Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, αφήνει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
«Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν... Προφανώς θα είναι στοχευμένος» δηλώνει χαρακτηριστικά. Τονίζει επίσης ότι «αυτοί που δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους».
Ο κ. Βαρουφάκης αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, και ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές.
«Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο, στις παραμεθόριους, τουρισμό, φάρμακα, τρόφιμα και βιβλία», τονίζει συμπληρώνοντας πως «θα βρούμε κάποιο προϊόν που δεν το θυμάται κανένας που έχει χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Κάπου θα υπάρξει εξομάλυνση».
«Το βασικό που θα κάνουμε δεν είναι να τα μαζέψουμε από αυτούς που δεν έχουν. Είναι σημαντικό όσοι έχουν και δεν έχουν δώσει ποτέ, να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα. Δεν είναι δυνατόν ξένες επιχειρήσεις με ποσοστό κέρδους 35% στη Γαλλία να δηλώνουν εδώ 1%, ενώ οι τιμές είναι ίδιες με τη Γαλλία. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων και θα ήθελα να δω όχι μόνο να μας νουθετούν για τη διαφθορά και την αισχροκέρδεια, αλλά και όταν πρόκειται για δικές τους εταιρείες», αναφέρει.
Για την φορολογία ακινήτων σημειώνει πως η κρίση κατέστρεψε και ανθρώπους που ήταν ευκατάστατοι. «Δεν θα έρθουμε να βάλουμε και άλλους φόρους στα ακίνητα, στη βάση της περαιτέρω φορολόγησης της περιουσίας. Τα εισοδήματα είναι αυτά που πρέπει να φορολογηθούν». Ανακοινώνει επίσης ότι το αφορολόγητο των 12 χιλιάδων ευρώ θα επανέλθει σταδιακά μετά τον Ιούνιο, ενώ θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
Το ασφαλιστικό
Δεν θα λυθεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού χωρίς ανάπτυξη. Δεν μπορούν να συντηρηθούν τόσοι πολλοί συνταξιούχοι από τόσους λίγους εργαζομένους που έχουν χαμηλές αμοιβές.
Τα περιουσιακά ταμεία του Δημοσίου θα πρέπει να περάσουν σε ένα αναπτυξιακό ταμείο που θα τα αναδείξει, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό. Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις ανέφερε πως «βλέπω στοιχεία, 9 στους 10 που καταθέτουν στοιχεία για πρόωρες συντάξεις είναι κάτω των 62. Δεν είναι στις κατηγορίες βαρέων, γυναίκες με παιδιά κλπ. Αφορούν άτομα που έχουν κάθε δυνατότητα να συνεχίζουν να εργάζονται, είπε ο υπουργός.
«Δεν νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία και το ασφαλιστικό πρέπει να χρηματοδοτεί την πρόωρη συνταξιοδότησή τους. Αυτό δεν σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουμε όλες τις τρύπες οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους υπόλοιπους συμπολίτες μας».
Τα κόκκινα δάνεια
Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ για το θέμα των κόκκινων δανείων. Το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ θέλουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι να χρησιμοποιηθεί για μια «κακή τράπεζα» για να λυθεί το πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να γίνει με τρόπο που δεν αισθανθεί «κορόιδο» αυτός που πλήρωνε το δάνειό του.
Τα ομόλογα της ΕΚΤ
Αυτό το τετράμηνο είναι μια περίοδος διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευτήκαμε για να αποκτήσουμε το δικαίωμα να διαπραγματευτούμε. Ένα μέρος είναι τι θα γίνει με τα ομόλογα που αγόρασε ο Τρισέ ως πρόεδρος της ΕΚΤ. Τα χρέη που έχουμε ήταν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που τότε πωλούνταν 20-30% της αξίας τους. Τα αγόρασε η ΕΚΤ με στόχο να μας κρατήσεις στις αγορές. Δεν το κατάφερε. Τι θα είχε γίνει αν δεν τα είχε αγοράσει; Θα είχαν κουρευτεί κατά 90%. Το λάθος της ΕΚΤ να τα αγοράσει καλούμαστε τώρα εμείς να το πληρώσουμε. Να το πληρώσουμε 100% και να μας δίνουν κάποιο μέρος από τα κέρδη. Μας λένε τώρα ότι για να μας τα δώσουν θα πρέπει να σας αξιολογήσουμε. Είναι όμως χρήματα του ελληνικού λαού. Γιατί να μας αξιολογήσουν; Αυτό έγινε γιατί η κυβέρνηση Βενιζέλου-Παπαδήμου συμφώνησε σε αυτό.
Αν είχαμε να τα δώσουμε, να τα δώσουμε. Ξέρουν ότι δεν έχουμε. Μας ζητούν να τα δανειστούμε από άλλους λαούς και την ΕΚΤ, για να τα δώσουμε στην ΕΚΤ για ένα λάθος της ΕΚΤ. Αυτό πρέπει να το διαπραγματευτούμε.
Ο Ντάισελμπλουμ
Κάνει δε αναφορά και στον γνωστό πολυσυζητημένο διάλογο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup τού είπε θυμωμένος στο αφτί «μόλις σκότωσες την τρόικα» και εγώ του απάντησα «τιμή μου».