Αντεπίθεση μέσω Βουλής επιχειρεί η κυβέρνηση

Διπλό μήνυμα Τσίπρα προς εξωτερικό και εσωτερικό στο υπουργικό συμβούλιο. Ο συμβολισμός των επόμενων κινήσεων στο νομοθετικό έργο και η προσπάθεια για «αριστερό πρόσημο». Νέα εσωκομματική δοκιμασία στην Κεντρική Επιτροπή.

Αντεπίθεση μέσω Βουλής επιχειρεί η κυβέρνηση

Να αφήσει πίσω την εσωκομματική γκρίνια αλλά και να καθησυχάσει τους δανειστές για τις προθέσεις του επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας με σειρά πρωτοβουλιών που ξεκινούν από την προσεχή εβδομάδα.

Με τη χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κινήσεών του για το επόμενο διάστημα, επιδιώκοντας την αλλαγή της ατζέντας της κυβέρνησης και τη φυγή προς τα εμπρός.

Επί μία εβδομάδα, μετά τη συμφωνία για την τετράμηνη παράταση, ο εσωτερικός διάλογος αναλώθηκε αφενός στις αντεγκλήσεις με την αντιπολίτευση για το αν πρόκειται για συνέχιση του μνημονίου ή όχι και αφετέρου στις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μέλλον των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Από την άλλη, οι ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, παράλληλα με τη φημολογία για το επερχόμενο τρίτο μνημόνιο συνέτειναν στο αρνητικό κλίμα το οποίο ο κ. Τσίπρας θέλει πάσει θυσία να αναστρέψει.

Η χθεσινή παρέμβασή του ουσιαστικά αποτελεί ένα διπλό μήνυμα προς Ελλάδα και Βρυξέλλες καθώς και το έναυσμα για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό και με αριστερό πρόσημο, προανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ενίσχυση 300.000 νοικοκυριών, την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους, την ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επανασύσταση της ΕΡΤ.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Σε δεύτερο χρόνο, εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη με τις οποίες θα μπαίνει και τυπικά φρένο στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν «ψαλίδια» στις συντάξεις.

Σε πρώτη φάση, εντός της εβδομάδας, πιθανότατα στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα κατατεθούν οι διατάξεις με μικρό δημοσιονομικό κόστος, μεγάλο όμως κοινωνικό και πολιτικό συμβολισμό.

Έτοιμες είναι οι διατάξεις με τη βελτιωμένη ρύθμιση για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, τις παρατάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των ενστόλων (λήγει σήμερα 28 Φεβρουαρίου η δυνατότητα επιλογής για ένταξη ή όχι στο ΕΤΕΑ), την ασφαλιστική τακτοποίηση των σχολικών φυλάκων, καθώς και την υγειονομική περίθαλψη των μακροχρονίων ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των υπερήλικων ανασφάλιστων και ομογενών. Πρόκειται για διατάξεις που ήδη έχουν κατατεθεί στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, και μπορούν να κατατεθούν ανά πάσα στιγμή στη βουλή.

Στη συνέχεια, θα κατατεθούν και οι διατάξεις που αναμένεται να βάλουν «φρένο» στις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Η επεξεργασία των σχετικών διατάξεων έχει ήδη ολοκληρωθεί στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μένει να αποφασιστεί σε ποιο νομοσχέδιο θα κατατεθούν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εξεταστική για το μνημόνιο

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη χθεσινή του ομιλία, απέρριψε τα περί τρίτου μνημονίου, τονίζοντας πως «θα απογοητεύσουμε όσους έχουν ποντάρει σε αυτό» ενώ προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τα αίτια που η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Είναι μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά ο χρόνος που την υλοποιεί, έχει τη δική του, ιδιαίτερη, σημασία.

Πριν από το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να εκπέμψει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκινά. Έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, στην παράλληλη αύξηση των δημόσιων εσόδων, στην πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρτέλ κατεστημένων συμφερόντων.

Νέα δοκιμασία

Προτού πάντως φτάσουμε στη Δευτέρα, οπότε θα αρχίσουν να κατατίθενται τα πρώτα νομοσχέδια, ο πρωθυπουργός θα έχει να περάσει έναν ακόμα σκόπελο, εσωκομματικό και πάλι. Μετά τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Γραμματείας, το Σαββατοκύριακο συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου για μία ακόμη φορά ο προβληματισμός και οι ανησυχίες των κομματικών στελεχών αναμένεται να κυριαρχήσουν, άγνωστο πάντως σε τι βαθμό.

Αργά το βράδυ, πάντως, ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος ήταν από τους διαμορφωτές του προεκλογικού οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ξαναχτύπησε, διαψεύδοντας φήμες ότι αποχωρεί από το κόμμα: «Σε απάντηση διαδόσεων, δηλώνω περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ από ποτέ, άλλωστε τα γραπτά μου βασίζονται στις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματός μου», ανήρτησε στο twitter.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά επιτυχία στις διαπραγματεύσεις και δεν υπάρξει ούτε ακύρωση των Μνημονίων ούτε διαγραφή του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής, θα εμφανιστεί αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, θα επισημάνει πως η κυβέρνηση πέτυχε τους προκαταρκτικούς στόχους που είχε θέσει σε αυτή τη φάση, ενώ θα διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση που παρατάθηκε από τα μνημόνια που την συνόδευαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v