Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει ο οίκος Moody's την πιστοληπτική αξιολόγηση Caa1 για την ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, βασικός λόγος για την κίνηση αυτή είναι η μεγάλη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών για το πρόγραμμα στήριξης της χώρας.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά στην ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τις ανάγκες ρευστότητας, καθώς και στην πιθανότητα στάσης πληρωμών επί διαπραγματεύσιμων τίτλων.
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, η Moody's θα εξετάσει τα πιθανά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών αρχών. Ειδικότερα, θα εκτιμήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω επέκτασης ή προσαρμογής του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, κάτι που θα επιτρέψει και στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αλλάξει σημαντικά τους όρους του προγράμματος, με τη Moody's να τονίζει ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την πιθανότητα συμφωνίας με τους δανειστές, κάτι που θα διασφαλίσει τη χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας.
Οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να αντισταθούν στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας και να μειώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα προϋπολογισμού, δεδομένης τόσο της πολιτικής που τηρούν τα τελευταία χρόνια, όσο και καθώς μια ελάφρυνση για το χρέος της Αθήνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες περιορισμού του χρέους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες
Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές τις επόμενες λίγες εβδομάδες, η πιθανότητα στάσης πληρωμών επί του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται έντονα και η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας λόγω πολύ χαμηλού "ταμείου", τονίζει η Moody's.
Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή 7,2 δισ. που προγραμματιζόταν να δοθούν στην Ελλάδα πέρυσι έχουν επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας. Το 2015 η χώρα καλείται να αποπληρώσει μακροπρόθεσμο χρέος 16 δισ. περίπου, να "ρολάρει" έντοκα γραμμάτια 14,6 δισ. και να πληρώσει τόκους 4 δισ. περίπου στον ιδιωτικό και τον επίσημο τομέα. Η πρώτη μεγάλη αποπληρωμή, των 3,5 δισ. ευρώ, είναι στις 20 Ιουλίου ενώ ακολουθούν 3,2 δισ. στις 20 Αυγούστου, και οι δυο για τίτλους που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.
Επίσης, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τις τράπεζες, η ικανότητά τους να χρηματοδοτούν το δημόσιο μέσω των αγορών εντόκων γραμματίων θα εξαρτηθεί από την πρόσβασή τους στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας, τον ΕLA. Η Moody's θεωρεί ότι η μελλοντική πρόσβαση των τραπεζών στα εργαλεία της ΕΚΤ όπως ο ELA θα εξαρτηθεί:
- από το αν η Ελλάδα θα βρίσκεται σε επίσημο πρόγραμμα και
- από το αν η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες για να διατηρήσουν πρόσβαση στον ELA.
Τέλος η αδύναμη ανάκαμψη της Ελλάδας μετά από την εξαετή ύφεση και η δυσκολία στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων παραμένουν βασικές αδυναμίες.