Προσωρινό «ναι» της Ολομέλειας ΣτΕ σε αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Οι περιβαλλοντικές μελέτες θα καθορίσουν αν το έργο θα ξεμπλοκάρει οριστικά, αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προσωρινό «ναι» της Ολομέλειας ΣτΕ σε αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Καταρχήν "ναι" είπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην κατασκευή αιολικών πάρκων στην Κρήτη. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο δεν έκρινε επί της ουσίας καθώς όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση το όλο έργο είναι ακόμα σε στάδιο επένδυσης και κρίσιμος παράγοντας προκειμένου να αποφανθεί επί της νομιμότητας της κατασκευής του είναι οι περιβαλλοντικοί όροι. 

Το θέμα αναμένεται να κριθεί εκ νέου καθώς εκκρεμεί και έτερη προσφυγή που στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Η απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ αφορά προσφυγή 1.369 φορέων και κατοίκων της Κρήτης οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28.5.2012 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ)που αφορά την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών ισχύος 1.077 ΜW στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεση τους με το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της εταιρείας «Τέρνα Ενεργειακή».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 528/2015 απόφασή της απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ότι το πλαίσιο της επενδυτικής δραστηριότητας στρατηγικού μεγέθους με το οποίο ευνοείται η οικονομική ανάπτυξη, δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και της χωροταξικής αναδιάρθρωσης της χώρας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επένδυσης, οι σύμβουλοι επικρατείας επισημαίνουν ότι επί του παρόντος κρίνεται «αν το επενδυτικό σχέδιο έχει καταρχήν πιθανότητα υλοποίησης και αν είναι ικανό να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ το σημείο που θα κρίνει την νομιμότητα της επένδυσης είναι η έκδοση της πράξης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί όταν κατατέθηκε η προσφυγή.

Αυτό συνέβη περί τα τέλη του 2014, οπότε κατατέθηκε άλλη προσφυγή κατοίκων και φορέων της Κρήτης οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή των επίμαχων αιολικών πάρκων. Η απόφαση επί της δεύτερης αυτής προσφυγής εκκρεμεί και αναμένεται προσεχώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v