Με δηλώσεις του στο περιοδικό Spiegel ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, διαμήνυσε ότι αν η Ελλάδα δε λάβει κάποια χρήματα από τους εταίρους και την ΕΚΤ «μέχρι τις 9 Απριλίου, τότε θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από το εξωτερικό συμφωνία και κατανόηση, ώστε να μην πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ». Η παράταση αποπληρωμής της δόσης αυτής θα πρέπει να γίνει μετά από συμφωνία, ώστε να μην κηρυχθεί χρεωκοπία, αναφέρει ο ίδιος.
Ωστόσο στο Reuters, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται ότι υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός: "Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία", αναφέρει
Το δημοσίευμα του Spiegel
«Από τον Αύγουστο δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ και δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο που μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της μόνο από ίδια μέσα, δίχως να πάρει δάνειο», είπε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό που σημειώνει ότι η παράλειψη πληρωμών στο ΔΝΤ είναι καθαρή παραβίαση του κανονισμού του, ο οποίος αναφέρει ότι δόσεις αποπληρωμών δεν μπορούν να αναβληθούν. Παραβίαση αυτού του κανόνα δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έχει διαμηνύσει ήδη από τις 15 Μαρτίου στην καγκελάριο Α. Μέρκελ ότι αν δεν λάβει βραχυπρόθεσμα χρήματα από τον μηχανισμό βοήθειας αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Τα χρήματα φτάνουν μέχρι τα μέσα Απριλίου», δήλωσε ο κ. Βούτσης. Εκτίμησε παράλληλα ότι η πρώτη δόση περίπου 7 δισ. ευρώ, η οποία προβλέπεται από την παράταση του προγράμματος βοηθείας, θα μπορούσε να εκταμιευτεί το νωρίτερο στα τέλη Μαΐου, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις εγκριθούν από τους δανειστές. Γι' αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι στιγμής να βρει χρήματα από άλλες πηγές.
«Θα θέλαμε επίσης τα 1,2 δισ. από το EFSF πίσω, τα οποία επιστρέψαμε κατά λάθος», είπε ο κ. Βούτσης. «Θα θέλαμε επίσης τα 1,9 δισ. από το ταμείο για τη διάσωση των τραπεζών, τα οποία δεν δίνονται εδώ και μήνες». Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κέρδη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Και μετά η Ελλάδα θα ήθελε να έχει τουλάχιστον μια ελάχιστη συμμετοχή στα χρήματα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.
O Spiegel σημειώνει ότι η απειλή μιας αναβολής της αποπληρωμής στο ΔΝΤ συμπίπτει χρονικά με την προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Κίνα. Πάντως, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι αυτή η προσέγγιση δεν γίνεται για να λυθούν βραχυπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο η Ρωσία και η Κίνα θα γίνουν, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπληρωματικά μέρη του «Plan A». «Αυτό περιλαμβάνει μια μείωση των χρεών, το τέλος των μέτρων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης».
«Στην αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας θέλουμε να βοηθήσει και η Ρωσία. Τόσο μέσω εμπορικής συμφωνίας όσο και μέσω αγοράς ομολόγων στην πρωτογενή αγορά», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.
ΝΔ: Ούτε να διανοηθούν πιστωτικό γεγονός
«Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και ότι θα πληρώσουν το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε προειδοποιήσει ρητά την κυβέρνηση, ούτε να διανοηθούν πιστωτικό γεγονός», αναφέρει η ΝΔ.
ΠΑΣΟΚ: Ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις
Θέση στις παραπάνω εξελίξεις πήρε το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Σήμερα εκτός από την ανοικτή σύγκρουση Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής είχαμε και ανοικτή σύγκρουση της Κυβέρνησης (δηλαδή του κ. Τσίπρα) με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση ως προς την καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας στο ΔΝΤ.
Πώς είναι όμως δυνατόν ο κ. Βούτσης να έχει εκφραστεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε διεθνές περιοδικό χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό; Μήπως η επανόρθωση δεν αφορά τον κ. Βούτση, αλλά τις αντιφατικές και ακαταστάλακτες απόψεις του ίδιου του κ. Τσίπρα σε μείζονα θέματα;
Πάντως η σημερινή ημέρα, 1η Απριλίου, θα μπορούσε να καθιερωθεί ως ημέρα κυβερνητικού συντονισμού.