Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: «Ναι» με επιφυλάξεις για την λίστα

H λίστα που έστειλε στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση είναι περιεκτική αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη, ανέφερε σε επιστολή της προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ η Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδική αναφορά για έλλειψη δεσμεύσεων στο συνταξιοδοτικό και τον ΦΠΑ.

Λαγκάρντ: «Ναι» με επιφυλάξεις για την λίστα

To μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκές για την συνέχιση της χρηματοδότησης στην χώρα, αλλά δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για μέτρα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Σε επιστολή της προς τον επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει η κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως η λίστα είναι περιεκτική αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη. 

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Λαγκάρντ:

Αγαπητέ Γερούν,

Τα στελέχη μου εξέτασαν την λίστα των μέτρων που προετοίμασαν οι ελληνικές αρχές το Σαββατοκύριακο. Εκτιμούμε πως καλύπτει τα ευρύτερα ζητήματα που πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε σε θέση να στηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα «είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να είναι ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», όπως κάλεσε στην προηγούμενη συνάντηση του το Eurogroup. Αλλά η οριστική απόφαση για το θέμα αυτό βασίζεται κυρίως στα ίδια τα κράτη μέλη και στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αν και η λίστα των θεσμών είναι περιεκτική, δεν είναι πολύ συγκεκριμένη, κάτι ενδεχομένως αναμενόμενο δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι νέα. Σε ορισμένους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενθαρρύνομαι από μια πιο ισχυρή βούληση των νέων αρχών στην Αθήνα και προσβλέπουμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια τους. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ίσως και των πιο σημαντικών, η λίστα δεν δίνει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Σημειώνουμε ειδικότερα πως δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στο ΦΠΑ, ούτε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την συνέχιση των ήδη συμφωνημένων πολιτικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ξέρετε θεωρούμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις αυτές κρίσιμες για την δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να τηρεί τους βασικούς στόχους του χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο προγράμματος, που είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι και οι τομείς στους οποίους συμφωνήθηκαν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις με το Ταμείο. Οπότε είναι σημαντικό για εμένα να τονίσω ότι για να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο πολιτικών που παρουσιάζεται στην ελληνική λίστα.

Τα στελέχη μου και εγώ προσβλέπουμε να εργαστούμε με την νέα κυβέρνηση για την εύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο προγράμματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σας ευχαριστώ για όλες σας τις προσπάθειες να μας φτάσετε σε αυτό το σημείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v