Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Δεν αλλάζει η στόχευση για το πρωτογενές πλεόνασμα

Πλεόνασμα άνω του 1,2%-1,5% θα δοθεί για κοινωνικές δράσεις απαντά η κυβέρνηση στα πυρά της αντιπολίτευσης. «Κείμενο εργασίας» η λίστα Βαρουφάκη. Δεν πετυχαίνουν απόλυτα τα μέτρα, παραδέχεται. Φορο-νομοσχέδιο το β’ εξάμηνο με κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο €12.000.

Μαξίμου: Δεν αλλάζει η στόχευση για το πρωτογενές πλεόνασμα

Στη γραμμή Βαρουφάκη συντάσσονται κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνοντας ότι δεν διέρρευσε από την Αθήνα η λίστα με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Τη χαρακτηρίζουν μάλιστα «κείμενο εργασίας» και όχι συμφωνία, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι παραμένει βασικό σενάριο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έως το1,5% του ΑΕΠ και τυχόν υπέρβαση θα πάει σε κοινωνικές δράσεις. Με τις διαρροές αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι προσχωρεί σε μνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους καθώς στη λίστα Βααρουφάκη προβλέπεται πλεόνασμα ακόμα και άνω του 3% του ΑΕΠ (3.9% του ΑΕΠ).

Μάλιστα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επί της ουσίας λέει ότι το υπουργείο δεν βασίζεται στους στόχους εσόδων τους οποίους επικαλείται με τη λίστα. Σαν να επιχειρεί να κοροϊδέψει τους εταίρους δηλαδή… Το επίμαχο απόσπασμα της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: «Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη είναι 1,4% του ΑΕΠ για το 2015 και 2,9% για το 2016» επισημαίνεται από την πλευρά του Μαξίμου. Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν δεν θα είναι υφεσιακά και θα αποσκοπούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να σταματήσουν να πέφτουν τα βάρη σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα στη μεσαία τάξη.

Στη λίστα του υπουργείου, που επαναλαμβάνεται είναι «κείμενο εργασίας», εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 έως και 6,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται πως «ποτέ κανένα μέτρο δεν αποδίδει πλήρως, ενώ, αν υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 1,5%, προφανώς και δεν θα πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους, αφού η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ήταν σαφέστατη: η υποχρέωση για υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα αποτελεί πλέον παρελθόν. Έτσι, εφόσον καταφέρουμε μεγαλύτερα από τη δέσμευση [1,2% έως 1,5%] πλεονάσματα, αυτά θα επιστραφούν σε κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τραγικά τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης [π.χ. κοινωνική πολιτική, φοροαπαλλαγές κ.λπ.]».

Το βασικό σενάριο, λοιπόν, είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% - 1,5% του ΑΕΠ και αν τα μέτρα αποδώσουν, το επιπλέον πλεόνασμα θα κατευθυνθεί σε κοινωνικές δράσεις.

Αναφορικά με τη φορολογική πολιτική, το Μαξίμου σημειώνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έλθει στη Βουλή ο νέος φορολογικός νόμος που θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015, τα οποία θα δηλωθούν το 2016.

ΥΠΟΙΚ: Μεγάλα πλεονάσματα υπονομεύουν την ανάκαμψη

«Κάποιοι έσπευσαν να αναφέρουν και να σχολιάσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους πάνω από 3% του ΑΕΠ μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων», αναφέρει από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ.

«Το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη, την οποία χρησιμοποίησαν εκείνοι που μίλησαν για ποσοστό πάνω από 3%.

Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης υπονομεύουν την ανάκαμψη και, προφανώς, δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v