Σκουρλέτης: Αναπτυξιακό «σοκ» η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751

Προσεκτικά βήματα στο θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με στόχο την επίτευξη ενός «αναπτυξιακού σοκ» στην αγορά, θα κάνει ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Τι εξετάζει για απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις και μισθούς.

Σκουρλέτης: Αναπτυξιακό «σοκ» η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έδειξε ότι θα ακολουθήσει πολύ προσεκτικά βήματα στα «καυτά» εργασιακά θέματα, προκειμένου οι τελικές παρεμβάσεις να προκαλέσουν «αναπτυξιακό σοκ» στην αγορά.

Επανέλαβε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ του Φεβρουαρίου του 2012 (όταν υπεγράφη η Πράξη Υπουργική Συμβουλίου από την τότε κυβέρνηση, η οποία μείωσε τους μισθούς στους ανειδίκευτους εργαζόμενους κατά 22% στην περίπτωση που ήταν άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νεότερους) θα γίνει μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο κ. Σκουρλέτης αποκάλυψε ότι από τη Δευτέρα φθάνουν μηνύματα στο υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με τα οποία, πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και κερδοφόρες, ασκούν πιέσεις στους εργαζόμενους για υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων, πιθανότατα με μειωμένους μισθούς. Συνέστησε δε, τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες υπομονή, καθώς επίκεινται μεν, προστατευτικές αλλαγές, οι οποίος όμως θα είναι μετά από διάλογο.

Δήλωσε πως το επιτρεπόμενο όριο ομαδικών απολύσεων θα επανέλθει στο 2% από 5% που είναι σήμερα, ενώ σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους θα επανεξετάσει τον τρόπο έγκρισης ή όχι των απολύσεων. Δεν απέκλεισε μάλιστα, να ισχυροποίηση της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και να μην επανέλθει η απόφαση στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Αυτό για το οποίο φάνηκε πιο σίγουρος, είναι η επαναφορά του χρόνου προειδοποίησης και του ύψους της αποζημίωσης στην περίπτωση ατομικών απολύσεων.

Σε ερωτήσεις για το ασφαλιστικό, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι δεν θα μειωθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους το λαμβάνουν.

Αναφερόμενος στην διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο επί χρόνια εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως «τώρα βλέπουμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση, όχι όπως παλιά με δήθεν "κόκκινες γραμμές" και "ροζ κορδέλες" και με στημένο τηλεοπτικό σκηνικό... Εμείς είμαστε συνεπείς, με τη ΝΔ κυβέρνηση θα μιλάγαμε τώρα για το μέιλ Χαρδούβελη, τα προαπαιτούμενα και τι θα κόψουμε». Επίσης, επανέλαβε ότι «δεν θα είναι απέναντι μας η τρόικα στη διαπραγμάτευση... Δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση».
Σχολιάζοντας τις επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στην ευρωπαϊκή λιτότητα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Τόνισε ότι μεταξύ των πρώτων νομοσχεδίων της κυβέρνησης θα είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και οι αλλαγές συνολικά στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ειδικά για το θέμα του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι θα είναι ένα αναπτυξιακό σοκ, και ότι είναι ένα μέτρο που θα συνδυασθεί με μια σειρά άλλων αναπτυξιακών μέτρων – κινήτρων προς τις επιχειρήσεις. Δήλωσε μάλιστα ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρχουν ηλικιακοί και άλλοι διαχωρισμοί στις κατώτατες αμοιβές. «Δεν μπορούν να υπάρχουν πολλές ταχύτητες εργαζομένων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχεδιασμός της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την εξέταση του θέματος του κατώτατου μισθού, μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις άλλων υπουργείων και αφού πρώτα γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Στόχος είναι η παράλληλη προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων, που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προώθηση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ταμεία και εφορίες.

Ο ίδιος προβληματισμός κυριαρχεί και στους κόλπους των επιχειρήσεων, κυρίως δεν των μικρομεσαίων οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα αντέξουν την αύξηση του μηνιαίου κόστους εργασίας κατά περίπου 25,2%. Μάλιστα οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πριν από κάθε νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση να διαβουλευτεί μαζί τους.

Εκτιμάται ότι, με το κατώτατο ημερομίσθιο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, υπολογίζονται οι αμοιβές περίπου 300.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι 137.103 λαμβάνουν είτε 586 ευρώ εάν είναι πάνω από 25 ετών, είτε 510 ευρώ εάν είναι νεότεροι. Εργοδοτικοί φορείς εκτιμούν ότι εάν η επιλογή αφορά μια "ακαριαία" αύξηση των μισθών στα 751 ευρώ, το μηνιαίο κόστος θα αυξηθεί κατά 25,2%.

Η ΓΣΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αποτελεί άλλωστε, κεντρικό αίτημα στο πλαίσιο της έναρξης διαπραγμάτευσης για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και ετοιμάζει μελέτη με την οποία θα εξεταστούν οι συνέπειες της αύξησης των κατώτατων μισθών στην αγορά. Επιφυλακτική είναι η στάση του ΣΕΤΕ, ενώ η ΕΣΕΕ προτείνει τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, καθώς και τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα επιδότησης της εργασίας, με κίνητρα για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν άνεργους. Η ΓΣΕΒΕΕ εμφανίζεται η οργάνωση με τις μεγαλύτερες ενστάσεις, καθώς εκτιμάται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό τους, σε περίπτωση αύξησης των κατώτατων μισθών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v