Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνεται η μυστική διπλωματία για Ελλάδα

(upd) Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα. Διαψεύδει και επισήμως η Κομισιόν την ύπαρξη του σχεδίου Γιούνκερ μετά τις διαρροές, όπως έγραψε το Euro2day.gr. Η μυστική σύσκεψη στο περιθώριο του G20. Τι έφερε ο Βίζερ στην Αθήνα, ποιος ο ρόλος Ντάισελμπλουμ.

Κορυφώνεται η μυστική διπλωματία για Ελλάδα

Σιγά-σιγά και αθόρυβα οι αρχές της Κομισιόν, σε συνεργασία με τον επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ άρχισαν να εκπονούν εδώ και μέρες ένα συμβιβαστικό σχέδιο-πλατφόρμα πάνω στο οποίο επρόκειτο να κινηθεί η συζήτηση στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης.

Η απαρχή της εκπόνησης τους σχεδίου ξεκίνησε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr οι δύο άνδρες έμειναν μόνοι τους για περίπου μία ώρα, κατά την οποία λέχθηκαν πολλά. Ήταν επιλογή του καθενός από τους δύο τι θα πουν και τι όχι στους συνεργάτες τους για το τι συζητήθηκε μεταξύ τους.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εκείνη τη μέρα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκπόνηση ενός συμβιβαστικού σχεδίου από την πλευρά της Κομισιόν, στο οποίο συνεργάζονταν στενά και οι Μοσκοβισί - Ντάισελμπλουμ.

Η άφιξη του επικεφαλής του EWG, Τ. Βίζερ, μαζί με τον κοινοτικό εκπρόσωπο της τρόικας, Ντέκλαν Κοστέλο την Κυριακή στην Αθήνα, έγινε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, με εντολή του κ. Γιούνκερ και έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η εμπλοκή Ντάισελμπλουμ έχει τη σημασία της καθώς ο κ. Βίζερ μετέφερε ένα non-paper στην Αθήνα με κάποιες θέσεις που θα βοηθούσαν την ελληνική πλευρά να παρευρεθεί στο Eurogroup πιο προετοιμασμένη, με αιτήματα και μέτρα που θα ήταν πλατφόρμα για διαπραγμάτευση και όχι για αλλεπάλληλα βέτο, όπως ήταν το momentum στην ευρωζώνη τις τελευταίες ημέρες.

Συνεπώς ο κ. Ντάισελμπλουμ, παρά τις προσωπικές αρνητικές απόψεις που μεταβίβασε για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, συμφώνησε ότι δεν έπρεπε να υπάρξει ρήξη την Τετάρτη.

Προϋπόθεση ήταν -και το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου αυτό- να κρατηθεί μυστική η διαμεσολαβητική προσπάθεια. Και μπορεί να διέρρευσε η άφιξη Βίζερ και Κοστέλο (που συνέχισαν το ταξίδι τους προς Κωνσταντινούπολη για τη συνεδρίαση του G20), αυτό που οι Βρυξέλλες δεν ήθελαν με τίποτε να διαρρεύσει ήταν το non-paper που μετέφερε ο κ. Βίζερ.

Το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν από ελληνικούς κύκλους (του ΥΠΟΙΚ;) πληροφορίες περί επιστολής και μάλιστα εκ μέρους του κ. Γιούνκερ έφερε αργά χθες το βράδυ τα πάνω-κάτω στις Βρυξέλλες.

Κύκλοι της Κομισιόν διέψευσαν τα περί επιστολής και άρχισαν να μιλούν παρασκηνιακά για σοβαρή απειρία της ελληνικής πλευράς, για διπλωματική ευκαιρία που κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και για εξελίξεις που αν διαρρεύσουν θα βάλουν ταφόπλακα -όπως μας μετέφεραν χαρακτηριστικά- στη μυστική αυτή πρωτοβουλία, η οποία θεωρούν ότι θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει.

Μάλιστα σήμερα και επισήμως έσπευσε να διαψεύσει το «σχέδιο» Γιούνκερ η εκπρόσωπος της Κομισιόν, μιλώντας όμως για εντατικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ - Τσίπρα σήμερα το μεσημέρι στις 17:00. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή ορίστηκε με παρέμβαση του προέδρου των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών Pittella, με τον οποίο επικοινώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να τον ευχαριστήσει για το άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ.

Το μυστικό ραντεβού

Όπως και να έχει, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα περιθώρια του G20 έγινε μια μίνι σύσκεψη για τη χώρα μας όπου αποτιμήθηκε η ομιλία Τσίπρα και συμφωνήθηκε να περιμένουν τις ελληνικές θέσεις για το 70% των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες συμφωνεί η χώρα μας.

«Χρειαζόμαστε αριθμούς, κοστολόγηση και ανάλυση για το ποια ακριβώς είναι τα μέτρα στα οποία συμφωνείτε» ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το non-paper Βίζερ δεν απείχε πολύ από αυτά που προτίθεται να ζητήσει η Ελλάδα. Με δύο προσθήκες:

1. Η παράταση ή γέφυρα θα είναι εξάμηνη ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς πολλές φορές έχουμε δει να ξεκινάει η διαπραγμάτευση με καλούς οιωνούς για τη χώρα μας και να καταλήγει σε εκβιασμό.

Πάντως, με βάση πηγές, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται την εξάμηνη περίοδο, όπως φάνηκε και από τις διαρροές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε για συμφωνία-γέφυρα ως την 1η Σεπτεμβρίου.

2. Η τρόικα δεν θα καταργηθεί, αλλά θα ανασχηματιστεί. Προς το παρόν. Θα καταργηθεί μόνο όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Οι τεχνοκράτες, όμως, θα μιλούν με τεχνοκράτες, μεγαλύτερος ρόλος θα δοθεί στους υπουργούς Οικονομικών και τέλος ο κ. Τσίπρας θα έχει τον λόγο να μιλήσει με τους επικεφαλής των ελεγκτών εάν χρειαστεί.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα καταγραφούν (right wording), με ποιες εκφράσεις και λέξεις, όσα συμφωνηθούν», όπως μας είπε η πηγή στην Κομισιόν που θα αναλάβει τον ρόλο να γράψει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ώστε να ικανοποιηθούν οι πάντες.

Σε αυτήν τη φάση πάντως, απρόβλεπτος παράγοντας στις διαπραγματεύσεις δεν είναι μόνο η Φινλανδία που είναι αντιμέτωπη με εκλογές, αλλά και η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Εσθονία που μαζί με τις γνωστές σκληροπυρηνικές χώρες τάσσονται κατά της χαλάρωσης προς τη χώρα μας.

Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή λόγω των παραπάνω εξελίξεων, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για μία καταρχήν συμφωνία μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, η οποία θα βασίζεται σε καταγραφή μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα αποφασιστούν από κοινού με τους δανειστές σε ένα letter of agreement. Από τη στιγμή που τα μέτρα είναι «νέα» και η χρηματοδότηση επίσης...νέας φύσεως, τότε η ελληνική πλευρά θα μπορεί να μιλάει για επιτυχία.

ΥΓ.: Η άφιξη του Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού ώστε να βοηθήσει στην κατάρτιση των μεταρρυθμίσεων της νέα κυβέρνησης καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη. Κι αυτό καθώς, όπως μαθαίνουμε, ο κ. Γκουρία μετείχε σε πολύωρη μεταμεσονύχτια σύσκεψη στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα όπου «ενημερώθηκε» για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα ήταν καλό να προτείνει στη χώρα μας.

Με άλλα λόγια οι εν λόγω προτάσεις έχουν ήδη περάσει από το «φίλτρο» των δανειστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v