Σε συμπλήρωση της διάταξης που αφορά στο (πρώην πλέον) Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και έχει ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών όπως είπε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.
Με τη συμπλήρωση του άρθρου 24 ξεκαθαρίζεται ότι "το ΤΑΙΠΕΔ έτσι όπως το ξέραμε όπου τα έσοδα μετά από 10 ημέρες πήγαιναν στο λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας, τελειώνει".
Κατά τη διάρκεια ακρόασης της νέας διοίκησης του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ η κα Βαλαβάνη είπε πως "ήδη στο νομοσχέδιο υπάρχει άρθρο που έχει συμπληρωθεί που ορίζει ότι το μεν Παράκτιο Αττικό Μέτωπο διαλύεται και επιστρέφουν πίσω στην ΕΤΑΔ τα ακίνητά του, η ΕΤΑΔ απορροφάται από αυτό που σήμερα ονομάζεται ΤΑΙΠΕΔ. Με αυτές τις δύο πράξεις δημιουργείται ένα νέο ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που στόχο έχει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και τα έσοδα θα αξιοποιούνται για την κοινωνική πολιτική του κράτους και τη στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με εξειδικευμένο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά".
Η κα Βαλαβάνη ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει διαχειριστικός έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ από δύο οικονομικούς επιθεωρητές με στόχο έλεγχο στο ταμείο.
Υποστήριξε, επίσης, πως οι διατάξεις περί ασυλίας "δεν στέκουν" και πρόκειται να αρθούν όχι μόνο για το Δ.Σ. του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για άλλα Δ.Σ.
Ο νέος πρόεδρος του (πρώην) ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, δικηγόρος και επιχειρηματίας, παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού, υποστήριξε πως η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων "είναι υπονομευμένη στη συνείδηση των πολιτών".
Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές αρχές που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση. Οπως είπε: "Η πρώτη αρχή είναι ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί, δε μπορεί να ρημάζει ή να είναι αντικείμενο χαριστικών πράξεων προς διάφορους ιδιώτες. Δε σημαίνει, όμως, πως όλη η δημόσια περιουσία είναι προς αξιοποίησης.
Υπάρχουν κομμάτια που δεν μπορούν να είναι αξιοποιήσιμα όπως όσα είναι δημόσια αγαθά και όσα αναφέρονται στην πρόσβαση σε δημόσια αγαθά. Για παράδειγμα δε χρειάζονταν η απόφαση του ΣτΕ για να πει πως η ΕΥΔΑΠ δε μπορεί να είναι εκτός του δημοσίου ελέγχου. Χρειάζεται μια διάκριση για το ποια είναι τα στοιχεία της δημόσιας περιουσίας που δε μπορούν να μπουν στη διαδικασία".
"Αξιοποίηση δε μπορεί να γίνει υπό το άγχος των προβλημάτων που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Οχι πωλήσεις μπιρ παρά" είπε ο κ. Πιτσιόρλας. "Συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε το δημόσιο να είναι παρόν στα έργα που θα γίνουν. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία διεθνής. Θα μπορούσαν να πωληθούν πράγματα δευτερεύουσας και τριτεύουσαςν σημασίας.
Τέλος η προσέλκυση των επενδυτών που όλους μας ενδιαφέρει δε σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει ένα πολύ σαφές πλαίσιο, πολύ καθαρή εξήγηση. Και πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου γι' αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να γνωρίζουν πως θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες της νομιμότητας. Το λέω γιατί είχαμε πρόσφατα μια απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την παραχώρηση του Αστέρα. Αυτό εκθέτει τη χώρα και εκθέτει τις διαδικασίες. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιους είδους αποτελέσματα".
Πάντως, όταν ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε πως η νέα διοίκηση "δεν θα ανακινήσει θέματα που έχουν κλείσει" υπήρξε παρέμβαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που του είπε πως "δεν είναι στη δική σας αρμοδιότητα κ. Πιτσιόρλα ούτως ή άλλως". Ο ίδιος τόνισε πως "έχω εμπειρία επιχειρηματική που μου έχει δώσει τη δυνατότητα να εκτιμήσω και να γνωρίζω τα προβλήματα των διαδικασιών, τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού και που μπορούν να υπάρξουν εμπόδια και ζητήματα".
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης, πολιτικός μηχανικός, ήταν για χρόνια δευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Ιονικής Τράπεζας και από το 2010 έως αρχές 2013 διευθύνων σύμβουλος της Alpha Αστικά Ακίνητα. Ο κ. Λεούσης ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και αργότερα μεταπήδησε στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως είπε "η καλύτερη αξιοποίηση δεν είναι πάντα η πώληση, ενίοτε ίσως είναι καλύτερη η μακροχρόνια αξιοποίηση μέσω μίσθωσης ή μέσω παραχώρησης για ορισμένα χρόνια. Το να επανέρχεται στο δημόσιο η δημόσια περουσία είναι θετικότερο από μια πώληση. Ετσι εξασφαλίζουμε το ότι θα έχουμε έσοδα εις το διηνεκές".