Κρούγκμαν: Μόνη λύση το τέλος στην λιτότητα

Μια μετάβαση στην δραχμή θα ήταν εφιαλτική ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια υποστήριξε ο νομπελίστας οικονομολόγος. Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να μπει τέλος στην λιτότητα, τόνισε. Λάθος η διάγνωση της κρίσης από τις Βρυξέλλες.

Κρούγκμαν: Μόνη λύση το τέλος στην λιτότητα

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιλέξει να αποχωρήσει από το ευρώ γιατί θα είναι πραγματική κόλαση, προειδοποίησε ο νομπελίστας οικονομολόγος σε ομιλία του στο Mέγαρο Μουσικής.

Αν την δεκαετία του 1990 με ρωτούσατε αν πρέπει να μπείτε στο ευρώ θα σας έλεγα όχι, αλλά τώρα θα σας έλεγα να μην βγείτε. Δεν θέλετε να πάτε εκεί αν δεν υπάρχει εναλλακτική, εκτός αν σας διώξουν, σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως μια επιστροφή στην δραχμή θα είχε δύο πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Πρώτον, θα επέφερε κατάρρευση των τραπεζών και θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών που θα επιδρούσαν πολύ αρνητικά στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Δεύτερον, θα προκαλούνταν μεγάλες νομικές περιπλοκές από την μετατροπή οφειλών σε δραχμή.

Η μετάβαση προς την δραχμή θα ήταν εφιάλτης ειδικά τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο. Η Ελλάδα δεν θα ήταν καταδικασμένη για πάντα, αλλά το κόστος μετάβασης θα ήταν τεράστιο, διευκρίνισε.

Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να σταματήσει η λιτότητα

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης προσαρμογής, λέγοντας πως αυτό που πραγματικά χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να μπει τέλος στην λιτότητα.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα μολονότι δεν είχε δικό της νόμισμα να υποτιμήσει, επέτυχε να μειώσει αρκετά τους μισθούς και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. Παράλληλα, η χώρα εφάρμοσε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ένας φετιχισμός για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή συζήτηση που δεν βασίζεται σε στοιχεία» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν αυτό που πρέπει να γίνει τώρα για να αναπνεύσει η οικονομία είναι να σταματήσει η πολιτική μείωσης των δαπανών και αύξησης των φόρων. Ο ίδιος υποστήριξε πως μια λογική λύση θα ήταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να τοποθετηθεί στο 1% του ΑΕΠ.

Το ευρώ ήταν μια πολύ κακή ιδέα - Λάθος η διάγνωση της κρίσης

Στην διάλεξη που έδωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρθηκε και στα διαρθρωτικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης και τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την κρίση οι Βρυξέλλες και οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.

Στην δεκαετία του 1980 οι ευρωπαικές ελίτ πίστεψαν ότι το ευρώ ήταν το επόμενο βήμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά αυτό αποδείχτηκε μια πολύ κακή ιδέα, υποστήριξε ο κ. Κρούγκμαν.

Ένα ενιαίο νόμισμα για να λειτουργήσει δεν χρειάζεται μόνο ενιαία αγορά αλλά και ενιαίους θεσμούς, όπως μια τραπεζική ένωση και μια δημοσιονομική ενοποίηση, σημείωσε. Όταν η Νεβάδα και η Φλόριντα έχουν οικονομικά προβλήματα οι συντάξεις πληρώνονται από την Ουάσιγκτον. Η ευρωζώνη δεν τα έχει αυτά, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν τα διαρθρωτικά αυτά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την λάθος διάγνωση της κρίσης.Τα βασικά μέλη του πυρήνα της ευρωζώνης κατασκεύασαν μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η κρίση οφείλεται μόνο στην δημοσιονομική απειθαρχία.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν βασίστηκαν σε μια ηθική αφήγηση, σύμφωνα με την οποία οι χώρες που έχουν πρόβλημα αμάρτησαν και τώρα πρέπει να τιμωρηθούν για να σωθούν.

Κατά τον κ. Κρούγκμαν το αποτέλεσμα ήταν πως δεν υπήρξε πίεση στις χώρες του πυρήνα να εφαρμόσουν πιο επεκτατική πολιτική την ώρα που οι χώρες του Νότου βρίσκονταν σε προγράμματα προσαρμογής. Η συνολική λιτότητα στην ευρωζώνη ήταν υπερβολική, χωρίς αντιστάθμισα από τις χώρες που είχαν δημοσιονομικό περιθώριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v