Ο χρόνος τελειώνει. Οι "θεσμοί" σφίγγουν όλο και περισσότερο τη θηλιά και η ομοβροντία των επικριτικών δημοσιευμάτων-δηλώσεων-διαρροών δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το "πού το πάνε οι δανειστές".
Κατά το Μαξίμου, "κάποιοι το πάνε" σε άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα ώστε, όπως λένε, να γίνει πλήρως αντιληπτό στο εσωτερικό της χώρας και – κυρίως – στα υπόλοιπα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας "ποιοι και με ποιούς κανόνες διοικούν την Ευρώπη".
Η διαφαινόμενη μετακύληση της απόφασης του Eurogroup στις 11 Μαϊου, δηλαδή... την παραμονή της αποπληρωμής άλλης μίας δόσης στο ΔΝΤ, ύψους 760 εκατ. ευρώ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο κυβερνητικό επιτελείο για το pressing που θα ασκηθεί τις επόμενες ημέρες.
Μοιραία, κορυφώνεται και ο προβληματισμός για το πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να οριοθετεί τις κόκκινες γραμμές (μέσω του Reuters) και να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Αγανάκτηση Δραγασάκη
Ακόμη και ο ήπιων τόνων Γιάννης Δραγασάκης δύσκολα κρύβει την αγανάκτησή του για τη στάση των εταίρων. Οπως λέει σε συνομιλητές του, η χώρα υποχρεώνεται να τηρεί... μονομερώς τις υποχρεώσεις τις δανειακής σύμβασης, δηλαδή να αποπληρώνει τις δανειακές τις υποχρεώσεις στο έπακρο και στο σύνολο τη στιγμή που οι δανειστές δεν έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ από το περσινό καλοκαίρι, προσπερνώντας τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι και ο ίδιος, πλέον, επιλέγει (με δήλωσή του στην εφημερίδα Το Βήμα) να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου, «κόντρα» στην προ ημερών διαβεβαίωση του Γιάνη Βαρουφάκη από το Brookings ότι τέτοιο θέμα δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.
«Αλέξη πάρτο πάνω σου»
Από την πλευρά των λεγόμενων «ρεαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι εισηγήσεις για «έντιμο πλην γενναίο συμβιβασμό» σε όλα τα θέματα (πλην μισθών-συντάξεων) που θα αποδυναμώσουν ...τους πολεμοχαρείς των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ενώ αποκλείουν κάθε συζήτηση για δημοψήφισμα ή εκλογές.
«Κάντο όπως ο Λούλα» εισηγούνται στον πρωθυπουργό, παραπέμποντας στην τακτική του Βραζιλιάνου αριστερού ηγέτη Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα ο οποίος, όπως σημειώνουν, «όταν κέρδισε τις εκλογές επέλεξε να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ στη χώρα του, να εξοφλήσει το χρέος του προς αυτό και στη συνέχεια να δρομολογήσει το δικό του πρόγραμμα».
Ο ευρωβουλευτής (και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Δημήτρης Παπαδημούλης έδειξε να κινείται σ΄αυτη τη λογική με τις προ ημερών δηλώσεις του, καλώντας τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντατικά ώστε «να βγει λευκός καπνός» το συντομότερο δυνατό.
Ο ίδιος, κάλεσε και δημοσίως τον πρωθυπουργό (μέσω του Real fm) να αναλάβει και πάλι πρωτοβουλίες «για να ακυρωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα σκληροπυρηνικών κύκλων των δανειστών περί Grexit ή χρεοκοπία εντός ευρώ και να λάβει σάρκα και οστά ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση".
Βλέπουν ρήξη
Στον αντίποδα παραμένει η Αριστερή Πλατφόρμα (που αριθμεί περί τους 20-25 βουλευτές), καθώς τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη της βλέπουν να έχουν στενέψει τα περιθώρια συμφωνίας. Επισήμως περιορίζονται στην προβολή των κόκκινων γραμμών, ωστόσο στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους μιλούν για αδιέξοδο και «ρήξη εντός ευρώ».
Δεν είναι τυχαία η ανάδειξη, από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της χώρας και επενδυτικών συμφωνιών, εστιάζοντας εσχάτως στην (υπό συζήτηση) συμφωνία με τη Μόσχα για τον αγωγό. Το... μικρό καλάθι που κράτησε χθες το Κρεμλίνο ως προς την περίφημη προκαταβολή «έως 5 δισ. ευρώ» προς τη χώρα έναντι μελλοντικών κερδών του αγωγού λειτούργησε αποθαρρυντικά, αν και παραμένουν οι προσδοκίες ότι «η προκαταβολή θα δοθεί στις αμέσως επόμενες εβδομάδες».
Λύση-συμφωνία, αλλά...
Στη γραμμή «λύση-έντιμος συμβιβασμός-συμφωνία» κινούνται οι κορυφαίοι υπουργοί, με πρώτους τους Νίκο Παππά και Γιώργο Σταθάκη.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε από το Brookings του συμβιβασμού την Πέμπτη («θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε» είπε χαρακτηριστικά) ωστόσο την επομένη διεμήνυσε μέσω της huffington post ότι εάν παραταθεί η εκκρεμότητα και δεν υπάρξει χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς-συντάξεις και όχι τη δόση στο ΔΝΤ.
Αυτή ακριβώς την προειδοποίηση έχουν κάνει εδώ και δύο εβδομάδες οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, δείχνοντας, όλοι μαζί, ότι στην τελική ευθεία προς τη λύση ή τη ρήξη «δεν θα δείχνουν μόνο οι δανειστές τα δόντια τους»...
Οι «εκπτώσεις»
Προς το παρόν, όπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr , κορυφαίοι υπουργοί διαμηνύουν ότι «ξαναγράφουν» τις κυβερνητικές προτάσεις (σ.σ. πλην αυτών που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις) κάνοντας «κάποια βήματα πίσω» ώστε να μη φανούν αδιάλλακτοι στους εταίρους. Προστασία πρώτης κατοικίας (μείωση των ορίων) , ΦΠΑ (μέτρα για εισπραξιμότητα και αύξηση στα δύο «πλούσια» νησιά), ιδιωτικοποιήσεις (μοντέλο κοινοπρακτικών σχημάτων με συμμετοχή του Δημοσίου), κατάργηση ορισμένων πολύ πρόωρων συντάξεων, είναι τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα.
Οπως αναφέρουν άλλωστε, το γράψε-σβήσε θα γίνεται σε όλη της διάρκεια του non stop Brussels Group που ξεκίνησε προχθές. Από τις συζητήσεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες προσδοκάται πρόοδος που θα αποκρυσταλλωθεί σε επερχόμενο EWG και στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Για συμφωνία μάλλον έχουμε ακόμα δρόμο...