Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Δεν έχουμε αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων

Η Αθήνα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις για πληρωμή των πιστωτών, αλλά τα χρήματα τελειώνουν και χρειάζεται βοήθεια, προειδοποιεί η επικεφαλής του ESM. Τελειώνει το περιθώριο των 100 ημερών. Άγνωστο πόσα κεφάλαια χρειάζεται άμεσα η κυβέρνηση.

Ρέγκλινγκ: Δεν έχουμε αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του EFSF μίλησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias, όπου διευκρίνισε πως οι θεσμοί ακόμη περιμένουν μία εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά.

«Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ - τους οποίους τώρα αποκαλούμε θεσμούς. Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα κάποια πρόοδος επειδή τα μαξιλάρια ρευστότητας στην Ελλάδα είναι σαφές ότι γίνονται πολύ-πολύ μικρά. Προς το παρόν, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι υποσχέθηκε να κάνει. Πλήρωσαν όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων του EFSF και άλλων. Αυτό είναι θετικό. Ήταν μία από τις δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί» δήλωσε συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποια ακόμη στήριξη προς την Ελλάδα για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της. Προς το παρόν, η πρόσβαση στην αγορά δεν είναι διαθέσιμη και, προτού εξεταστεί περαιτέρω στήριξη, αυτό που θέλουν να δουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι μία εκτενής λίστα μεταρρυθμίσεων. Μία λίστα που θα είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει σε μία βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Προς το παρόν δεν το έχουμε δει αυτό».

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σχετικά νέα. Βρίσκεται μόλις 70 με 80 ημέρες στην εξουσία. Αρκετά συχνά δίνουμε στις νέες κυβερνήσεις ένα περιθώριο 100 ημερών για να μάθουν και να καταλήξουν σε εκτενείς πολιτικές. Η Ελλάδα δεν είχε τόσο χρόνο. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που διατύπωσε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και να συνθέσει ένα εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτό περιμένουμε» αναφέρει και συμπληρώνει: «Έχουμε μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα σε μία εβδομάδα. Αυτή είναι η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών».

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι τεχνικά προετοιμασμένη, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Είναι αλήθεια πως ο τρόπος επικοινωνίας δεν βοήθησε πολύ». Στο μείζον θέμα των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας, ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε: «Οι θεσμοί ακόμη εκτιμούν την τρέχουσα κατάσταση και αυτό σημαίνει πως βάζουν τα νούμερα, τον προϋπολογισμό και τις προβλέψεις ανάπτυξης. Μόνο τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι πραγματικά η κατάσταση και το χρηματοδοτικό κενό. Όσα νούμερα αναφέρονται τώρα είναι απλώς εικασίες».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v