Η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από το ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις στο εσωτερικό αν δεν εξασφαλιστεί σύντομα μια συμφωνία με τους εταίρους, ανέφεραν αξιωματούχοι στην ευρωζώνη.
«Κάποια στιγμή όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμούς, μπορεί να αρχίσει να εκδίδει υποσχετικούς τίτλους που θα αναφέρουν ότι οι κάτοχοι τους θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον ένα ποσό Χ» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters.
«Οι υποσχετικές αυτές θα άρχιζαν να κυκλοφορούν γρήγορα στην δευτερογενή αγορά μια μεγάλη έκπτωση έναντι των πραγματικών ευρώ και θα γίνονταν “νόμισμα”, όποια και αν είναι το όνομα του, το οποίο θα κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ» πρόσθεσε.
«Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση καθώς θα ελπίζει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα απελευθέρωναν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» τόνισε δεύτερος αξιωματούχος.
Oι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές για τις υποχρεώσεις στο εσωτερικό για να εξοικονομήσει τα ευρώ που χρειάζεται για τις αποπληρωμές χρέους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιοδήποτε ζήτημα για παράλληλο νόμισμα, λέγοντας ότι αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες διαρροές έρχονται στο παρά πέντε των διαβουλεύσεων για τη λίστα μεταρρυθμίσεων και ενώ προηγουμένως η κυβέρνηση τόσο δια διαρροής, όσο και δια του αναπληρωτή υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέβασε τη ρητορική της «ρήξης» για την «κατεβάσει» λίγο αργότερα.
«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup και θα απελευθερωθεί χρηματοδότηση μετά από αυτό, όπως συμφωνήθηκε στην επταμερή» ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.
Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δεν υπάρχει νομικός τρόπος για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να διώξουν την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα, αναφέρει το Reuters.
«Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκαστεί μια χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να φύγει από μόνη της» τόνισε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνει το Reuters, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει κίνητρο να επιστρέψει στη δραχμή γιατί τότε θα μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της. Αλλά αυτό θα κάνει αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, αναγκάζοντας της να χρεοκοπήσει.
«Αν είναι να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερο να το κάνουν μέσα στην ευρωζώνη και όχι έξω, γιατί τότε θα γινόταν ένα πρόβλημα όλων των κρατών που μοιράζονται το ευρώ και όχι μόνο της Ελλάδας» επισήμανε τρίτος αξιωματούχος.