Αντιμέτωποι με αυστηρότερο πόθεν έσχες για την απόκτηση περιουσιακών τους στοιχείων θα έρθουν φέτος οι φορολογούμενοι καθώς εκτός από τις δαπάνες για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής περιλαμβάνονται πλέον και τα ποσά τα οποία δαπανήθηκαν για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων και ομολόγων, σύσταση ή αύξηση κεφαλαίων επιχειρήσεων ή για απόκτηση κινητών αξιών αξίας άνω των 10.000 ευρώ.
Με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου δίνει οδηγίες για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Στα τεκμήρια δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με όσα ίσχυσαν πέρυσι, με εξαίρεση τις τροποποιήσεις αναφορικά με το ποσό τεκμαρτής δαπάνης που λαμβάνεται υπ' όψιν κατά την αγορά ακινήτων.
Μετρά πλέον το πραγματικό τίμημα το οποίο αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι η αντικειμενική αξία.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό. Στο τίμημα αυτό θα προστεθούν και τα ποσά των Φ.Μ.Α., συμβολαιογραφικά και λοιπά έξοδα και φόροι.
Το υπουργείο Οικονομικών μόλις πριν από λίγους μήνες διόρθωσε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην κτηματαγορά εφαρμόζοντας το πόθεν έσχες στο συνολικό τίμημα της αγοράς του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι στην αντικειμενική αξία.
Με βάση την εγκύκλιο, το ευνοϊκότερο πόθεν έσχες εφαρμόζεται αναδρομικά από τις αρχές του 2014 (και όχι από τον περασμένο Οκτώβριο). Έτσι, από τις αρχές του περασμένου έτους η δαπάνη αγοράς που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο για τον προσδιορισμό του εισοδήματος του αγοραστή δεν υπολογίζεται πλέον με βάση την αντικειμενική αξία αλλά με βάση την τιμή που αναγράφεται στο συμβόλαιο ακόμη κι αν αυτή είναι μικρότερη από την αντικειμενική.
Συγκεκριμένα, ως τίμημα αγοράς του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης του αγοραστή όπως αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο, δηλαδή το άθροισμα του δηλωθέντος τιμήματος, των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν.
*Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".