Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το Grexit στο...Grimbo

Ο εφευρέτης του όρου Grexit, η Citi, επιστρέφει με νέες επινοήσεις. Τώρα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το πιθανότερο σενάριο. Η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί σε μια διαδικασία αργής και βασανιστικής εκκρεμότητας, αγγλιστί limbo.

Από το Grexit στο...Grimbo
O αναλυτής της Citigroup, Ebrahim Rahbari, δοκιμάζει και πάλι την τύχη του στους νεολογισμούς. Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, το Φεβρουάριο του 2012 δημιούργησε τον πασίγνωστο σήμερα όρο Grexit
για να αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού ευρωαπαϊκού νομίσματος. Τότε, τόσο ο ίδιο όσο και ο συνεργάτης του στη Citigroup, έδιναν 50% πιθανότητα για Grexit στους επόμενους 18 μήνες, ενώ για το 2014 η πιθανότητα αυξανόταν στο 90%.

Είναι 2015 κι η Ελλάδα είναι ακόμα στην ευρωζώνη. Όμως ο κόσμος συνεχίζει και μιλάει για Grexit, καθώς η Αθήνα αναμετράται με τους πιστωτές της, ενώ τα ταμεία της συνεχώς αδειάζουν. Φέτος η λέξη χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από ποτέ, μετά την επινόησή της το 2012.

Τώρα όμως, καθώς το ευρώ φαίνεται να έχει μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι θα περίμενε κανείς, ο Rahbari βρήκε έναν άλλο όρο για να χαρακτηρίσει την πιο πιθανή και άμεση εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος: Grimbo, έναν – όχι και τόσο πετυχημένο, είναι αλήθεια – συνδυασμό των λέξεων Greece και limbo (διαρκής κατάσταση εκκρεμότητας-αναμονής).

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με την ανάλυση του ειδικού της Citigroup:

Στο πρώτο, μια νέα συμφωνία έρχεται στο προσκήνιο, αλλά μόνο μετά από κεφαλαιακούς ελέγχους και πιθανή χρεοκοπία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν οι διαβουλεύσεις για περαιτέρω βοήθεια δεν απέφεραν αποτέλεσμα μέχρι, για παράδειγμα, η ΕΚΤ να αποφασίσει να σταματήσει τις ροές έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.«Το σοκ θα έδινε μια νέα ώθηση και στις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ανάλυση.

Το Grimbo θα μπορούσε να συμβει επίσης αν δεν αποφασιζόταν κάποια καινούρια βοήθεια με συνέπεια η κυβέρνηση να χρεοκοπήσει και να εκδώσει IOUs, χωρίς όμως η Ελλάδα να φύγει από το κοινό νόμισμα. Με τον καιρό, αναφέρει η έκθεση, η πίεση στη ρευστότητα και ιδίως τα όρια αναλήψεων από τις τράπεζες θα ασκούσαν όλο και περισσότερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας τις εκλογές όλο και πιο πιθανές. «Αυτές θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα συμφωνία στήριξης με την ευρωζώνη ή να οδηγήσουν σε ένα Grexit – αυτό όμως θα άφηνε την Ελλάδα σε κατάσταση εκκρεμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μήνυμα στους επενδυτές είναι ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια αργή εξέλιξη της κατάστασης. Το Grexit, αναφέρει η ανάλυση, δεν θα είναι βραχυπρόθεσμα το πιθανότερο αποτέλεσμα, μπορεί όμως να αποτελέσει την έκβαση μιας μακροχρόνιας διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v