ΝΔ: Aρχηγός -υπό αμφισβήτηση- παραμένει ο Σαμαράς

Η προσπάθεια του αρχηγού της Ν.Δ. για συσπείρωση και οι ηχηρές παρεμβάσεις Μπακογιάννη και Δένδια. Ο ρόλος Αβραμόπουλου και οι προθέσεις των δελφίνων. Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις καταλύτης και για τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Aρχηγός -υπό αμφισβήτηση- παραμένει ο Σαμαράς
Ηχηρές παρεμβάσεις, απρόσμενες αποχωρήσεις, απουσίες με νόημα αλλά και μία... μη αναμενόμενη παραίτηση συνθέτουν το σκηνικό της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., απ' όπου το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα: τα προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση παραμένουν υπαρκτά και παρά την προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να πείσει ότι η εσωστρέφεια αποτελεί παρελθόν, κάποιοι εντός του κόμματος δεν έχουν την ίδια γνώμη.

Ναι μεν δεν υπήρχαν έντονες φωνές αμφισβήτησης κατά του Αντώνη Σαμαρά -πλην της Ντόρας Μπακογιάννη-, ωστόσο αρκετά είναι τα γεγονότα που συντείνουν στο γεγονός ότι οι μετεκλογικοί κραδασμοί θα συνεχίσουν να ταράζουν τη γαλάζια παράταξη.

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα σαφές μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. ότι το θέμα της ηγεσίας έχει κλείσει και ότι το κόμμα πρέπει να κοιτάξει μπροστά, ασκώντας υπεύθυνη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αμέσως μετά ήρθε με την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για να σημάνει τον πρώτο συναγερμό στη Συγγρού.

Επίσημη αιτιολογία ήταν το βαρύ πρόγραμμά του στις Βρυξέλλες, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν αφενός διάσταση απόψεων με τον Αντώνη Σαμαρά και αφετέρου ότι δεν αποκλείεται σύντομα να θελήσει να επιστρέψει εντός των ελληνικών αλλά και κομματικών τειχών με άλλα δεδομένα. Μόλις την Παρασκευή, άλλωστε, ο κ. Αβραμόπουλος διεμήνυσε ότι «μπορεί γεωγραφικά να είμαι στις Βρυξέλλες, αλλά η καρδιά μου είναι εδώ».

Το χάσμα που τον χωρίζει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. φάνηκε και από τη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με το αν ο κ. Σαμαράς γνώριζε από πριν ή όχι την παραίτηση Αβραμόπουλου. «Ναι» είναι η άποψη της Συγγρού, «όχι» αυτή συνεργατών του επιτρόπου...

Θέμα ηγεσίας

Η πιο έντονη παρέμβαση αμφισβήτησης του προέδρου της Ν.Δ. από κοινοβουλευτικό στέλεχος ήταν αυτή της κ. Μπακογιάννη, η οποία επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου, εγκαλώντας παράλληλα τον κ. Σαμαρά (που το είχε απορρίψει λίγο νωρίτερα) ότι «το φοβάται για να μην τεθεί θέμα ηγεσίας». Κάτι που επανέλαβε και με δήλωσή της λίγο αργότερα και ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, καταδεικνύοντας την πρόθεσή της να μην σταματήσει να αντιπολιτεύεται εσωκομματικά τον κ. Σαμαρά, παρά και τις σε βάρος της αποδοκιμασίες από δέκα περίπου στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.

Διαφορετική ήταν η περίπτωση του Νίκου Δένδια, ο οποίος, εκφράζοντας τη δυσφορία του για το ότι πέντε ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν του είχε δοθεί ο λόγος, αποχώρησε. «Κάποια πράγματα είναι πρόδηλα» είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διαδικασία. Μάλιστα, όπως έλεγαν συνεργάτες του, «όλως τυχαίως, μόλις έφυγε από τα γραφεία της Ν.Δ., ανακοινώθηκε ότι ήταν η σειρά του να μιλήσει».

Από την άλλη, η Συγγρού επικαλείτο συμφωνία που έγινε ύστερα από πρόταση του Γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου στην αρχή της συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν περισσότερο ο λόγος σε απλά στελέχη και λιγότερο σε βουλευτές (που μίλησαν πριν από τέσσερις μέρες), σε αναλογία 5 προς 1. Ο κ. Δένδιας πάντως είχε προλάβει νωρίτερα, εισερχόμενος των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ., να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να γίνει «ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή». Και μέσα σε αυτά, προφανώς και το θέμα της ηγεσίας.

Αντίστοιχη ενόχληση εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές, που είχαν σκοπό στις ομιλίες τους να κρατήσουν αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος, όπως ο Γιώργος Βλάχος και ο Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι όμως, επίσης λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, επέλεξαν να αποχωρήσουν.

Υπήρχαν δε και άλλοι, όπως για παράδειγμα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που προτίμησαν συνειδητά να μην πάρουν το λόγο, αφού είχαν ασκήσει τη σκληρή κριτική τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την Πέμπτη. «Σήμερα ήρθα να ακούσω, όχι να μιλήσω», έλεγε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ροδόπης.

Έντονος προβληματισμός

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Από τη χθεσινή κομματική διαδικασία απουσίαζαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Αμφότεροι, υπενθυμίζεται, στην προ τεσσάρων ημερών συνεδρίαση άκουσαν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια αποχώρησαν, προτιμώντας να μην παραστούν στην έντονη κριτική που θα ακολουθούσε από τους βουλευτές.

Ανεξάρτητα πάντως από δελφίνους και πρόσωπα, το κλίμα που μπορεί να αποτυπωθεί από τις σκέψεις μελών της Πολιτικής Επιτροπής είναι έντονου προβληματισμού για τη συνέχεια. Προβληματισμού τόσο για την παράταξη όσο και για τη χώρα, ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Εξαιτίας αυτού πολλοί είναι αυτοί που έχουν το δίλημμα για τη διεξαγωγή ή όχι εκτάκτου συνεδρίου.

«Από τη μία πάντα ο εσωτερικός διάλογος είναι χρήσιμος και εποικοδομητικός, ανεξάρτητα αν αλλάζεις ή όχι αρχηγό. Από την άλλη, όμως, εάν η κυβέρνηση ρίξει τη χώρα στα βράχια και πάμε σε εκλογές και αυτό βρει εμάς σε προσυνεδριακή περίοδο, θα συρρικνωθούμε ακόμα περισσότερο», έλεγε χθες έμπειρο γαλάζιο στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v