Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση στελεχών της Χαλυβουργικής με τον υπουργό Περιφερειακής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε να καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, το οποίο αποτελεί την αιτία για την εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 100 εργαζόμενους που ανακοίνωσε η εταιρεία.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε απαράδεκτο το πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για 100 εργαζομένους της επιχείρησης, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόγραμμα απολύσεων και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, κατά την οποία υπάρχει πρωτοφανής ανεργία. Ταυτόχρονα, ο υπουργός καυτηρίασε το γεγονός ότι η ανακοίνωση του προγράμματος «μαζικών απολύσεων» έγινε αιφνιδιαστικά, παραμονές του Πάσχα, ενώ το Υπουργείο το πληροφορήθηκε από τον Τύπο.
Ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι κατανοεί πλήρως την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά στην ελληνική οικονομία, πρώτα απ΄ όλα για τα φτωχά νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό τόνισε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο για την ουσιαστική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε πρώτα απ' όλα να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, αλλά και να υποβοηθηθεί η ενεργοβόρα βιομηχανία.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι αύριο Τρίτη (7/4) θα υπάρξει συνάντηση στο υπουργείο με την Ομοσπονδία Μετάλλου, τη νέα Διοίκηση της ΔΕΗ και την ΕΒΙΚΕΝ, κατά την οποία θα εξεταστεί το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και το μέτρο της «διακοψιμότητας» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς φυσικά να επιβαρυνθούν οι υπόλοιποι καταναλωτές και κυρίως τα νοικοκυριά.
Υπό το πρίσμα αυτών των προσπαθειών του υπουργείου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε επιτακτικά από τη Διοίκηση της «Χαλυβουργικής» να διακοπεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί άμεσα το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» των 100 εργαζομένων που έχει εξαγγείλει.
Της συνάντησης του υπουργού με τη διοίκηση προηγήθηκε εχθές συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας μετάλλου, κατά την οποία και οι εργαζόμενοι έθεσαν το πρόβλημα του υψηλού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται η εγχώρια βιομηχανία, καθιστώντας τα προϊόντα της μη ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.
Μία από τις προτεινόμενες λύσεις για τον περιορισμό του κόστους στο ηλεκτρικό είναι οι συμβάσεις διακοψιμότητας.
Ωστόσο, η εφαρμογή των συμβάσεων αυτών που συνάπτουν οι βιομηχανίες με τους διαχειριστές των δικτύων, επιβάλει τα ποσά της μείωσης να τα αναλάβουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με συμβατικές μονάδες (κυρίως ΔΕΗ) και με ΑΠΕ.
Έτσι παρότι οι συμβάσεις αυτές έχουν νομοθετηθεί και έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε., δεν εφαρμόζονται. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, άμεσος τρόπος για μείωση του κόστους, είναι η μείωση της υψηλής φορολογίας με την οποία επιβαρύνεται το φυσικό αέριο και ο ηλεκτρισμός, και η οποία επιβλήθηκε με νομό του μνημονίου.
Χαλυβουργική: Αναγκαία και αναπόφευκτη η εθελουσία
Σε ανακοίνωσή της σήμερα, η Χαλυβουργική κάνει λόγο για αναγκαία και αναπόφευκτη απόφαση λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και του παράλογου ενεργειακού κόστους που έχουν πλήξει τον κλάδο.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Χαλυβουργικής έχει ως εξής:
«Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, επιδεικνύοντας πάντα υπεύθυνη και καλόπιστη κοινωνική στάση προς το προσωπικό της, επιδιώκει ακόμη και στις πλέον αντίξοες συνθήκες τη διατήρηση άριστων εργασιακών σχέσεων και την εξεύρεση των δικαιότερων εργασιακά και κοινωνικά λύσεων για τους εργαζομένους της.
Όπως είναι σε όλους γνωστό, ο κλάδος διέρχεται συνεχώς επιδεινούμενη κρίση. Η παρατεινόμενη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το παράλογο ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) έχουν πλήξει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και έχουν καταστήσει τη βιομηχανία χάλυβα ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, μολονότι διαθέτει από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, βιώνει, όπως και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου, δραματική πραγματικότητα με μείωση της παραγωγής και συσσώρευση μεγάλων ζημιών. Είναι γνωστό σε όλους ότι το χαλυβουργείο της εταιρείας δεν λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις λειτουργούν περιοδικά. Καθ' όλο αυτό το διάστημα, η εταιρεία συνέχιζε να καταβάλει τη μισθοδοσία στο σύνολο του προσωπικού κανονικότατα, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια επιχειρηματικά δρώμενα για μονάδες που δεν λειτουργούν.
Υπό το δυσμενές και δυσάρεστο για όλους αυτό κλίμα, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, έχοντας εξαντλήσει κυριολεκτικά για ακόμη μία φορά τα όριά της, επέλεξε την ανακοίνωση νέου γενναιόδωρου προγράμματος εθελουσίας εξόδου με σεβασμό στο νόμο και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η προσφυγή της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στο μέτρο της εθελουσίας εξόδου δυστυχώς είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, υπαγορευόμενη από τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία.
Η ανακοίνωση και του νέου αυτού προγράμματος εθελουσίας εξόδου γίνεται μετά από έγκαιρη ενημέρωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Εταιρείας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το 2013, οπότε και υλοποιήθηκε εθελουσία έξοδος με παροχή σημαντικότατων κινήτρων αποχώρησης στο προσωπικό, χωρίς να προσφύγει η εταιρεία σε ομαδικές απολύσεις. Και το νέο αυτό πρόγραμμα αποφασίστηκε με ιδιαίτερη σύνεση και επίγνωση της κατάστασης και επελέγη αντί του μέτρου των απολύσεων ως το ηπιότερο για τους εργαζομένους της μέτρο, με τις λιγότερο επώδυνες συνέπειες τόσο για την εταιρεία όσο και για το προσωπικό της».