Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου από τραπεζίτες σε τέσσερα μέτωπα

Ποια είναι η κατάσταση σε επίπεδο ρευστότητας και καταθέσεων. Κρίσιμο το επόμενο τετραήμερο διαμηνύουν οι τραπεζίτες. Ο ορατός κίνδυνος να χαθεί η χρονιά και ο φόβος για τα χειρότερα. Πονοκέφαλος και τα «φρέσκα» κόκκινα δάνεια.

Σήμα κινδύνου από τραπεζίτες σε τέσσερα μέτωπα

Κραυγή αγωνίας στέλνουν οι διοικήσεις του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την άμεση επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και προτάσσουν τέσσερις τομείς, οι οποίοι επιδεινώθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες και αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, η ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία είναι μεγάλη και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κλείσει η διαπραγμάτευση τόσο πιο γρήγορα θα μαζευτούν κι οι απώλειες.

Ωστόσο, κοινός τόπος για τα στελέχη των τραπεζών είναι η διαπίστωση ότι το 2015 έχει σχεδόν χαθεί με βάση τον προγραμματισμό, αλλά και τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει το φθινόπωρο του 2014. Εκτιμούν ότι ο χρόνος τελειώνει και το επόμενο 4ήμερο θα κρίνει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ρευστότητα-καταθέσεις

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο έφθασαν τα 25 δισ. ευρώ! Στο τραπεζικό σύστημα από την Τετάρτη έχει σημάνει συναγερμός καθώς υπήρξε το πρώτο κρούσμα μετά την 20ή Φεβρουαρίου εκροής εκ νέου καταθέσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ χθες το ποσό ήταν αντίστοιχο, ίσως λίγο υψηλότερο.

«Ελπίζουμε η συμφωνία να επιτευχθεί το επόμενο τριήμερο, μέχρι την κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο. Διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσουμε το φαινόμενο του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου όταν σε καθημερινή βάση έφευγαν από το σύστημα καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων, με βάση τις ίδιες πηγές, είναι πλέον σε οριακό επίπεδο καθώς οι συνολικές καταθέσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν μειωθεί στην περιοχή των 133 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα διαθέσιμα του Έκτατου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας τρώγονται μέρα με την μέρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει την κάνουλα της ρευστότητας «τόσο, όσο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κερδοφορία

Στον πάγο και σε καθυστέρηση ενδεχομένως και ενός έτους οδηγούνται και τα σχέδια των τραπεζών για επιστροφή το 2015 στην κερδοφορία.

«Κατά πάσα πιθανότητα έχουμε χάσει το τρένο της κερδοφορίας. Κι αν όχι ολοκληρωτικά, έχει μειωθεί η ένταση», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζίτης και προσθέτει: «Η πραγματική οικονομία έχει υποστεί ζημιά και δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε τις συνέπειες, κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι συνέπειες αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, κυρίως στο κομμάτι της οργανικής κερδοφορίας».

Χορηγήσεις

Στις ελληνικές καλένδες μεταφέρεται η βασική στρατηγική επιδίωξη του τραπεζικού συστήματος που δεν είναι άλλη από την αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.

«Ήδη, με τον ELA έχει αυξηθεί το κόστος χρήματος και θα πληρώσουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ επιπλέον κόστος σε σύγκριση με τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υποστηρίζει έτερος τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τράπεζες υπό τα νέα δεδομένα της οικονομίας έχουν επανεξετάσει τα προγράμματα χορηγήσεων συνολικού ύψους 8-10 δισ. ευρώ, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα κουρευτούν.

Νέα κόκκινα δάνεια

Μία σημαντική δυσμενής εξέλιξη είναι, με βάση τραπεζικές πηγές, η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, με αιχμή τα στεγαστικά.

Οι νέες επισφάλειες το πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Μάρτιο διακρίνεται βελτίωση της κατάστασης.

«Εκτιμούσαμε πριν από έξι μήνες ότι το 2015 θα είχαμε μείωση των επισφαλειών. Η εκτίμηση έπεσε στο κενό και ήδη μετράμε νέα κόκκινα δάνεια. Προς το παρόν το φαινόμενο θεωρείται παροδικό εξαιτίας των προεκλογικών εξαγγελιών για ευνοϊκές ρυθμίσεις, ωστόσο οι εκτιμήσεις επανεξετάζονται και αναμένεται το peak του δείκτη επισφαλειών να συμβεί στα τέλη του 2015», τονίζει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v