Κλίμα σύγκρουσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Αμετακίνητοι εμφανίζονται δανειστές και κυβέρνηση πριν από τα κρίσιμα ραντεβού. Γιατί υψώθηκαν κατακόρυφα οι τόνοι. Το «αντάρτικο» Μαξίμου με τα νομοσχέδια και η «οργή» των εταίρων για τη στρατηγική της Αθήνας. Τι ζητά και τι δίνει ο πρωθυπουργός στη «μίνι Σύνοδο Κορυφής».

Κλίμα σύγκρουσης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Σε μετωπική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εξελίσσεται η προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου συνεννόησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, αλλά και του τετ α τετ που θα έχουν στο Βερολίνο τη Δευτέρα η Άγκελα Μέρκελ κι ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά είναι πλέον αφόρητες, τα αυστηρά μηνύματα προς τη χώρα μας έρχονται με ακατάπαυστους ρυθμούς και είναι ξεκάθαρο ότι η Αθήνα και οι Βρυξέλλες κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και μόνο, καθώς, όπως λένε, «με τα τεχνικά κλιμάκια δυστυχώς δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε». Ωστόσο, η Άγκελα Μέρκελ έσπευσε να κατεβάσει τις προσδοκίες δηλώνοντας λίγες ώρες μετά το κλείσιμο του ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα για την προσεχή Δευτέρα, ότι η συνάντηση των δύο ηγετών δεν αντικαθιστά την αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Το δε κλίμα έγινε ακόμα βαρύτερο καθώς, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, τα μέλη του EWG εξοργίστηκαν από τη στάση της Αθήνας να μη δώσει στοιχεία στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες, παραπέμποντας στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η πενταμερής σύσκεψη που ζήτησε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου, με τη συμμετοχή και των Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι που θα γίνει πιθανότατα το βράδυ της Πέμπτης.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη η χώρα μας να λάβει τις απαιτούμενες ανάσες όσον αφορά τη ρευστότητα της οικονομίας μας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου αλλά και την προώθηση μεταρρυθμίσεων. 

Εγχείρημα, όμως, που δείχνει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι εταίροι σε όλους τους τόνους διαμηνύουν πως η πρόοδος της Ελλάδος είναι περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση δείγμα των προθέσεών του αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, και εν όψει της τηλεδιάσκεψης της ΕΚΤ για το θέμα του ELA η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να προσμένει σε τίποτα περισσότερο από πιθανή αύξηση του ορίου στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, όπως και τις δύο προηγούμενες φορές.

Η επιστολή

Η συγκρουσιακή πορεία αποτυπώθηκε ανάγλυφα στη χθεσινή επιστολή που έστειλε προς την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, με την οποία θέλησε να μπλοκάρει τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, χαρακτηρίζοντάς τα μονομερή ενέργεια και ζητώντας να γίνουν προηγουμένως οι απαιτούμενες συζητήσεις με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup.

Το απειλητικό ύφος της επιστολής πάντως δεν άλλαξε τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου που σε επίσης πολύ υψηλούς τόνους έκανε γνωστό ότι προχωράει κανονικά στην κατάθεση και ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, καθώς «δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας». Αυτό για τις 100 δόσεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια σήμερα το βράδυ, με την κυβέρνηση μάλιστα να πετάει το γάντι (και) στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να το υπερψηφίσουν.

«Δεν εκβιαζόμαστε»

«Προχωράμε κανονικά, δεν κάνουμε πίσω. Δεν εκβιαζόμαστε», έλεγε αργά το βράδυ στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει να βρίσκεται σε διαρκή ανθρωπιστική κρίση». Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι την εύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης την επιθυμούν τόσο η Αθήνα όσο και οι εταίροι και διαβεβαίωνε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.

Πάντως δεν αποσαφήνισε τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας εάν οι δανειστές επιμείνουν στις θέσεις τους, ούτε μέχρι ποιο σημείο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο θα στοχεύσει αρχικά στο να αναδείξει το αδιέξοδο των συνομιλιών με τα τεχνικά κλιμάκια και εν συνεχεία στην εξασφάλιση της πολυπόθητης πολιτικής λύσης για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ρευστότητας, μέσω της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, στην πενταμερή σύσκεψη, εφόσον γίνει, και οι τέσσερις υψηλόβαθμοι συνομιλητές του κ. Τσίπρα θα του πουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εταίρους για τις κινήσεις που κάνει και να παίρνει το πράσινο φως. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή Κοστέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, λένε οι ίδιες πηγές, φαίνεται να έχει δεσμευτεί σε αυτό στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Η πολιτική διαπραγμάτευση άναψε φωτιές

Η ίδια όμως η ανακοίνωση του αιτήματος για τη «μίνι Σύνοδο Κορυφής» πυροδότησε νέα πάθη εντός της ευρωζώνης.

Καθόλου τυχαία δεν είναι, λένε ορισμένες πληροφορίες, η επιλογή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να μιλήσει χθες για σενάριο επανάληψης του σκηνικού της Κύπρου (με κεφαλαιακούς ελέγχους) στην Ελλάδα. Πρόκειται για σενάριο που έχει επεξεργαστεί το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εδώ και περίπου δύο μήνες, όπως είχε αναφέρει σχετικά το Euro2day.gr.

Η ευθεία αυτή βολή του Γ. Ντάισελμπλουμ προς τη χώρα μας αποδίδεται με βάση ορισμένους κοινοτικούς κύκλους στο γεγονός πως έμεινε εκτός της διαδικασίας για τη διεξαγωγή της 5μερούς που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία εκ των πραγμάτων (ανεξάρτητα από το αν θα πετύχει) όχι μόνο στηρίζεται στα οικονομικά δεδομένα που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών αλλά θέτει και άλλα κριτήρια εκτός του στενού εύρους της οικονομίας...

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε αυτήν τη φάση συντάσσεται με τη γραμμή Σόιμπλε και δεν θέλει (ούτε ποτέ υιοθέτησε) τέτοιου είδους διαπραγμάτευση. Κατά κάποιους, η στάση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών σχετίζεται και με προσωπικές του επιδιώξεις εν όψει των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για το ποιος θα τον διαδεχτεί το καλοκαίρι στη θέση του επικεφαλής του Eurorgroup.

Αξιόπιστες πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θέλει να παραμείνει στη θέση του και προσπαθεί να «προσεταιριστεί» τον άξονα Σόιμπλε ο οποίος εδώ και ένα χρόνο προαλείφει για τη θέση τον Ισπανό Λ. Ντε Γκουίντος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το γερμανικό ΥΠΟΙΚ βλέποντας ότι ο Μ. Ραχόι δεν θα επανεκλεγεί και ο Λ. Ντε Γκουίντος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος σχεδιάζει τροπολογία ώστε η μόνιμη θέση του προέδρου του Eurogroup να μην προϋποθέτει αυτός που την κατέχει να είναι και υπουργός Οικονομικών της χώρας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v