«Απελευθερώστε την ελληνική αγορά». Αυτό είναι το μήνυμα του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη και στάλθηκε σε διάλεξη που πραγματοποίησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.
Κατά τη διάλεξή του με τίτλο «Κοινωνικά Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη», ο οικονομολόγος που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών το 2010, υπογράμμισε την ανάγκη να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων και να υποστηριχθεί η καινοτομία.
Ερωτηθείς από το ακροατήριο, ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι η χώρα θα πρέπει «να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ως μία οικονομία προσανατολισμένη στην αγορά», ενώ προειδοποίησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «θα βλάψει τους ίδιους τους ανθρώπους που σκοπεύει να βοηθήσει».
Ο Δρ Πισσαρίδης, εξειδικευμένος στα οικονομικά των αγορών εργασίας και καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics, υποστήριξε ότι σε μία αγορά απασχόλησης χωρίς αποκλεισμούς, ο ιδανικός κατώτατος μισθός κυμαίνεται στο 50% του μέσου μισθού. Χαμηλότεροι από το όριο αυτό μισθοί αποτελούν ένδειξη μονοπωλιακών τάσεων στην αγορά εργασίας που κρατούν τις αμοιβές χαμηλά, ενώ πάνω από το όριο αυτό παρεμποδίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας, ισχυρίστηκε.
Όταν ρωτήθηκε ποια μέτρα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να ανακόψει την οικονομική κρίση, δήλωσε: «Απελευθερώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον, απελευθερώστε το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων. Σε κάθε μεγάλο κέντρο του κόσμου θα βρείτε Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Γυρίστε τους πίσω... Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να εστιάσουμε στην αγορά, να καταργήσουμε τους περιορισμούς, αλλά και να μάθουμε από τους Ολλανδούς και τους Δανούς τι μπορούμε να κάνουμε με τις συντάξεις... Οι Έλληνες είναι πολύ υψηλού μορφωτικού επιπέδου...».
Ο Δρ Πισσαρίδης εστίασε στις ιδανικές πολιτικές ανάπτυξης που ωφελούν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, και μίλησε για την ιστορική εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης χωρών όπως η Ισπανία, η Σουηδία, η Αγγλία κ.ά. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη μπορεί είτε να βελτιώσει την κατάσταση μιας κοινωνίας, είτε να δημιουργήσει σύγκρουση όταν αποκλείονται κάποιοι από αυτήν. Παράλληλα, σημείωσε ότι το βασικό όφελος της ανάπτυξης είναι η αύξηση της απασχόλησης.
«Η καλύτερη σοσιαλιστική πολιτική που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι να προωθήσετε την επιχειρηματικότητα, την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μη γίνουν θύματα των μονοπωλίων, αλλά να υπάρξει μία βιώσιμη ανάπτυξη για όλους», είπε ο οικονομολόγος. Παράλληλα, δήλωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους είναι αποκλεισμένοι από την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να επιτραπεί στους επιχειρηματίες να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους».
Yποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί ώθηση στην καινοτομία, εστιάζοντας στην ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης και ειδικότερα στη χρηματοδότηση και στην ανεξαρτητοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης, επισημαίνοντας το περιθώριο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων υπηρεσιών, ιδίως χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στη Νότια Ευρώπη.
Ο Δρ Πισσαρίδης - ο οποίος θα λάβει φέτος το Παγκόσμιο Βραβείο Οικονομίας του Ινστιτούτου του Κιέλου, στις 21 Ιουνίου, τόνισε ότι σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απαραίτητο να υιοθετεί πρακτικές που προωθούν την επαναβιομηχανοποίηση, καθώς ο δρόμος προς τη σύγχρονη ανάπτυξη περνά κυρίως από την καινοτομία και τις υπηρεσίες.
Η Δρ Κατερίνα Θωμά, Κοσμήτορας της Σχολής Εικαστικών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich του DEREE, άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για την ιστορική αξία της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στη συνέχεια, η Δρ Άννυ Τριανταφύλλου, Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του DEREE, προλόγισε τον Sir Χριστόφορο Πισσαρίδη, χαρακτηρίζοντάς τον αυθεντία στη μελέτη των αγορών εργασίας και ειδικότερα της ανεργίας, ενώ δήλωσε: «H διάλεξη του Δρος Πισσαρίδη απόψε δεν είναι μόνο επίκαιρη για όλες τις οικονομίες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ανεργία και τη φτώχεια, αλλά και σημαντική για το μέλλον της οικονομικής πολιτικής σε μια όλο και περισσότερο αλληλοεξαρτώμενη παγκόσμια οικονομία».