά θα είμαστε εκεί για να τιμήσουμε την ημέρα, δεν μπορούμε να δεχτούμε να τη τιμάμε διαφορετικά, είναι πολύ συμβολική για μας", δήλωσε χθες Ομάρ Καράτεπε, ηγέτης της Συνομοσπονδίας των Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων (Disk).
Η Πρωτομαγιά του 2014 σφραγίστηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών γύρω από την πλατεία Ταξίμ που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 90 ανθρώπων και τη σύλληψη άλλων 142.
Χθες, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους διαδηλωτές να απόσχουν από κάθε βία.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την "εσωτερική ασφάλεια" τον περασμένο μήνα, ο οποίος ενισχύσει τις εξουσίες της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. Η αντιπολίτευση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν το νόμο "ελευθεροκτόνο".