Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πεδίο κόντρας η εξεταστική για τα μνημόνια

Σήμερα η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή. Ποια άλλα κοινοβουλευτικά μέτωπα ανοίγει η κυβέρνηση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Θέμα Siemens ξανανοίγει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Νέο πεδίο κόντρας η εξεταστική για τα μνημόνια

Μπορεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να βρίσκεται σε οριακό σημείο, αυτό όμως -λένε στην κυβέρνηση- δεν τους εμποδίζει να προχωρήσουν στις προσχεδιασμένες νομοθετικές (και όχι μόνο) κινήσεις τους.

Οι ισορροπίες όπου καλείται να βαδίσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι λεπτές και ασφαλώς η υλοποίηση μερικών έστω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης έχει τον δικό της ιδιαίτερο συμβολισμό στο εσωτερικό μέτωπο. Και αυτό αφορά τόσο τους πολίτες, και ειδικά αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όσο και τους κυβερνητικούς βουλευτές εν όψει και της ψήφισης των όρων μιας πιθανής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Η ρελάνς που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από σήμερα, με τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια, ενώ εντός της Μεγάλης Εβδομάδας η κυβέρνηση ανοίγει στη Βουλή τρία ακόμα μέτωπα, τα οποία ήδη έχουν προκαλέσει τις πρώτες κόντρες με την αντιπολίτευση.

Η διαδικασία για την εξεταστική για το μνημόνιο ξεκινά στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ. Για να γίνει δεκτό το αίτημα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων , η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) τoυ συνολικού αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120.

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να συμπεριλάβει στο χρόνο έρευνας της υπόθεσης όλες τις κυβερνήσεις από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα και να αφήσει εκτός τις προηγούμενες, του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή, ήδη άναψαν φωτιές.

Η Ν.Δ. ζητά η έρευνα να ξεκινήσει από το 1981, το ΠΑΣΟΚ να επεκταθεί ο έλεγχος τόσο στις προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και στη σημερινή «που ετοιμάζεται να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο», ενώ το Σάββατο προέκυψε και μια ενδοκυβερνητική διαφωνία για το θέμα. Πρωταγωνιστές ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής (συνήθως στην Ελλάδα η αποτυχία του πολιτικού συστήματος υποκαθίσταται από εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή, είπε χαρακτηριστικά) και από την άλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που επέμεινε στην ανάγκη ελέγχου από τη Βουλή του ζητήματος.

Τι να περιμένουμε μέχρι το Πάσχα

Σήμερα εξάλλου έρχεται προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ενώ αύριο θα συμβεί το ίδιο με το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Εντός της εβδομάδας επίσης αναμένεται να έρθουν προς κύρωση οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να κατατεθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σχέδιο νόμου περί επαναπρόσληψης των απολυμένων του Δημοσίου, που είχε προγραμματιστεί να έρθει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, κάτι που τελικά δεν έγινε. Και αν σε αυτά συνυπολογιστεί και η έναρξη το Σάββατο των εργασιών της Επιτροπής της Βουλής για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, αποτυπώνεται η βούληση της κυβέρνησης να ορίσει την ατζέντα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις σε οικονομικό επίπεδο με τους εταίρους.

Άξιο αναφοράς είναι, εξάλλου, ότι κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για το Χρέος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου άνοιξε και πάλι το θέμα της Siemens, χαρακτηρίζοντας «άκυρο» και «υπό αμφισβήτηση» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας. Όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής, με τον συμβιβασμό η τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. ευρώ και το θέμα των «μαύρων ταμείων» της Siemens θα απασχολήσει την επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v